Свободата днес и тук 29 Март 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

България 30 години след Чернобил – “мирният атом” царува необезпокояван от ядреналина на катастрофата

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Иво Инджев, http://ivo.bg

 

 

 

Преди 30 години светът преживя най-тежката ядрена катастрофа в своята история.

Очаква се да бъдат обявени нови мерки за неутрализиране на последиците от аварията.

На 26 април 1986 г. в 01:23 часа реактор №4 на съветската Чернобилска АЕЦ експлодира. При експлозията загиват двама души, а близо 300 000 души са принудени да напуснат домовете си. Междувременно Северна Европа е обсипана от радиоактивни частици.

Населението на България сред силно засегнатите от радиацията, тъй като правителството на Тодор Живков скрива реалните факти около инцидента и хората не вземат необходимите предпазни мерки.

Катастрофата става по време на учение за аварийно спиране  на системите заради повреда в електросистемата и човешка грешка.

В Чернобил борбата за удържане на замърсяването и спиране на още по-голяма катастрофа включва над 500 000 работници и се изчислява приблизително на 18 млрд. долара.

В момента се изгражда нов купол, който да покрие авариралия реактор. По него работят специалисти от 26 страни.

Очаква се през 2017 г. той изцяло да замени бетонния саркофаг, който вече не е надеждна преграда срещу радиацията.

Смъртоносните и осакатяващи ефекти от рак и аномалии все още продължават да се проявяват и изчисляват.

Според доклад на “Грийнпийс” от 2006 г., Чернобилската катастрофа е довела до над четвърт милион случая на рак, от които почти 100 хиляди са се оказали фатални. През 2011 Съюзът на загрижените учени – неправителствена организация, предположи, че броят на смъртните случаи вследствие на Чернобил ще варира около 25 хиляди – шест пъти над прогнозата на ООН. А според Международната агенция за ракови изследвания, инцидентът ще отнеме живота на 16 хиляди европейци до 2065 г.

В радиус от 30 км около Чернобил е обособена т. нар. “Зона за отчуждаване”. Дори след 3 десетилетия радиацията там е толкова висока, че според предписанията хората, работещи по бетонния саркофаг, трябва да престояват в зоната не повече от пет часа на ден за един месец, след което да почиват 15 дни.

Според украинските власти тази територия няма да бъде подходяща за живот в следващите 20 000 години. ( news.bg)

          Нищо обаче не може да спре лакомията на ядрената мафия. Дори и след повторението на чернобилската катастрофа от 5 март 2011 г. във Фукушима ( също кръгла годишнина- 5 години от нея- която не „впечатли” българските медии).

Японският вариант на съветската ядрена бомба, избухнала в Чернобил, разтърси из основи енергийните стратегии на водещи световни икономики, като японската и германската. Италия направо препотвърди с нов референдум самозабраната да строи ядрени централи, която вече веднъж си наложи след Чернобил ( при построена, но така и не влязла тогава в експлоатация готова ядрена централа). Италия, родината на мафията!

 В България обаче, където мафията се преражда хибридно в бетонна симбиоза между властта с тоталитарни навици и парите на назначените капиталисти,  „мирният атом” царува необезпокояван от някакви си съмнения и опасения за бъдещите поколения.

          Срещу тази престъпна лакомия, с отчетливи нотки на отчаяние в гласа, се бори у нас самотният български ядрен дисидент и познавач на грозната истина за АЕЦ „Козлодуй” от своята 17 годишна практика на инженер – физик  в централата Георги Котев.

Българските телевизии, които са големи радетели на „плурализма” на мненията ( когато трябва да се затапва нечие волнодумство, допуснато в името на „плурализма”), не сметнаха за необходимо да се обърнат във връзка с годишнината към българския Сахаров ( както моя милост го нарече в книгата „Ядреналин” , написана съвместно с него през 2011 г.). И понеже не върви някак си да поканят с „другата гледна точка” ядрените лакомници, за да похвалят „мирния атом” във връзка с тази 30 годишнина, вкупом си нахлупиха саркофага на мълчанието.

„Ядреналин”, апропо, се „радва” на първото място в личната ми класация за най-премълчавана от моите общо 7 книги ( засега). Дори австрийската обществена телевизия, която изпрати в София екип и засне дълго интервю с Георги Котев и моя милост във връзка с тази книга, се отказа да излъчи материала ( за което ни беше намекнато като вероятност още в предварителния разговор с телевизионния екип). Защото ядрената мафия не е само българска. http://e-vestnik.bg/14507/yadrenalin-na-ivo-indzhev-i-georgi-kotev-opasnata-istina-za-rodniya-atom/

          Ето какво е написал Георги Котев в своя блог с убийствена ирония по повод „празника” – 30 кръгли години от катастрофата в Чернобил.

http://gikotev.blog.bg/drugi/2016/04/25/aec-quot-kozlodui-quot-praznuva-30-godini-ot-chernobil.1447201


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional