Свободата днес и тук 25 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Малко на Запад, много напред

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://www.capital.bg

 

Хърватия и България за политиките в образованието

© Георги Кожухаров

Още по темата

Fast food изпитване - fast food резултати

Проблемът на матурите и външното оценяване не е преписването, а формата и съдържанието им

3 юни 2016

Колко психология е нужна, за да сменим една система

Защо дебатът за промените в учебните програми в сегашния му вид е излишен и дори вреден

Протест в България за истински качествена промяна в образованието не се е случвал

Докато в София все още отшумяват редовните скандали покрай матурите, почти военното положение, което този път ги обграждаше, и фиксирането върху броя двойки и шестици (вижте повече в текстаFast food изпитване - fast food резултати), на няколкостотин километра на запад десетки хиляди хора протестираха.

Централният площад в Загреб се изпълни с хървати, които казаха гласно и ясно на правителството си, че искат образователна реформа, която да не е зависима от политиката. И която да превърне децата им в хора, годни да се справят с модерния свят, да мислят и анализират, да придобиват умения, не само да зубрят дати.

Поводът беше оставката на експертната група, назначена от предишното правителство, която заяви, че новите управляващи им се бъркат в работата.

Паралелът с България е необходим. Тук протест в образованието се прави или когато учителите искат повече пари, или когато в някой абсурден сайт се появи твърдение, че "махат робството", "махат Ботев" или някаква друга ключова дума, целяща да накара хората сляпо да споделят линкове.

Идеята, че образованието трябва да се промени, за да отговори на нуждите на съвременния свят, непрекъснато се повтаря, без да се случва нищо.

Тези, които наистина променят системата, го правят отвън и въпреки отпора на държавните институции - отделни директори и учители, граждански организации, частни компании, алтернативни училища и детски градини. Това обаче не е достатъчно. Нужна е такава критична маса хора, каквато се събра в Загреб тази седмица.

Иначе преди време Бойко Борисов казваше на хърватите, че живеем много добре, дори под мониторинг. После те влязоха в ЕС, без мониторинг. И очевидно ще живеят по-добре.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional