Свободата днес и тук 08 Декември 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Българи по света с протест #ИскамДаГласувам: Лондон и Брюксел са първи

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://clubz.bg

 

Протестно писмо и от български студенти в Оксфорд

С тази снимка от протестите през 2013 г. българите в Брюксел се организират и за днес

Клуб Z

Втори протест на българи извън България ще се проведе тази вечер - след Лондон последва и Брюксел. Недоволството на сънародниците ни и на двете места е от последните промени в Изборния кодекс, които ограничават силно възможността на българите в чужбина да гласуват. 

В Брюксел протестът ще бъде от 18 часа местно време на адрес 49, Square Marie-Louise, 1000 Bruxelles. Малко по-рано флашмоб ще има и пред посолството на България в Лондон.

ОЧАКВАЙТЕ ПО-КЪСНО СНИМКИ ОТ СЪБИТИЯТА В КЛУБ Z

Българи, които живеят и учат или работят в Англия, започнаха протестна кампания срещу промените в Изборния кодекс, които ограничават възможностите за гласуване зад граница. При второто четене на измененията депутатите решиха, че избори ще се провеждат само в дипломатически представителства на република България. На проведения заедно с местните избори референдум през 2015 г. в Англия бяха отворени десетки секции с помощта на хората по места.

Сега това вече няма да е възможно. По този повод българи на Острова организират днес за 16:30 часа местно време флашмоб пред посолството в Лондон. Протестът е озаглавен #стигатрИКове.

"Няма да позволим 43-тото Народно събрание да заграби малкото и крехка свобода, която успяхме да извоюваме през последните години", казват организаторите и на протеста в Брюксел. 

В интернет вече е отворена петиция до президента, премиера и парламента под надслов "Искам да гласувам! Срещу недопустимите изменения в Изборния кодекс".

НЕ РАЗБРАХТЕ ЛИ, ЧЕ ЦЕЛТА НЕ Е ДА ГЛАСУВАМЕ?

Ние, дори след години в чужбина, все още имаме силни връзки със страната - това са нашите роднини, спомените за родната стряха, за неповторимата българска природа. Все още допринасяме към българската икономика, изпращайки милиони левове, повече от всеки друг чуждестранен инвеститор“, пишат организаторите на протеста в Лондон в социалната мрежа фейсбук.

В същото време българи в Оксфорд изпратиха открито писмо до Народното събрание, с което призовават за отмяна на решението.

Ние смятаме, че ограничаването на образуването на избирателни секции в чужбина ще ограничи възможностите, правата и задълженията на българите в чужбина да участват в обществения живот на страната. Смятаме това за недопустимо, необяснимо и недалновидно. Затова призоваваме народните представители в 43-то Народно събрание да отменят на второ четене ограниченията за отваряне на избирателни секции в чужбина свързани с чл. 11-17 от Изборния кодекс.“ (промените обаче бяха приети вече на второ четене – б.р.)

ДСБ ПИШЕ ЗАКОН ЗА ИЗБИРАТЕЛНИТЕ ПРАВА НА БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА

Предложението избирателни секции да се отварят само в дипломатически представителства бе на Патриотичния фронт, а „за“ него гласуваха депутати от ГЕРБ, БСП, Патриотичния фронт, „Атака“, БДЦ и част от депутатите от Реформаторския блок, които по-късно обясниха, че се объркали.

ИЗБОРНИЯТ ЗАКОН ЗА АЛЕКО КОНСТАНТИНОВ - ОТКРИЙТЕ РАЗЛИКИТЕ

Предлагаме ви призивите за днешните протести в Лондон и Брюксел, а след тях е и цялото писмо на българите в Оксфорд:

 

ЛОНДОН

Току-що гласуването стана хем задължително, хем невъзможно за около 150 000 българи във Великобритания. 

Народните "избранници" гласуваха да разрушат доброволния труд, положен от българите по света, които се преборихме за това да разкрием избирателни секции там, където живеем. От днес, избирателните секции извън страната могат да бъдат разкривани само в дипломатическите и консулските представителства. 

Абсурдните поправки в Изборния кодекс, не само не създадоха избирателен район "Чужбина", ами ограничиха възможността на българите, работещи в чужбина, да упражняват вече задължителното си право на глас. 

Ние, дори след години в чужбина, все още имаме силни връзки със страната - това са нашите роднини, спомените за родната стряха, за неповторимата българска природа. Все още допринасяме към българската икономика, изпращайки милиони левове, повече от всеки друг чуждестранен инвеститор. Гласуването на парламентарни и президентски избори е един от малкото начини, по които можем да участваме в обществения живот в родината, дори е повод да се събираме с други българи, живеещи зад граница. Избирателни секции в градове като Манчестър, Брайтън, Норич, Глостър, Портсмут и много други, поддържат гореща връзката с родината.

Затова, трябва да защитим крехката територия, която завоювахме - да защитим правото да гласуваме в избирателни секции извън посолството - на удобни за нас места!

 

БРЮКСЕЛ

Народните избранници фронтално срещу демокрацията

Ако някога сме имали илюзията, че народните избранници в 43тото Народно събрание не работят само и единствено за собствения си политически интерес, а поне малко и за гражданите, последните промени в Изборния кодекс ни опровергаха.

Промените в ИК от 22-и април 2016 г. обслужват само оста ГЕРБ–БСП–ДПС-ПФ. В това Народно събрание има минимална опозиция, когато стане дума за заграбване на власт.

Малкото гласове на разума са заглушени от многобройния хор на глупостта.

· Те решиха да ни заличават от избирателните списъци при негласуване. За възстановяване на гражданските ни права, ще трябва да подаваме молби, болнични или извинителни бележки, независимо дали живеем в България или чужбина

· Те направиха възможно гласуването „за никого“, но този глас се разпределя към големите партии и за него се получава субсидия

· Те направиха гласуването задължително, за да компенсират липсата на доверие в избирателите, които отказват да гласуват доброволно за едни и същи компрометирани лица

· Те отказаха да създадат МИР „Чужбина“, който беше залегнал като обещание в предизборната платформа на ГЕРБ и РБ.

Напротив:

· Те направиха практически невъзможно гласуването от чужбина, като отмениха възможността да се откриват избирателни секции извън консулства и посолства. За да не може 2 000 000 български граждани извън граница да им се бъркат с гласовете си в тънките, изборни сметки.

Ние, българите живеещи и работещи в Белгия остро се противопоставяме на тези поредни предизборни трикове!

Тази вечер от 18:00 пред постоянното представителство на България към ЕС в Брюксел на адрес 49, Square Marie-Louise, 1000 Bruxelles организираме флашмоб срещу приетите вчера промени в изборния кодекс.

Няма да позволим 43тото Народно събрание да заграби малкото и крехка свобода, която успяхме да извоюваме през последните години.

#ИскамДа Гласувам

 

Писмо на българи в Оксфорд до Народното събрание:

 

До: Народните представители в 43-то Народно събрание

Отворено писмо относно промените в Изборния кодекс, свързани с образуване на избирателни секции в чужбина

Уважаеми народни представители в 43-то Народно събрание,

Ние, долуподписаните българи студенти и възпитаници на Оксфордския университет, научихме с притеснение за решението на Народното събрание да одобри на първо четенепоправки в Изборния кодекс, които отменят възможността за образуване на избирателни секции извън територията на дипломатическите представителства на Република България (чл. 14 от Изборния кодекс).

В Оксфорд благодарение на местни усилия и подаване на декларации на парламентарните избори през 2014 г. беше отворена избирателна секция. Тогава в секционна избирателна комисия (СИК) Оксфорд правото си на глас упражниха над 220 души. През 2015 г. в Оксфорд отново беше организирана избирателна секция за провеждането на национален референдум за електронното гласуване, като малко под 100 желаещи изразиха своето мнение в СИК Оксфорд. В този случай на доброволческа основа беше намерено безплатно и централно помeщение, което сви до минимум разходите за организирането на избирателна комисия.

Като студенти, ние сме във Великобритания с цел обучение и много от нас се надяват да могат да приложат своите знания в България. Отнемането на реална възможност за упражняване на правото на глас ни отнема и възможността да участваме в изграждането на нашето общо бъдеще като граждани. Това важи в още по-голяма степен за тези от нас, за които гласуването в чужбина е първата възможност в живота да упражним своя глас. За всички нас обаче е неприемливо транспортни разходи и време, прекарано в лекции и лаборатории, да са ефективни пречки за участие в демократичния процес.

Сред гласувалите в Оксфорд бяха и българи от много съседни места, част от които гласуваха за първи път от десетилетия. Друга част от тях бяха възрастни хора или семейства с деца, за които пътуването до Лондон и чакането с часове наред пред българското посолството там също би било непосилно. Това често са хора, на които сме разчитали за помощ когато за пръв път сме се оказали далеч от дома. Бихме искали да изкажем огорчението си, че и на тях може да им бъде отказана възможността да се почувстват част от българското общество само защото са далеч от родината и нейните дипломатически представителства.

Ние смятаме, че ограничаването на образуването на избирателни секции в чужбина ще ограничи възможностите, правата и задълженията на българите в чужбина да участват в обществения живот на страната. Смятаме това за недопустимо, необяснимо и недалновидно. Затова призоваваме народните представители в 43-то Народно събрание да отменят на второ четене ограниченията за отваряне на избирателни секции в чужбина свързани с чл. 11-17 от Изборния кодекс.

С уважение,

(за да подпишете писмото, моля добавете коментар със следната информация: [Име] [Фамилия] [настояща работа/студент/магистър/докторант] [специалност (завършил през…)] или се свържете директно с Мария Спирова или Ивайло Яйджиев)

Мария Спирова, журналист, Криминология (2008 г.)

Ивайло Яйджиев, докторант, Публични политики

Ивайло Говедаров, анализатор, Русистика и източна европейстика (2014 г.)

Ани Коджабашева, докторант в Колумбийския университет,История на изкуството и визуална култура (2013 г.)

Никола Константинов, студент, Математика и статистика

Михаела Смилова, студент, Биохимия

Александър Иванов, докторант, Невронаука

Станислава Топузова, докторант, Право

Грегориан Пириндев, студент, Математика

Тео Тодоров, студент, Математика

Йордан Донев, студент, Математика

Марина Петрова, докторант в Есекския университет, Глобално управление и дипломация (2014 г.)

Мария Лазарова, студент, Компютърни науки

Христиан Христов, студент, Компютърни науки

Калоян Методиев, студент, Физика

Деян Левски, докторант, Микроелектроника

Цветелина Цонева, студент, Френски и испански

Благовест Господинов, студент, Математика и информатика

Явор Новев, докторант, Физикохимия и теоретична химия


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional