Свободата днес и тук 02 Юни 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Руският акцент на носталгията в деня на българската писменост

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Иво Инджев, http://ivo.bg/

 

 

      Много подходящо в деня на българската писменост по телевизора показаха бившия ни културен министър Стефан Данаилов в качеството му на непреходна ценност на прехода и наБСП, главната управляваща партия през този четвърт век след близо половин век непрестанен възход на българската култура до почти пълното й съветизиране ( видно в Музея на социалистическото изкуство, създаден за неговата възхвала от културния гербаджия Вежди Рашидов).

 

Бившият министър, в качеството на настоящ, кооптиран от новото ръководство на партията в съуправлявщия трон на морален гуру край победителката Корнелия Нинова, ожали отново бедността на българската култура, но без да каже крива дума за своите гербаджийски приятели на кормилото й. Нещо повече, за Бойко Борисов си спомни с умиление, как до неотдава заедно си гледали „На всеки километър”- този шедьовър на социалистическия (не)реализъм.

 

Понеже 24 май е празник на българската писменост, упорито наричана славянска в Русия и тук ( но не и в наистина славянските страни, където пишат обаче на латиница напук на „вси славяни”), припомням какъв беше приоритетът на министър Данаилов. Поучително е да се знае кое е най-важното за него и подобните му.

 

Европейският ни провал през годината на Русия

Иво Инджев ⋅ декември 6, 2008 ⋅

В БЕСЕДКАТА

Кой министър пръв се отчете в края на годината за успехите на своето ведомство?

Пламен Орешарски, отговорен както всички министри на финансите по света за събирането на държавните плащания, но превърнал се в раздавач на т.н. бюджетен излишък заради излишъците от управленски безобразия, лишили България от европейската финансова подкрепа?

Вицепремиерът Меглена Плугчиева-за нечуваните постижения на една отделно взета страна от ЕС по отношение на санкциите, които е привлякла от Брюксел за една отделно взета година?

Или може би Емилия Масларова- за това как прати на кино пенсионерите вместо да ги заведе на море, като им беше обещала?

Хайде да не продължавам. Няма да познаете. Трябва ви малко актуална информация. Доставя я агенция „Фокус”. Тя ни осведомява за отчета на министъра на културата Стефан Данаилов за постиженията на годината на Русия в България.

Данаилов докладва, че цели 873 творци от Русия са посетили България през отчетния период, а тяхна публика са били впечатляващите 280 000 зрители. Няма да издребняваме с въпрос дали част от тях не са едни и същи хора, което би означавало съвсем друга бройка. Факт е , че желаещите са много. В партийните организации на БСП например имаше близко до бунт брожение на пренебрегнатите, останали без покани за концерта на руските творци в НДК, предвождани от Путин и Йосиф Кобзон през януари. Вестник „Дума” публикува тогава гневни упреци на другари и другарки, за които ценните покани не стигнали.

И още: 10 изложби в 10 града и 38 срещи със „знакови фигури” на руската култура е имало през годината, рапортува първият български министър, който отчита изпреварващо дейността си за годината-същата, през която България постави „знакови”рекорди по изпадане на европейското дъно от гледна точка на здравеопазването, доходите, заплатите, борбата с корупцията, с престъпността и според статистиката се настани трайно в най-ниските слоеве на европейския скептицизъм, недоверие в управляващите и по усещане за собствения си живот като едно нещастие.

Но, да не изпадаме в униние и нихилизъм. Все пак по един показател сме номер едно без конкуренция: българските граждани обичат повече от всяка друга страна именно Русия. Тази висока температура на харесване, от която министър Данаилов го тресе законна гордост, беше измерена от Евробарометър. Най-бедната, най-изостаналата и най-наказваната в рамките на ЕС страна е населена с хора, които най-много си падат не по някакъв си европейски модел ( и съответното му изражение-да речем Франция, Холандия, Италия…), а по Русия. Което си е логично, нали! Министър Данаилов има с какво да се гордее, може и да не е негова заслугата, но основание да тържествува има.

В края на краищата руските освободители може да са ни освободите еднократно, но май завинаги: от чувство за европейска съпричастност, от стремеж към високите стандарти на европейски забогателите ( не от продажба на природни богатства, а от принадената стойност на труда на свободния гражданин).

Докато Брюксел от какво ни освобождава, освен от правото да крадем парите на европейските данъкоплатци? От нищо- упорито не иска да ни освободи от отговорност при изпълнение на поетите задължения. А и от самите ни корумпирани управници не може да ни освободи, както се вижда напоследък от модерното ляво нахакано репчене на Първанов, Станишев, Калфин и Плугчиева срещу санкциите на ЕК, наложени на София.

Само едно ме безпокои: на 5 февруари щяла да започне годината на България в Русия. Малееее! Ако тя приключи за Русия така, както тук приключваме годината на Русия в България, не им завиждам на руснаците. Още повече че и техният най-важен ресорен господ, този, комуто се кланят за цените на петрола и газа, нещо ги загърбва. Шаманите на икономическото прогнозиране вещаят ужасии. Да не богохулствам, но ако се вярва на едни експертни предвиждания по Си Ен Ен сгромолясването на тези цени щяло да продължава и да достигне нива от 20-25 долара за барел, т.е. поне 7-8 пъти по-ниски стойностите от онези, на които се базираха плановете на Путин да си напазарува световно влияние, разчитащи на поне 150, ако не и на 200 долара за барел.

Ние поне си знаем за какво ни наказва нашият Господ Брюксел, а тяхното наказание за какво е, Господи?! Те ли не се молиха достатъчно  ревностно, като принесоха по стара руска традиция в жертва свободата на медиите, на гражданското общество, на бизнеса, ( опитаха се и на Грузия, но постигнаха временен успех)? Или пък гадните американци нарочно си съсипаха финансовия сектор, за да няма с какво да харчат на световния пазар по обичайния си разюздан капиталистически маниер, само и само да повлекат след себе си Матушка Рус със срива в търсенето на нейните природни богатства и така да я принуждават да продава на безценица газ и нефт?

Отговорът на този въпрос очакваме догодина по това време от отчета на руския министър на културата за това как е протекла годината на България в Русия.

Р.S. А ето и малко информация как крепне платената любов към Русия у нас към днешна дата:

Списък на сайтовете, разпространяващи руска пропаганда

от UNKLE_BETEPOK на 23 Май 2016 14:18

Списъка е непълен, така че микрофона е Ваш! Да изкараме на светло платените тайни московски агенти! Да дадем достоен отпор на хибридната война, водена от Русия срещу България, жертва на която падна и нашият президент!blitz.bg
pik.bg
pogled.info
bez-cenzura.com
kevorkkevorkian.com
budnaera.com
trud.bg
24chasa.bg/
bnoshipka.org
burgas-dnes.eu
bradva.bg
worldtodaybg.com
mejdu-redovete.com
alterinformation.wordpress.com
velikabulgaria.eu
presa.bg
desinfowar.wordpress.com
hashtag-bg.com
bgnews.me
rusofili.bg
livenews.bg
bgmak.eu
svobodnoslovo.eu
sofia-dnes.eu
glasove.com
bezpartien.com
vestnikataka.bg
burgas-podlupa.com
novinar.bg
pan.bg
aliceswonderland.eu
slivensega.wordpress.com
otvorenopismo.orgfree.com
newsline.bg
silnabulgaria.com
media-bg.eu
news.bg
forumnews.bg
forum.gong.bg
globaledemokratischeunion.com
dailyknowledge.eu
infobalkani.wordpress.com
avantage.bg
razkritia.com
marica.bg
cross.bg
lentata.com
7plus7.net
30dumi.com
m.19min.bg
bnr.bg/horizont/deconstruction/broadcast#
afera.bg
strogosekretno.com
a-specto.bg
dnesplus.bg
big5.bg
nepoznato.energetika-bg.com
webnovinar.com
10tka.eu
palachinka.net
novini.cc
sieminehn.wordpress.com
duma.bg
bgl-biz.com/new-civilization
bgnow.eu
paragraph22.bg
focus-news.net
podoko.eu
vsekiden.com
solidbul.eu
saprotiva.org
ovarna.bg
tribali.info
newsuik.eu
no-comment.bg/face-to-face
anonybulgaria.wordpress.com
jenabg.com
utroruse.com
skandal.bg
barikadata.blogspot.com
viaevrasia.com
geopolitica.eu
spodeli.eu
bultimes.com
sekirabg.net
obshtestvo.net
memoriabg.com
youcomments.com
coliseumlive.com
blife.eu
sekirabg.com
dunavmost.bg
petel.bg
epicenter.bg
bgr.news-front.info
tangranews.com
bgsniper.com
topnovini.bg
barikadata.blogspot.bg
…..
…..

http://forum.gong.bg/viewtopic.php?f=&t=196722

Ето още:

bg.rbth.com

bulgarian.ruvr.ru/

news.ournet.bg

http://www.rusbg.com/bg/

rodinabg.com


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional