Свободата днес и тук 28 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Алекс Алексиев: Руската военна мощ е пропаганден мит на Кремъл и рубладжиите

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Интервю на Мая Георгиева, http://www.faktor.bg

 
 
 

Алекс Алексиев

Кремъл не е способен да се конкурира не само със САЩ, но и дори с Китай и Израел

Интервю на Мая Георгиева

- Господин Алексиев, русофилски издания в България непрекъснато пропагандират сензационни новини за модерно и непознато руско оръжие, за нови военни технологии, които ще парират САЩ и Европа само за часове. Вие сте един от познавачите на руската военна сила, изследвал сте я, какъв е реално военният потенциал на Путинова Русия?

- Откровено казано, нямам време да се занимавам с пропагандната бълвоч на рубладжийските медии у нас, но това за което говорите е универсален феномен и е съвсем очебиен както в Русия така и в други страни на Европа. Аз например редовно чета „Военное Обозрение“ (topwar.ru), ако го следите, там ще прочетете как Русия можела да опепели Запада само за пет минути, ще научите за всевъзможни чудотворни руски оръжия, и за това че американските военни били влюбени в руската армия, поради превъзходните й качества. Какво значи всичко това-би трябвало да е пределно ясно. Както казва старата поговорка „тези които могат - правят, тези които не могат - говорят.“ Руснаците се хвалят точно защото знаят, че са слаби и се мъчат по този начин да компенсират слабостта си. Това е истинското обяснение за Путинската словесна агресивност и постоянното дрънкане на оръжие, колкото и да се харесват те на нашите платени рубладжии.

- Това означава ли, че трябва да подценяваме руската агресия?

- Аз не съм от тези, които подценяват опасноста от руска агресия, защото съм се занимавал професионално с нея повече от 20 години като изследовател в Корпорация „Ранд“ и други центрове. Руската агресия е факт. Но в същото време сме длъжни да имаме точно реална преценка за съотношението на силите. Надценяването или подценяването на Русия и Запада не помага никому.

- Имаше години през, които СССР беше военен фактор, защо днес Русия е слаба във военно отношение?

- Има една основна причина, и тя е, че в света няма и не може да има държава, която да е постигнала резултати във военната област, които са по-високи от нейната степен на научно и индустриално развитие. И за разлика от СССР, Русия днеска се намира в процес на сериозен упадък в тези две области и не е способна да се конкурира не само със САЩ, но и с Китай и други индустриални държави като Израел. Освен това Русия е слаба икономически, не може да си позволи огромните средства, които са необходими за подържане на отбраната на една световна сила. И това е така въпреки че при Путин, Москва харчи повече от 30% от бюджета си за военните. Въпреки тези прекомерни усилия, военният бюджет на Кремъл е два пъти по-малък от този на Китай и седем пъти по малък от този на САЩ.

Няма да сравнявам отделните отбранителни системи, тъй като в момента пиша подробен анализ на тази тема за американско списание който с удоволствие ще ви предоставя като излезе. Заслужава си да се отбележи обаче, че повечето системи на въоръжение във руската армия понастоящем са от 80-те и 90-те години на миналия век и макар и качествени навремето, повечето от тях сега саморално остарели и не могат да се смятат за модерно въоръжение. Това го признават и самите руснаци. Ето какво например се казва в доклада (Итоги) на руското военно министерство за 2015 г. Според него, различните видове войски са въоръжени с модерно оръжие в следните проценти: армия – 47%, сухопътни сили – 35%, въздушно-десантни сили – 41%, флота – 39%, военно-въздушни и космически сили – 51%. Дори ако цифрите са верни, в което много американски пък и руски експерти се съмняват, това едва ли е една модерно оборудвана армия. Има например руски и американски специалисти, които приемат, че руските ядрени сили едва ли функционират, поради това че плутоният в боеглавите им не е сменян от повече от 20 години. (Виж „Ядерний щит России-блеф.“ 22 юни, 2015 в ipvnews.net и различни материали публикувани от Леонид Николаев в сайта militaryparitet.com, б.а.).

- Посочете конкретни данни и факти, които доказват руското изоставане? Нашите русофили твърдят точно обратното.

-  Разбира се че ще твърдят обратното. За това им плащат в края на краищата. Но фактите са добре известни и широко оповестявани даже и в не особено свободната руска преса. Ето например един списък на обикновенни индустриални продукти, които Русия вече не произвежда в достатачни количества и трябва да внася понастоящем. Справката е според руския експерт Яков Миркин (slon.ru, 18 април, 2016): металорежещи стругове – 90%, сложни стругове – 100%, инструменти – 85-95%, тежко машиностроене – 80%-90%, медицинска индустрия – 60%-80%, земеделски трактори – почти 100%, зърнени комбайни – 67%, индустриални роботи – 95%, изчислителна техника - 80%-100%, технология за СПГ – 100%. Ето и едно заключение от проведената на скоро априлска конференция за състоянието на руската технология във Висшата Школа по Икономика в Москва: „Русия е безнадеждно изостанала от глобалната наука и това което е най-печално е, че тя все още не осъзнава това напълно.“ Как държава с такава степен на научно и индустриално развитие ще остане конкурентно способна във военната технология за дълго? Оставям отговора на въображението на читателя. 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional