Свободата днес и тук 28 Февруари 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Който Изборен кодекс пипа, от Изборен кодекс умира

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Владимир Йончев, http://offnews.bg

 


 
 

През 2001 г. управляваха ОДС. За всеки здравомислещ човек беше очевидно, че Царят ще ги помете на изборите, но някой излъга сините, че имат шанс да го бият, ако направят малко изборни измами.

Сините организираха 2 формации менте, които наподобяваха името на НДСВ. Едната я регистрира роднина на Евгений Бакърджиев, тогавашният Цветан Цветанов, ако сте забравили страшния някога специалист по избори.

И двете партии спечелиха между 2 и 4% и отнеха около 5% гласове за Царя.

В резултат на това Царят закова 120 депутати и беше обречен да управлява с ДПС, които се погрижиха да изгори всички мостове към СДС.

През 2009 г. някой излъга Сергей Станишев, че с малка промяна в Изборния кодекс може да бие набиращия сила ГЕРБ на Бойко Борисов. В Изборния кодекс беше записано, че 209 депутати се избират пропорционално, а 31 се избират мажоритарно - по един от многомандатен избирателен район.

Иван Костов, тогава верен съюзник на Бойко Борисов, но най-вече препатил от глупостта на собствените си съветници, каза, че точно тази промяна дава шанс БСП да бъдат изметени. И точно тя ще е разликата между крехка победа на ГЕРБ и пълно мнозинство на десницата срещу Тройната коалиция.

От тези 31 мандата, с които Станишев беше изчислил, че ще запази властта си, ГЕРБ спечели 28, ДПС - 3, БСП - нито един.

Така вместо 100, ГЕРБ взеха 115 депутати. Е, не стана, както си го мислеше Костов и не пожелаха да управляват с него. Напазаруваха си "независими" и златният пръст на Волен ги крепеше, както по-късно щеше да крепи правителството на ДПС и БСП.

Веднага след като дойде на власт, Бойко Борисов обеща, че ще промени Изборния кодекс веднага, много преди избори, за да не го обвинят, че го прави конюнктурно.

Както обикновено между обещанията му и действията му връзка нямаше. За местните избори нищо не направи - неговите депутати мъкнеха чували с бюлетини и породиха обосновано предположение (влюбен съм в тази фраза на Цв. Цв.) за фалшифициране на резултата.

След скандала и достатъчно навреме Кодекс почна да се прави. Възложиха го на Фидосова. Тогава драмата беше да има или да няма преференциално гласуване. То беше предложение на ГЕРБ. Уплашени да не уволнят самата Фидосова по този начин, ГЕРБ застанаха срещу собственото си предложение. Фидосова мота Кодекса до последния момент и той пак беше гласуван точно преди изборите. Вместо преференциално гласуване се предвиждаше гласуване по тъмна доба, ограничаване на правата на избирателите, куп вратички за злоупотреби...

А, и да не забравим - поръчаха се ксерокси за всяка секция, които Цветан Василев трябваше да достави. В деня на изборите ксероксите или не работеха, или комисията не знаеше как да работи с тях, резултатите се брояха и преправяха по малките часове на нощта. Но Цветан Василев си взе парите.

Кодексът на Фидосова не беше радикално сбъркан. Само остави усещането за нечистоплътност заради дребни вратички за злоупотреби, отворени в последния момент.

Последва скандалът в Костинброд. Дали той беше истински или измислен, сега няма да тълкуваме. Но имаше благодатна почва. Вие какво бихте си помислили, ако Фидосова ръчка със сръчните си ръчички по изборното законодателство в последния момент? Вероятно това, което повечето хора си помислиха.

Така умрялото БСП възкръсна и му се отдаде исторически шанс да състави правителство, макар и в коалиция с ДПС.

Още от втория ден БСП възложи на Мая Манолова да пише Изборен кодекс. Тя на практика предложи леки редакции на Кодекса на Фидосова. ГЕРБ обаче бламираха всички текстове, които самите те бяха вкарали в предишния Кодекс. Следваха заседания, обществени обсъждания. Разгеле, някак си се постигна да има преференциално гласуване.

От Кодекса на Мая най-лошо си изпати БСП. Никому неизвестният младеж Момчил Неков (Любимец 15) се падна номер 15 в бюлетината на БСП, която също беше номер 15, пренареди класирането и стана повод за вица, че БСП се е преместила от "Позитано" 20 на "Позитано" 15.

Сега депутатите, дори от управляващата коалиция, разправят, че работата с Фидосова и Мая Манолова била удоволствие в сравнение с работата с Данаил Кирилов. В прокарваните от него поправки толкова липсва смисъл и здрав разум, че няма смисъл да се разглеждат една по една и да се обсъжда коя е най-глупавата. Кодексът на Кирилов е илюстрация на фразата на Сталин, че няма значение кой как гласува, важно е кой брои резултата. Прави се единствено с илюзията, че както и да гласува народът, трябва ГЕРБ да излезе победител.

Пичове, не помните ли как народът ви изгони с камъни заради селските ви хитрости преди 3 години?

Не помните ли как същият този народ ви върна на власт, защото правителството на Орешарски не беше това, за което гласувахме.

Помните. Защо се ебавате тогава? Защо мислите, че при служебна победа ще можете да управлявате в среда на недоверие и омерзение?

Няма да коментирам дали референдумът на Слави е добър или лош. Аз самият имам големи резерви към въпросите в него. Но селският номер, с който се опитахте да го обезсмислите, ще се обърне срещу вас.

И нека още отсега се хванем на бас, че на референдума на Слави, когато и да е той, ще има повече гласували, отколкото на изборите за президент.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional