Свободата днес и тук 21 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Политическата ни класа съществува в корупция, шантаж и изнудване

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Христо Иванов, facebook, http://kafene.net

 

 

 

Понеже мнозина се правят на неразбрали, да затвърдим. Днес председателят на Венецианската комисия дойде в София да ни каже директно, че "Съветският модел на прокуратурата трябва решително да бъде отхвърлен. Той я превръща в източник на корупция, шантаж и изнудване и създава възможност за използването ѝ за политически цели."


 Припомням - Венецианската комисия е най-авторитетната международна инстанция в областта на конституционното право и стандартите за върховенство на правото. В нейните становища се клеха всички депутати и съдебни бонзи преди измененията в Конституцията (и после ги игнорираха).


Докато не решим този проблем, няма да можем да решим и проблема със системната властова корупция, каквито и изкупителни жертви да се подхвърлят пред камерите. И точно защото това е в сърцевината на проблема с властовата корупция, парламентът отхвърли всички предложения за някакво решение. Днешната ни политическата класа е селектирана и съществува при условията на "корупция, шантаж и изнудване" и "използване на [прокуратурата] за политически цели".


На 9 декември 2015 г. в името на запазване на това статукво 204 народни представители пожертваха и възможността да постигнем минималния международен стандарт за независимост на съда при гласуване на измененията на конституцията.


На този фон приказките как сме щели да излизаме от мониторинга на СЕ увисват. А можеха (и беше замислено) да прозвучат съвсем иначе. Но не мониторингът ни е проблемът. Проблемът ни е в сталинския модел на прокуратурата и коалицията "Цацаров", която се бди за неговото съхраняване.

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional