Свободата днес и тук 13 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Голям успех за Поли Генова на “Евровизия”- въпреки големия кукиш за България от Русия и от туземните ни русолюбци

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Иво Инджев, http://ivo.bg

 

Има един виц за мъжа, който искал да напише любовен стих на любимата, но понеже не е поет , а тенекеджия, си признал, че може само…( да направи с нея, каквото прави с изкривените тенекии).

Понеже съм политически коментатор, не искам да правя нито социолиогически, нито изкуствоведски прочит на резултата от „Евровизия”, опитвайки се да анализирам страна по страна колко ни обичат тук или там. С едно натрапващо се изключение, за което ще стане дума по-долу.

 

Политическият прочит е застъпен широко в коментарите за резултата, а и дефилираше още в анонсите . Репортерът на БНТ в Стокхолм например се присъедини в началото на централна информационна емисия на държавната телевизия снощи към българите, които безкритично заклеймяват украинската песен „срещу Русия”. Именно срещу Русия, а не срещу СССР.

 

Никъде в текста не се напада Русия. Тя обаче се припознава като горд, но обиден от истината наследник на Съветския съюз и диктатора Сталин, изселил кримските татари, българи и прочее малки етноси от Крим с обвинението, че са му врагове заедно с жените, децата и старците.

Част от песента гласи: Когато непознатите дойдат… / те идват в твоя дом, / избиват ви всички / и казват, / Ние не сме виновни, / не сме винови. / Къде ви е умът? / Човечеството плаче. / Мислите се за богове, / но всеки умира. / Не поглъщайте душата ми. / Нашите души. / Можем да построим бъдеще, / където всички хора да са свободни / да живеят и обичат. / Най-щастливото време. / Къде е сърцето ви? / Човечество, надигни се. / Мислите се за богове, / но всеки умира. / Не поглъщайте душата ми. / Нашите души.

Правилата на конкурса забраняват песни с политически смисъл да се състезават, като досега няколко такива са били изключвани от състезанието.

Ето и пълния текст в оригинал:

When strangers are coming…
They come to your house,
They kill you all
and say,
We’re not guilty
not guilty.

Where is your mind?
Humanity cries.
You think you are gods.
But everyone dies.
Don’t swallow my soul.
Our souls

Yaşlığıma toyalmadım
Men bu yerde yaşalmadım
Yaşlığıma toyalmadım
Men bu yerde yaşalmadım

We could build a future
Where people are free
to live and love.
The happiest time.

Where is your heart?
Humanity rise.
You think you are gods
But everyone dies.
Don’t swallow my soul.
Our souls

Yaşlığıma toyalmadım
Men bu yerde yaşalmadım
Yaşlığıma toyalmadım
Men bu yerde yaşalmadım

( OFFNews)

 

Както можеше да се очаква, от Москва днес реагираха подобаващо на имперските си претенции, според които им се полагала победата в европейския конкурс, но тя им била открадната ( от европейските бюрократи- присмял се Кремъл на Брюксел по бюрокрация).

 

За България, която постигна фантастичен успех с участието на Поли Генова с нейното четвърто място, политическият прочит има изцяло руски и българофобски контекст. Никаква политика не прозира зад успеха на Поли, освен нейното демократично съпричастие към каузата българите в чужбина, за да имат право на глас в българската политика. Само че Поли можеше да бъде и на трето място, ако от България русолюбците не бяха подкрепили песента на полубългарина Филип Киркоров, известен с путинизма си. В замяна българското момиче получи от руснаците една голяма , презрителна нула. В случая нулата се казва на руски „кукиш” , онагледяван от руснаците с неприличен жест на палеца, показван между пръстите в сгънатия юмрук.

НИМА РЕКЛАМАТА , КОЯТО ПРАВИ НА ПУТИН РУСКИЯТ ШОУМЕН, КОМПОЗИТОР НА ПЕСЕНТА ЗА  РУСКОТО УЧАСТИЕ НА “ЕВРОВИЗИЯ”, НЕ Е СВЪРЗАНА СЪЩО С ПОЛИТИКАТА- ИЛИ ЩОМ Е В ПОДКРЕПА НА КРЕМЪЛ, ТЯ Е ПРИЕМЛИВА?

 

Полубългарите, които се изживяват като повече руснаци от руснаците, могат да се поздравят с успеха си да подпомогнат руския кандидат за сметка на българския. Те правят всичко възможно да дърпат България надолу, назад и на Изток. На европейския конкурс те проявиха зрелищно своята форма на патриотизъм – като право пропорционална величина на любовта им към Русия ( по Ивайло Калфин). Тази тяхна дейност мести България надолу в европейските класации.

 

Ако някой не беше забелязал този факт, вече може да се убеди нагледно в него.

 

Още по темата, от коментатора в ivo.bg Стамбо:

 

И моята радост е голяма поради поне 3 причини.
Първо, започвам от родния ни двор- хубавата песен на Поли беше абсолютно конвертируем продукт по законите на шоуто и пазара (колкото и да не са идеални). А думите й за гласуващите в чужбина българи-точен удар в суратите на мракобесите, които все за Родината реват, но все камшиците на руските си дресьори лижат.
На второ място- победата на Украйна. Всички тук сме хора с широк поглед към политиката, историята и културата. Ето защо никога не бихме приели, в името на каквато и да е идеология, изкуството да се превръща в нахално агитпропаджийство по вкуса на Мако, Дако, Пеко и Тако. Само че песента на Джамала надхвърли историческия си контекст и актуалната конюнктура около Украйна и Крим. Защото съдбата на кримските татари в болшевишкия ад е и съдба на българи, поляци, корейци, чеченци, ингуши, немци и още прогонени и унищожавани народи. Вижте това!:

https://www.youtube.com/watch?v=ulybtyqcCok

И трето- естествено, чуха се гласчета и гласове, че, ама в поп-а, нали разбирате, няма място за политика! Така ли? Всъщност, вярно, но наполовина- в попа няма място само за ЕДНА политика!Тази, която с езика на изкуството напомня трагедии като преживяните от прогонените народи. Иначе има място да се клейми апартейда (ау-у-у-у,че страшно и смело!) да се опява Мандела на Уембли, да се показва СЕНАТОР ДЖОЙН МАККЕЙН с униформата и мустаците на Хитлер, да се дрънка “срещу бедността в Африка, сякаш тази бедност не е естествен резултат от дивотиите на марксистки кретени и кремълски клиенти- от Нето, Нгуема и Менгисту до Мугабе!
И като сме към политическата екзотика- хайде и “нашето момиче със здравите комунистически корени” сдаде багажа в Бразилия! Но поне ни остави да тънем в благоденствието на милиардите бразилски инвестиции. Тази прогноза тук в блога я формулирахме преди 2 години в прегледния вид:
марксистки бръмбари в главата + протекционистка държавна икономика + произтичаща от 2-рото корупция + прахоснически социални програми = неизбежен крах
А най-хубавото е, че компанйеро Мадуро, който вчера обяви вече и извънредно положение, след чупката на Дилма остава без единствения си латино-спонсор в материален смисъл- щото Хавана освен с Ча-Ча, портрети на че и лозунги друго не може да внася в поредната съсипана от комунизъм страна. Да се надяваме, че спасението й е близо!


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional