Свободата днес и тук 05 Август 2021  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

В навечерието на 9 май: освободителка ли е Съветската армия?

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://clubz.bg

 

Социалисти и русофили се събират пред паметника за Деня на победата. Европейците празнуват Деня на Европа

Снимка Уикипедия

Клуб Z

Спорът "освободителка ли е Съветската армия за България" и какво се празнува утре - Ден на победата (както празнуват руснаците) или Ден на Европа (каквито са честванията в ЕС) закономерно се разгоря с пълна сила.

Темата се появява и нагнетява напрежение всяка година покрай 9 май. БСП, други леви формации, организации на русофили, част от националистите, комунистически организации и др. ще се съберат от сутринта пред Паметника на Съветската армия в Борисовата градина в София, за да отбележат победата на СССР над нацистка Германия. Ще се веят руски и съветски знамена - така е винаги, ще се поставят венци и цветя. 

В София и всички евпорейски столици ще се празнува Денят на Европа - в чест на Декларацията на Шуман. В своя реч на 9 май 1950 г. в Париж френският външен министър по това време Робер Шуман споделя своята идея за нова форма на политическо сътрудничество в Европа, която да направи войната между европейските народи немислима. 

Спорен между двете групи празнуващи е въпросът кое от двете събития да се почете и дали Съветската армия в този случай се явява освободителна на България. Според историята войските на СССР идват у нас в края на Втората световна война, обявявайки ни война. От две десетилетия в София се води и битка за демонтиране на Паметника на Съветската армия в центъра на столицата. В навечерието на 9 май от гражданската инициатива за това излязоха с пространна декрарация защо пред Паментника на Съветската армия не трябва да има тържества и венци. Публикуваме я цялата:

ДЕКЛАРАЦИЯ НА ГРАЖДАНСКАТА ИНИЦИАТИВА ЗА ДЕМОНТИРАНЕ НА "ПАМЕТНИКА НА СЪВЕТСКАТА АРМИЯ":

Научаваме, че и тази година леви, националистически и русофилски организации се канят да честват „ден на победата“ пред помпозния "паметник на съветската армия“ в София.

Във връзка с това, напомняме на честващите, че ПСА няма нищо общо с края на Втората световна война. Доколкото това съоръжение изобщо може да се нарече "паметник", то увековечава не победата във Втората световна война, а така нареченото "освобождение" на България на 8-9 септември 1944 г., както съвсем ясно е написано на него – там пише "На съветската армия-освободителка, от признателния български народ", а не например "На съветската армия-победителка на фашизма, от признателното човечество" или нещо подобно, както се опитват да ни внушат.

Отделен въпрос е доколко събитията през септември 1944 могат да се нарекат "освобождение", като се има предвид, че към онзи момент България не е била окупирана от никого, на нейна територия не е имало чужди войски, управлявала се е от демократично прозападно (не прогерманско) правителство, което е водело преговори за примирие със западните Съюзници, вече е било прекъснало отношенията с Германия и се е готвело да ѝ обяви война.

Що се отнася до отношенията на България със СССР, до 5 септември 1944 двете страни не само не са били във война помежду си, но и са поддържали ПЪЛНИ ДИПЛОМАТИЧЕСКИ ОТНОШЕНИЯ. България не е участвала във военни действия срещу СССР. На 5 септември 1944, СССР (чиито войски вече са на българската граница) скъсва отношенията си с България, обявява ѝ война, и три дена по-късно войските му навлизат на българска територия и я окупират. Това не среща абсолютно никаква съпротива от българска страна – по изрична заповед на легитимното българско правителство. Не са водени сражения, не са дадени жертви от съветска страна. Съветската окупация на България продължава три години, дълго след капитулацията на Германия. Именно тази окупация, довела и до установяването на комунистическия режим, въпросният режим определяше като "освобождение" и именно на нея е посветен ПСА.

Всякакви чествания пред ПСА фактически са възхвала на тоталитарния комунистически режим и на сталинистката окупация на нашата страна, поради което настояваме да не бъдат допускани от властите. Също така напомняме, че този обект не е нито военен паметник, нито съветска/руска собственост, нито културна забележителност. Това е тоталитарен символ, прославящ чужда военна агресия срещу нашата страна, обозначаващ зависимост от Москва и разделящ българското общество, поради което настояваме да бъде демонтиран незабавно.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional