Свободата днес и тук 05 Август 2021  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Мнения Daily - Допълнителен данък транспорт в София

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://www.capital.bg

 

И още: Съюзът "Говорит Москва" за президентските избори; Руските облигации - позорен провал за Путин

При липса на анализ и стратегия силовото изземане на приходи от населението, които да се наливат в "яма" като ЦГМ, е антиполитика

© АНЕЛИЯ НИКОЛОВА

О

Поскъпналият билет в София

Допълнителен данък транспорт

От коментар на Илиян Василев в блога му "Писано и казано"

Най-лошото по темата с билетчето за градския транспорт не е, че няма комуникация - защото лошото решение и с най-добра комуникация не става добро. Най-лошото е, че зад това решение няма стратегия, визия и разчет.

Първо, то противоречи дори на елементарната логика - защото в задачите на всяко кметство и община на голям град в света е повече хора да ползват публичния транспорт. Поскъпването на билета опровергава тази цел, защото прави икономически рентабилна цената на алтернативния превоз.

Дори да има увеличение на приходите, то с голяма вероятност няма да има увеличение на пътниците. А силовото изземане на приходи от населението - като допълнителен данък транспорт, е антиполитика.

Второ, това е лошо управленско решение, защото създава недоверие и напрежение по ключов въпрос на развитието. Всички остават с убеждението, че се търси линеарно фискално решение на много по-значим управленски проблем. Оставката на заместник-кмета е също лошо решение, защото не решава нищо. Вие ще платите по-високите цени, ето ви изкупителна жертва! Доста цинично е. Така не се играе с човешки съдби.

Трето, самият Център за градска мобилност (ЦГМ) е с нулев авторитет, с доказани случаи на злоупотреби и субоптимална ефективност - да се наливат повече пари в такава "яма" е престъпно.

Четвърто, пропуснат е идеален случай да се направи анализ, да се изработи стратегия и да се убеди обществеността, че увеличението на цените не е нито първият, нито единственият път, който е бил разглеждан за повишаване на качеството. И ако накрая се докаже нуждата от увеличение на цената (а това е възможно, макар и с по-малка сума), то обществото можеше да бъде убедено, че ръководството на общината е действало професионално и в негов интерес.

Силовата политика рядко е силна политика.


Президентски избори 2016

Съюзът "Говорит Москва"

От коментар на Дияна Костова в webcafe.bg

Битката е ясна: да върнем президентството в челичения юмрук на професионален патриот с "правилна" геополитическа ориентация.

Довчерашният кръвен враг на атакизма Валери Симеонов сега се оказа обект на кокетно ухажване от страна на бившия си кумец Волен Сидеров, неузнаваем в смирението си и в готовността си за оперативни маневри. Няма вечни врагове, има само вечна българо-съветска дружба.

Очевидно няма и елементарна хигиена, щом даже Корнелия Нинова намери за удачно да блесне в ефира на ТВ "Алфа" в дружеска беседа с Волен Сидеров по темата "Да върнем дъЛжавата в икономиката" (грешката е вярна). Дори поклонението й пред паметника на Тато не изглеждаше толкова нелепо, колкото 40-минутният им диалог "на ти".

Ако и това не ви трогва - от днес бившият началник на Генералния щаб на БА Михо Михов ще гради коалиция с бившия началник на БИАД Слави Бинев в новия съюз "Говорит Москва" около АБВ, подпрян на патериците на Бареков.

Както го формулира друг виден агент на българщината като Красимир Каракачанов: Оста ляво-дясно е само параван за наивници. Затова, не се учудвайте, когато наесен всички се строят под руското знаме - от агент Иван до Ахмед Доган. Маските отдавна паднаха.


Руските облигации

Кремъл остро се нуждае от излаз на капиталовия пазар заради бюджетния дефицит

Фотограф: Alexandros Avramidis

Позорен провал за Путин

От коментар в германския вестник "Ди велт"

Това стана позор с главна буква: планът на Путин за триумфално завръщане на капиталовия пазар претърпя фиаско. Москва свикна да представя неприятните събития в отношенията й със Запада вътре в страната като успешни. Сега обаче едва ли ще е по силите на Кремъл да замаскира катастрофалното си представяне на световния финансов пазар.

За пръв път след въвеждането на западните санкции срещу Русия през 2014 г. миналата седмица Москва пусна доларови облигации. Путин възнамеряваше да покаже на целия свят, че Русия си остава световна сила и на финансовите пазари, а едновременно с това да обезпечи необходимите милиарди за бюджета. В началото на седмицата обаче стана ясно, че западните и азиатските банки отказват да участват.

Това се превърна в унижение за Русия. Руската банка VTB Capital, избрана да организира емисията, се принуди не само да предложи по-висок лихвен процент, но и остави емитирането отворенo за над 24 часа, надявайки се да ангажира инвеститори от всички часови зони. Първоначално бе планирано да привлече около 3 млрд. долара, но след това обемът бе коригиран до 1.75 млрд. И когато в четвъртък се случи самата продажба, борсите не демонстрираха никакъв интерес.

Очевидно Русия не е очаквала подобно развитие. В тази ситуация не й остана друго, освен да замаскира провала си. Над 70% от пласираните облигации са били закупени от чуждестранни инвеститори, основната част от които се намират в Лондон. Кремъл обяви това за еднозначен знак за доверие. Руското финансово министерство обаче не успя да назове конкретни имена и нито един известен западен инвеститор не потвърди своето участие. Руският в. "Ведомости" писа, че въпросните чуждестранни инвеститори може би са руснаци.

Тогава Москва смени тактиката. Ръководителят на отдела за държавен дълг в министерството Константин Вишковский внезапно обвини Запада и в частност Вашингтон в целенасочен провал на емисията. "Москва искаше да превърне емисията облигации в голямо PR шоу и да покаже на Запада, че санкциите са неефективни", коментира Тим Аш, стратегически анализатор в Nomura.

Финансовите пазари станаха новото бойно поле на бившите противници в студената война САЩ и Русия. Американците използват доминиращото си положение на пазарите, за да оказват натиск на Москва. Защото като цяло Русия не нарушава санкциите, продавайки облигации, а се опитва да ги заобиколи. Западните банки обаче получиха еднозначен сигнал да се въздържат от участие в покупката на руски облигации.

Кремъл остро се нуждае от излаз на капиталовия пазар, за да запълни дупките в бюджета. По прогноза на рейтинговата агенция Fitch през тази година дефицитът в бюджета на Русия може да достигне 5% от БВП.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional