Свободата днес и тук 19 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

По повод на "преодоляното вето" - ако не харесвате новините, започнете да ги правите

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Илиян Василев, http://idvassilev.blogspot.co.uk

 

 

Красимир Каракачанов, лидер на ПФ е новият държател на стабилността на правителството. Това са законите на матрьошкината демокрация у нас - малцинства, да контролират други малцинства, които да контролират мнозинството. От трибуната на Народното събрание той заяви: "протестиращите българи зад граница не представляват никого, освен една мрежа, която в последните няколко години със свирки по улиците се опитва да дестабилизира държавата".


Не, не грешите Каракачанов изрази подкрепа за правителството на Орешарски. Това за новия кабинет на "демократите" - начело с ГЕРБ и Реформаторския блок е следствие. Силните му думи за опитите за дестабилизация не касаят само текущите неволи на правителството, а протестите срещу Пеевски и Станишев.


Факт е, че националистите определят дневния ред на обществото. Не по силата на електоралната им тежест, а защото им е позволено да го сторят. Те са удобното оправдание и извинение но силите, които държат да останат зад кадър.


Когато българите зад граница изпращат Поли Генова на четвърто място, всички е ОК и това е едва ли не природно явление и обективна неизбежност. Ако искат обаче права за да гласуват, да представляват себе си - да избират и да бъдат избирани, за да ги забележи дори Каракачанов, те вече дестабилизират държавата.


Ще си позволя да напомня на тези самозабравилите се класици на българския национализъм - единствената надежда българите да останат доминираща етническа група и да остане изобщо българска нация е българите зад граница да запазят свързаността си с Родината и да се молим един ден те или техните деца да се върнат или поне да поддържат близките си или имотите си.


Няма друг сценарий за преобръщане на текущите тенденции чрез политики отвътре - нито сме толкова богати, нито политическия процес е толкова ефективен, че да ни отведе до правилните решения.
Нищо друго не е по-важно, отколкото да се осигури възможност - колкото и това да ни струва - да съхраним интереса на българите зад граница към вътрешния политически и стопански процеси, да открием пътя за тях към високи позиции в политиката и бизнеса.


Демографската битка у нас е загубена.


Реалните ни проблеми постоянно се изтикват в ъгъла от текуща политическа целесъобразност, най-често фалшива. Днес всички в държавата се занимаваме с проблема бурки, макар в цялата страна я има я няма 30 жени. Затова пък медиите, които са напълно настроени на революционно-национална вълна от сутрин до вечер покриват медийно всяка изява на националистите. Няма друга тема и други лидери толкова системно и често да бъдат канени по студията. За наивните зрители да поясня, ако виждате някой политик постоянно във вашите екрани, това не е защото Вие сте го пожелали или предпочели, а защото определена група от "избиращи" Ви го насажда - тя е решила той да Ви говори от екрана.


Затова пък родните електронни медии дружно пропуснаха да покрият адекватно като анализи и като причинно-следствена връзка скандала с бития от националисти член на бандата на Енрике Иглесиас. Защо ли? Най-вероятно защото нямаше как да скрият и своята съпричастност към създаване на атмосфера на ксенофобия, на истерия и тотално неприемане на различния по религия, раса и етнос. Когато има заредено оръжие на сцената, няма как в даден момент то да не гръмне.


Дни преди това в поредната битка на футболни хулигани пострадаха осем полицаи и пак всички млъкнаха вкупом. Не е удобно да закачате тези агитки, които са ресурс на националистите, и от чийто среди най-вероятно са излезли и биещите музиканта от групата на Иглесиас. Недосегаеми.


Разбрахте ли колко фалшива е била цялата "изненада" около призива на Радан Кънев да се подкрепи като единна в дясното пространство кандидатура на сегашния президент Плевнелиев? Как изобщо си помислихте, че възмутените от думите на Кънев изобщо се числят към потенциалните привърженици на Плевнелиев? Напротив, всеки един от тях плете планове за политическо търгуване, в които не само не влиза подкрепа за сегашния президент, а бламирането му.


Именно затова трябва ярко и открито говорене, включително от негова страна, а не мишкуване по темата. С мълчание и политкоректност на 30 юни сегашният ни държавен глава няма да има смисъл да прави каквото и да е обръщение към нацията.


Бойко Борисов удобно е извън страната и при пристигане отново ще успокои духовете с обещания за удовлетворяване на очакванията на българите зад граница. Главната задача обаче на всички е да не допуснат Плевнелиев до това да представлява хората зад граница, на поддръжниците на реформите и на промяната.


Защото така ще обърка схемите и девалвира политическия капитал на договарящите се зад кадър?
Пеевски си бил отишъл? Помните ли? Не само, че е тук и добре, но и дърпа конци зад кадър и то по начин, по който трудно го е правил преди.


Не се заблуждавайте - изобщо не става въпрос за опасността от вота на българските граждани в Турция, която в най-добрия случай е хиперболизирана. Става въпрос за това, че българите зад граница могат да обърнат вота у нас, както го направиха в Румъния при избора на президента.


В думите на Каракачанов личи явна неприязън към протестиращите българи у нас и зад граница.
Ако този човек крепи властта у нас, колко изобщо струва подобна власт?
Ако не харесвате новините, трябва да започнете да ги правите.


Излезте на улицата и господин Карачанов ще бъде никой.

И медиите ще трябва да отразят този факт независимо дали го харесват.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional