Свободата днес и тук 21 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Да броим катарзиса за неуспешен

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://www.capital.bg

 

  •  
  •  
  •  
[Shutterstock]

Засега няма основание да очакваме бухалките в комисията да станат лостове за ефективна антимонополна защита


ГЕРБ прекрати процедурата за избор на членове на КЗК, за да наложи отново партиен кандидат

Въпреки че изборът на нов състав на КЗК ще се случи след около две седмици, резултатът от него изглежда ясен. Вече няколко месеца в парламента се обсъждат имена, а не идеи за подобряване на работата на ключовия регулатор.

Дори не се чува (с малко изключение - на двама депутати от РБ) равносметка за извършеното от досегашния състав на комисията (вижте повече в темата на броя: Търговия с влияние без конкуренция).

Имената в комисията ще се сменят, но тя едва ли ще се превърне в този независим регулатор, за който всички да са сигурни, че ще защитава важните принципи на честната конкуренция.

Единственият резултат сега може би ще е, че тя ще бъде отвоювана от влиянието на Пеевски, но само за да влезе под силния контрол на ГЕРБ. Това може и да изглежда като някакъв успех, но всъщност е запазване на сегашното положение. Ако колата ти е развалена, а ти я боядисаш, тя пак няма да върви.

Това е поредният пример за не особено продуктивния катарзис на ГЕРБ отпреди няколко месеца. Голяма част от обществените поръчки, които бяха спрени тогава, тръгнаха отново при подобни условия. Сега може и да не ги спечели Пеевски, но няма никакви гаранции, че те ще се проведат така, че някой да спечели честно и почтено.

Истинската промяна може да дойде след анализ на проблемите, които са довели до това Пеевски да се разрасне толкова много, а после да се предложи как да се оправят дефектите. Дотогава всичко ще си е същото. Само Пеевски няма да се вижда толкова много.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional