Свободата днес и тук 25 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Ако няма протест, децата ще живеят ли?

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://www.capital.bg

 

Проблемите във фонда за лечение на деца

  •  
  •  
  •  
© Надежда Чипева

 


След днешния граждански протест молбите за лекуване в чужбина бяха одобрени, но рисковете за ефективната работа на звеното остават

1 юни 2016
Гражданският натиск е важен, но не и когато залогът са детски животи.
Гражданската активност е важен инструмент, без който не може да съществува нито едно истинско общество. Трябва ни, когато политиците загубят съвсем мярка. За да се спазват правилата за строежи в планините. За да може българите зад граница да гласуват по-лесно. Но не и за да живеят деца.

Тази седмица родители, представители на неправителствени организации и други граждани постигнаха голяма победа. Събраха се пред Министерството на здравеопазването, за да кажат ясно, че фондът за лечение на деца трябва да работи в полза на малките пациенти и да улеснява бюрократичните процедури за техните родители. А не в полза на държавния бюджет, на конкретни служители в администрацията, болници или лекари.

Няколко часа след протеста мнозинството в обществения съвет на фонда надделя в гласуването срещу предложенията на директора и одобри почти всички молби за финансиране на лечение.

Това обаче бяха само 30-те деца, имали късмета да попаднат в дневния ред на заседанието на фонда в деня, в който под прозорците на министерството не е спокойно. На 17 юни, когато ще се разглеждат следващите кандидатстващи, протест (засега) няма да има. След няколко месеца пък изтича мандатът на сегашния обществен съвет, някои от членовете на който не се уморяват да водят битка срещу чиновническата немарливост.

Дали тези, които ще ги наследят, ще я продължат, не е ясно. Тогава, без гражданския натиск, децата ще живеят ли?

 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional