Свободата днес и тук 01 Октомври 2022  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

До Валери Симеонов: Кирил и Методий са емигранти, учениците им са бежанци

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Мария Спирова, http://clubz.bg

 

Който иска мълчание пред властта, е страхливец и варварин, пише Мария Спирова

Валери Симеонов и Красимир Каракачанов. Снимка Веселин Боришев

Клуб Z

Общността "Гласувай без граници" публикува на своята страница във Фейсбук честитка до лидера на НФСБ Валери Симеонов по случай 24 май. Тя е написана от Мария Спирова. В честитката се напомня, че Кирил и Методий са били емигранти, техните ученици, както и духовниците от Второто българско царство, които след османското нашествие отнасят неговата култура в Русия, са бежанци. Изтъква се също така, че "патриот" и "фронт" не са български думи.

ИЗБОРНИЯТ КОДЕКС НА РЕМОНТ ОТ УТРЕ

Честитката е по повод промените в Изборния кодекс, които ограничиха правото на българите в чужбина да гласуват. Внозители на тези промени бяха именно депутатите от Патриотичния фронт, които дори заплашиха, че ще спрат да подкрепят кабинета, ако те не бъдат приети. Президентът наложи вето върху тези текстове, но то бе отхвърлено. Очаква се в утре управляващите да внесат нови текстове по темата.

Ето пълният текст на написаното от Спирова:

"Честитка до народния представител Валери Симеонов по случай ‪#‎24май‬

Уважаеми господин Симеонов,

Кирил и Методий са емигранти - животът им минава далеч от Солун, в труд и дирене от Мала Азия до Рим.

Светите Седмочисленици са бежанци - бягат от затвор, мъчения и вероятна смърт във Великоморавия. Пеши, опърпани и болни, те пристигат при нас с дара на славянската азбука.

Други бежанци, духовниците на Второто българско царство, спасили се от османското нашествие, отнасят тези букви като съкровище към необятната Русия - за да могат наистина "вси словене книга да четат".

Българският език, на който си позволявате да унижавате свои съотечественици зад граница, е направен, за да пръска светлина и познание по цял свят, не за да зазижда един народ в тиха килия накрай света. Направен е да обединява, не да дели.

Първите шест букви на славянското писмо са най-важният завет за българите и ние не смеем да му изневерим: 

Аз, буки, веди, глаголи, добро, ест.

"Аз знам буквите, думите са добро нещо."

Да глаголиш значи да говориш, господин Симеонов. Словото е светлина и достойнство, гръбнак и дръзновение - особено за българите, които всеки път трябва да изковават свободата си тайно, по нощите, шепнешком.

Който иска мълчание пред властта, е глух за свободата, ням за истината и неграмотен издъно. Страхливец. Варварин. Да си българин и родолюбец е да копнееш да бъдеш чут.

П.П. Като личен поздрав от мен приемете и най-дългата дума в нашия славен език: НЕПРОТИВОКОНСТИТУЦИОНСТВУВАТЕЛСТВУВАЙТЕ

П. П. Впрочем, нито "патриот", нито "фронт" са български думи"

‪#‎ИскамДаГласувам‬ ‪#‎СъединениетоПравиСилата‬


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional