Свободата днес и тук 21 Февруари 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Изследователи срещу кремълската радиация – "дядото на Джемала е нацист"

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://www.faktor.bg

 
 
 
 

Спорният дядо - вторият от ляво

 

Вечното обвинение е, че всички са "фашисти" и "антифашистите" от Москва хукват да ги трепят

Победата на Украйна с кримската татарка Джамала на „Евровизия“ истеряса руската пропаганда. От неделя вечерта срещу младата изпълнителка и народът й се изсипаха всевъзможни обвинения и манипулация. Последната атака на путинските медии се оказа шокиращата версия, че дядото на Джемала е нацист. Появи се дори и негова снимка с нацисти. Някои услужливи български медии побързаха да разтръбят новината, включвайки се позорно в руската пропаганда.

Своя позиция по скандалната тема излага д-р Георги Боздуганов - изследователят на дипломатическите отношения между България, съветите на Сталин и Германия на Хитлер. Той е категоричен, че радиацията на кремълската пропаганда предизвиква "лъчева болест с опасни последици".

Георги Боздуганов

„В текста на статията за дядото на Джемала, публикувана и в български сайт има поне четири напълно опровержими лъжи, които не заслужават коментар предвид нейния откровено пасквилен характер. Снимката обаче е усилено тиражирана от различни руски медии и цели да наложи поредната измама, след спечелването на конкурса „Евровизия“ от украинската певица.

Показани са трима войници и един подофицер в униформи на редовните пехотни части на Вермахта. Те са участвали в сражения на фронта, за което са получили различни отличия - кръстове за военна заслуга, почетни пехотински значки, почетна шпанга за ръкопашен бой. Доколко изобщо те са етнически татари е съмнително, а обстоятелствата показват, че е практически невъзможно това да са кримски татари. Малко на брой волжки татари, които населяват области много, много отдаллечени от Крим, са включени във Вермахта и взимат участие в бойни действия (Idel-Ural Legion, Infanterie battalions 627, 825 - 834). Около 9000 кримски татари постъпват на германска служба едва след като 11-та армия на фелдмаршал фон Манщайн превзема полуострова през 1941 г. Зачислени са предимно в спомагателни формирования (Schuma) за брегова охрана, пропусквателни пунктове, противопартизански акции и др. Това са военнополицейски сили със съвсем различни униформи, не участват във фронтови сражения и няма как да са получили отличията, които носят фотографираните войници. (Източник: Forczyk, R. Where the Iron Crosses Grow: The Crimea 1941–44. Osprey, 2014) Възможността въпросният младеж (вторият от ляво) да е дядо на певицата Джамала е толкова голяма, колкото и да е дядо на някой от четящите тези редове. Самата певица разказва за своя прадядо, който е бил разстрелян от... нацистите през войната“, оборва кремълската пропаганда Боздуганов.

С коментар към хибридната атака на руските медии се включва и друг изследовател на съветските безчинства по време на Втората световна война – Даниела Горчева от Холандия:

Даниела Горчева

„Ами да, това е вечното обвинение, всички са "фашисти" и "антифашистите" от Москва хукват да ги трепят. На 17 септември 1939 Сталин напада Полша заедно с Хитлер, защото Полша била "фашистка" държава. Малко по-късно и Финландия се оказва "фашистка" държава и СССР я връхлита. Всички са фашисти до един. Има даже и "социал-фашисти". Кръстьо Пастухов също е "фашист".

Що се отнася до кримските татари, кримските българи и гърци....

По това време татарите наброяват близо 200 хиляди и са предимно жени, старци и деца, тъй като мъжете се сражават на фронта в редовете на Червената армия.

Това, разбира се, не интересува Сталин, който заповядва депортацията на всички кримски татари до един.

Всъщност, това не е първата депортация по времето на Сталин. През 30-те години населението на Крим, вкл. българските преселници, е пострадало от жестока частична депортация заради насилствената колективизация и "разкулачването“. Раните от насилственото отнемане на собствеността на земята, от гражданската война през 1918-1920, от масовия глад през 1921- 1922, от сталиновите чистки през 30-те години и неописуемия терор са още пресни и затова не е чудно, че войната заварва кримските народи с враждебно отношение към съветската власт. Някои татари наистина се бият на страната на Германия, защото – също като финландските евреи смятат СССР за по-голям враг. Но повечето са в редовете на Червената армия или участват в партизанското движение срещу немските окупатори. Освен това татарите, които се бият на страната на германците, отстъпват заедно с техните части и де факто, когато Червената армия превзема отново полуострова, те не са там“, оспорва кремълската пропаганда Горчева.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional