Свободата днес и тук 21 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Особености на българското "дясно" - дебатиране около президентската кандидатура

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Илиян Василев*, http://www.faktor.bg

 

 
 
 

Илиян Василев

Спусната ли е от Москва свръх задача - България без Плевнелиев или такъв като него на изборите?

Илиян Василев, idvassilev.blogspot.bg

Прочетох мнението на писателя Георги Боздуганов (виж Factor.bg, б.р.), който определи предложението на Радан Кънев за започване на разговори за обща кандидатура в дясно като лицемерно и подло, защото според него, се нанасял удар върху шансовете на Плевнелиев да направи втори мандат.

Ето Ви е едно прекрасно основание никога да не се занимавате с българска политика и с български политически партии, особено в дясно. Имат си стари рани, стари врагове и докато са самоунищожаваха във взаимните си претенции Кой? си управляваше безгрижно през последните 25 години. И така чрез взаимно етикетиране взаимно се маргинализираха.

Това бе заложено и в модела за дясно наложен от номенклатурата - през цялото време все по-идейни или все по-идеалистически ставаха битките. Докато накрая не остана нищо живо или значимо там, като изключим ГЕРБ в частта, в която тя покрива 

представите за дясно

За миг се абстрахирайте от битките в дясно като условно политическо пространство и да не спорим, който е автентичен там.

Забравете за авторите на предложението за обединение около кандидатурата на Плевнелиев - да приемем, че това е просто лицето Х, което Вие не познавате.

Питам, време ли е да се подкрепи и насърчи обединението в условното дясно около един кандидат или да се подкрепи президентската институция, чиято репутация ежедневно, дори ежечасно атакуват от всякакви страни. И на децата е ясно, че това е спуснатата от Москва свръхзадача - България без Плевнелиев или такъв като него на изборите?

Има ли друг по подходящ от Плевнелиев е друг въпрос, но той не се поставя и ако трябва да отговорим, трябва да минем през кандидатурата на сегашния президент?

Важно ли е дебатът да се води в плоскостта европейски- евразийски избор за президент - т.е. Плевнелиев да бъде избора на десните още сега?

Да, още един въпрос - прекалено рано ли е да се поставя този въпрос /трябва ли да чакаме 30 юни/ или е рано само за определени политици?

Не сработва ли типичния рефлекс на нищоправенето, когато първия извън групата е винаги грешник? При това без значение дали Плевнелиев приема или не.

Не е нужно, дори е опасно, да се бездейства до 30 юни - защото подкрепата, включително от ДСБ /които до този момент никак не са били сред най-усърдните му защитници, дори напротив/ отваря възможна тема за 

взаимодействие с ГЕРБ и с партньорите в РБ

след напускането на АБВ. Каквото и да се случва винаги ще има подобна нужда за мостове в дясно и в общественото пространство на тема подкрепа на евроатлантическата ориентация.

Изглежда някой се уплаши от подобна перспектива. С егото напред консенсус не се постига.

Подкрепа и фокусиране на вниманието върху обществената подкрепа на евроатлантическата ориентация, върху достойнствата на кандидатурата на Плевнелиев и президентството винаги е нужна, без значение дали той ще се кандидатира или не.

Всеки може да намери достатъчно основания от личен и друг характер, които да не позволят на Плевнелиев да се кандидатира. И тогава сегашното ще се окаже буря в чаша вода, но поне ще го изпратим с чест и достойнство, а не окалян и омърсен. До тогава левите, националистите, Първанов и Доган ще стигнат до обща кандидатура, а споровете в евроатлантическото пространство у нас могат да направят невъзможно стигането на съгласие.

Защото вариантът по дефолт - ГЕРБ да не подкрепи Плевнелиев и да се опита да наложи друг кандидат като общ за дясното - е доминиращ. Но съвсем не е сигурно, че така определен в постоянни дрязги в дясното кандидат на ГЕРБ ще спечели. Особено, ако реалната битка - Европа - Русия се подмени с мнимата "предатели-защитници" на Отечеството. Или управляващата конфигурация се разтърсва от вътрешни битки.

В подкрепа на Плевнелиев

или кандидат на дясното трябва да се мобилизира целият ресурс, включително умерените националисти, дори ДОСТ,защото разделителната линия е Европа и НАТО. Това може да послужи за базисна консолидация в дясно и рестарт на управлението върху нова основа.

Кои се раздразниха от това, че Кънев предложи да са работи в тази посока? Определено не Плевнелиев - видяхте интервюто му снощи - никакъв, дори най-малък помен от притеснение или недоволство. Но гракнаха всички, които си мислят, че нещата трябва да се случват само в избрания от тях момент /без да артикулират кой е той/ или че те имат монопол върху инициативите в тази плоскост.

Кънев бил лицемер и неискрен - ми тествайте го в реални преговори и действия за да го изобличите. Както се казва доказателството за пудинга е в неговото изяждане. Но ако се окаже, че и искрен и зад това няма задни мисли какво правим? Ако мислите, че имате по-добра идея или инициатива - моля, лансирайте я?

Политиката трябва да се освободи от предразсъдъците на носителите си. Вместо позитивен дебат в дясно - се започва с етикети.

Ето затова не се занимавам с политика - убийствена загуба на човешка енергия и тотален дисбаланс между емоционално и рационално, водещо до перманентно неудовлетворение.

Очаквам дебат в Реформатоския блок,

в гражданските сдружения и заедно да поставят темата в разговор с ГЕРБ и с другите партии, които могат да застанат зад Плевнелиев. И ако може всеки да си убере претенциите за непогрешимост и изключителност. Още докато партиите не са издигнали своите кандидати.

Залозите са прекалено високи. Между другото имам много високо мнение за Георги Боздуганов и за работата му. Нека приеме това като друго мнение.

Аз съм последният, който ще има претенции за непогрешимост. Разсъждавам. Понякога с полза за обществото.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional