Свободата днес и тук 16 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Екшън в Москва заради българска фирма

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
в. "Дневник"

Около 9 часа сутринта вчера 23 въоръжени и маскирани служители на руските спецчасти (ОМОН) са нахлули в българския Център на промишлеността в Москва. Те са арестували охраната на центъра, представили са прокурорска заповед за проверка и са настояли да влязат в жилището на Николай Маринов Николов - представител на българската фирма "Милениум- 2001" ООД. Часове по-късно спецполицаи са арестували в апартамента му в Москва и един от съдружниците в тази фирма - българския гражданин Константин Костов. Причината - сигнал за нелегално производство и продажба на пиратски дискове.

От българското министерство на икономиката, под чието разпореждане е сградата на промишления център, съобщиха, че руските барети са представили наказателно постановление за проверка на "Милениум – 2001" с обвинение за разпространение на пиратски софтуер. Фирмата има завод за производство на CD в Зеленоград, на около 30 км от московското летище "Шереметиево".

Според съобщение на българското икономическо министерство от вчера следобед: "Разработката срещу българската компания продължава от четири години по данни на [руското] следствие ивече са затворени всички офиси на фирмата в Москва." Не става ясно колко са били тези офиси и дали всички са затворени при акцията вчера. До редакционното приключване на броя нито от българското министерство на икономиката, нито от МВР дадоха повече информация дали при тях има сигнали, че фирмата произвежда пиратски дискове. На въпрос знаят ли каква е дейността на "Милениум – 2001", чиито представител е под наем в жилищния комплекс на Центъра на промишлеността, от икономическото министерство отговориха, че нямат информация, и уточниха, че центърът няма други взаимоотношения с фирмата, освен че тя е един от наемателите в комплекса.

Екшънът предизвика объркани и противоречиви дипломатически реакции от българска страна. Още сутринта външното министерство съобщи, че е "сериозно разтревожено", протестирало е пред руската страна и е настояло за прекратяване на действията на спецчастите. Посланикът също беше инструктиран да протестира, а от министерството съобщиха, че "в резултат на тази намеса действията са прекратени". На извънредна пресконференция зам. външният министър Марин Райков обяви действията на руските сили за недоброжелателен акт, нарушение на дипломатическия статут на сградата и "в дисонанс с добрите отношения между двете държави".

По-късно премиерът Бойко Борисов обяви, че чисто законово и дипломатически руските спецчасти нямат право да влязат на територията на центъра. "Но ако там има престъпление, което е извършено, няма да се разсърдя на руските колеги. И аз бих постъпил така, ако знам, че там има хора, които заслужават да бъдат арестувани", коментира обаче той. Малко по-късно външно министерство разпространи съобщение, че по лично указание на министър-председателя зам. външният министър Марин Райков е дал указания на българския посланик в Москва да пусне руските части да влязат в сградата.

В същото време стана известно, че срещу директора на центъра Малина Божинова (снаха на депутата от БСП Георги Божинов) има проверка от инспектората на министерството на икономиката заради стари сигнали за злоупотреби.

От: http://dnevnik.bg/

Разследваната фирма
Според търговския регистър "Милениум - 2001" ООД се занимава с всичко, позволено от закона - от производство и търговия със стоки за бита, промишлени изделия и хранителни продукти до строителство и търговия с недвижими имоти, транспортна и спедиторска дейност, хотелиерство и др. Фирмата има клон и в Банско.

Съдружници в нея освен арестувания в Москва Константин Костов са още Антоний Антонов, Митко Грънчаров, Симеон Борисов и Красимир Велчев. Четирима от тях - Костов, Антонов, Грънчаров и Недялков, са сред основателите и на "Солид инвест" АДСИЦ - с широка дейност в областта на недвижимите имоти и строителството. През 2007 г. компанията започва проект за жилищен комплекс в Бояна.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional