Свободата днес и тук 25 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

А. Ковачев: Иван Николов от Западните покрайнини стана Европейски гражданин за 2016 г.

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://www.faktor.bg/

 

 
 
 

Иван Николов

Почетни медали ще бъдат връчени на официална церемония през есента в София, организирана от Информационното бюро на ЕП

От 2008 г. насам, Европейският парламент присъжда наградата на граждани и организации, които са допринесли за насърчаване на по-доброто взаимно разбиране и по тясната интеграция между гражданите на ЕС или за улесняването на трансграничното и транснационално сътрудничество в ЕС. Тя е под формата на почетен медал и има символично изражение. Селекцията на 50-те лауреати от целия ЕС, беше извършена от национални журита и от жури на Европейския парламент.

Иван Николов бе номиниран от евродепутата от ЕНП/ГЕРБ Андрей Ковачев. В мотивите си за номинацията Андрей Ковачев посочва, че с дейността си като лидер на българското малцинство в Западните покрайнини, Иван Николов, отстоява свободата на мисълта, съвестта и религията, както и свободата на информираност и изразяване на мнение.

„Предложих Иван Николов, не само заради дългогодишната му обществена дейност, но и конкретно заради проявите, които той успя да организира през последната годината. Той е дългогодишен организатор на международния детски фестивал - Босилеград, а през 2015 г. допринесе за избирането на фестивала за част от най–добрите Европейски фестивали и получаването на EFFE знака (Label) за 2015 и 2016 година по програма на Европейската комисия „Европа за фестивали, фестивали за Европа" (EFFE). Също така, Българската телеграфна агенция откри в Босилеград първият регионален пресклуб извън страната, благодарение и на активната работа на Иван Николов и КИЦ "Босилеград". Иван Николов организира „130 години от рождението на Емануил Попдимитров -глас и съвест на нашия народ" и редица други научни конференции и прояви, допринасящи за подобряването на добросъседските отношения между България и Сърбия и държавите от Западните Балкани“, мотивира се Андрей Ковачев.

„Днес, съм изключително радостен, че един съвременен народен будител и общественик, излязъл като от книгите на Симеон Радев, и в същото време толкова скромен човек, получава това признание от Европейския парламент с мотивацията за създаване на по-тясна интеграция през международните граници, като същевременно не губи фокуса върху опазването и популяризирането на богатото българско културно многообразие“,  евродепутатът на личната си страница.

Иван Николов е български поет, публицист и общественик, председател на българския Културно-информационен център „Босилеград“. Той е сред най-активните защитници на правата на българите в Западните покрайнини, насърчава доброто взаимно разбирателство и е сред най-пламенните застъпници за интеграцията на Сърбия в ЕС, както и за цялостното европеизиране на страната. Роден е на 14 март 1959 г. в село Ресен, община Босилеград, Западните покрайнини, днешна Сърбия. Следва право и още като студент се обявява против асимилаторската политика на режима на Тито спрямо българите в тогавашна СФРЮ и се доказва като пламенен защитник на европейските ценности. Откроява се като дисидент срещу комунистическия режим, бори се за присъединяването на Сърбия към семейството на Европейските демокрации. След 1990 година е един от идейните творци на Демократичния съюз на българите в Югославия.

Иван Николов е редактор е сп. „Бюлетин” в Босилеград. От 1997 година е председател на българския Културно-информационен център "Босилеград". Като активен общественик е написал над 400 статии за проблемите на българите в Сърбия. Носител е на четири награди за поезия и литература, обществена дейност и за принос за опазване на правата и интересите на българите в Сърбия. Автор е няколко книги и стихосбирки за българите зад граница, носител е на награда за родолюбива песен от Сдружението на българските писатели.

Другият отличен през тази година български гражданин е учителката Мариана Пенчева, номинирана от евродепутатът Георги Пирински, която отглежда и възпитава в дома си десет деца на бедни родители след затваряне на социалното заведение, в което са учили.

Лауреатите ще получат почетни медали на официална церемония през есента в София, организирана от Информационното бюро на ЕП в партньорство с Народното събрание. Те ще участват също така и в общоевропейската церемония, посветена на Гражданската награда на Европейския парламент, която ще се проведе в Брюксел на 12 и 13 октомври 2016 г.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional