Свободата днес и тук 24 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Христо Иванов: Отлагането на мисията на европейските прокурори е авантюра на българските им колеги

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://www.dnevnik.bg

 

  •  
Дневник
 
 

Отлагането на мисията на европейските наблюдатели в областта на правосъдието за България е много съществен проблем, коментира пред БНР бившият правосъден министър Христо Иванов.

Той е убеден, че уточняването на методологията на мисията не може да бъде причина за отлагането ѝ в последния момент и предположи, че тъй като Министерството на правосъдието не би си позволило такава авантюра, остава отлагането да е инициирано от прокуратурата.

Европейските прокурори - от Германия, Испания, Холандия и Великобритания, бяха очаквани в София в понеделник, за да започнат интервюта с представители на различни организации, както и да прегледат нормативната уредба, с която работи прокуратурата в България. В рамките на деня обаче Министерството на правосъдието съобщи за отлагането поради "продължаващата работа по техническото задание на експертно ниво".

Иванов изтъкна, че с това отлагане България не изпълнява препоръката от доклада на Брюксел за въпросната експертиза, която очевидно няма да попадне в междинния доклад през юли, който вече се подготвя. Той припомни, че пълно мълчание на отговорните институции има и по втората препоръка - за пълно разследване на казуса "Яневагейт". "Тази тема просто изчезна, не остана на публичната сцена никой институционален играч, който да настоява за резултати", каза бившият министър, който подаде оставка след като предложенията му за реформи в правосъдието бяха бламирани в парламента.

Иванов отбеляза, че отсъства публичен, открит, демократичен дебат на прокурорската гилдия за нейната визия за проблемите в прокуратурата и подчерта, че след излизането на обсъжданите промени в Закона за съдебната власт от Съвета по съдебната реформа трябва да има подобна дискусия, защото важна стъпка от културната промяна в прокуратурата е да се чуе мнението на прокурорите:

"Моментът, в който е достатъчно какво мисли 1 от 1600 прокурори в България – това е сърцевината на проблема. Когато всички са съгласни с г-н Цацаров – това се нарича консенсус, а когато някой мисли различно, бива атакуван медийно и по всякакъв друг начин. С този модел трябва да се скъса", призова Иванов.

Според Иванов обсъжданите промени за прокуратурата не носят онази дълбочина, която би елиминирала йерархията като източник на страх. Дълбокият проблем е, че имаме такава държавна, имперска прокуратура и на нейния Олимп има хора, които не носят никаква отговорност и могат да бъдат само източник на страх – докато не се излезе от този модел, няма да има скъсване с останалите проблеми, каза юристът.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional