Свободата днес и тук 19 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Когато въшка се ояде - излиза на челото. Пипва микрофона и налага собствената си простотия

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Огнян Минчев, http://www.clubz.bg

 

Дефиницията за простак е индивид, който не притежава мярка за нещата


 

Продължаващото обсъждане поведението на шепа маргинали е най-добрият начин обществото да им създаде чувство за задоволство и признание. Тези индивиди не заслужават повече коментари и интерпретации.

Това, което има значение е фактът, че гаврата с национални институции се извършва в национален ефир, на честотите на национална - макар и комерсиална телевизия, известна с печално ниски стандарти на журналистическа етика и публичен морал.

СЦЕНАРИСТЪТ НА СЛАВИ: НЯМА ДА СЕ ИЗВИНЯ. НЕ УВАЖАВАМ ЛИЦЕТО ПЛЕВНЕЛИЕВ

Преди броени дни бях в Букурещ и присъствах на публична проява, която бе посетена от президента на Румъния. При влизането на президента залата стана на крака - не защото той е изключителна личност, а защото олицетворява суверенитета на нацията. Всички изслушаха прави химна на Румъния, след което започна деловата работа на конференцията.

Ритуалите имат своя смисъл - в конкретния случай те утвърждават ценността на националния суверенитет и уважението към тези личности и публични позиции, които понастоящем са натоварени с отговорността да съхраняват суверенитета на държавата.

Помиярската вакханалия на системна гавра с българския президент е преди всичко унижение на българската държавност. Навсякъде в демократичния свят има вицове, карикатури, шеги с хората на върхови публични позиции. Но гаврата, личните обиди, системното опозоряване са специалитет на мутренската "публичност" в едно българско общество, в което обществената тиня се е разпенила на гребена на държавата, на културата, на медията и се преживява като законодател на целокупния ни живот.

Когато въшка се ояде - излиза на челото. Пипва микрофона и налага собствената си простотия като универсален стандарт на поведение и подражание.

ПОВЕЧЕ КОМБАЙНЕРО, ОТКОЛКОТО ИНТЕЛИГЕНТСКА

Медията е голяма сила. След простака тръгват легиони простаци... Хвърлянето на камък в блатото винаги връща върху нас рядката кал. Затова аз не бих коментирал шоуто на марионетките.

И не мога да не коментирам пасивността на институциите. Ако днес целенасочено се деградира статутът на българския президент - утре по същия начин ще се подходи и към всички други обществени и държавни институции. Защото дефиницията за простак е индивид, който не притежава мярка за нещата.

Ние - гражданите - сме тези, които трябва да наложим стандарти на поведение, произтичащи от чувството за приличие, от разбирането, че институциите, представляващи нашата общност трябва да изразяват и пазят нашето собствено достойнство.

Защо не го правим? А ежедневно постоянстваме в друго - хвърляме бисерите на свинете и се чудим защо се обръщат да ни ухапят.

* Мнението на Огнян Минчеве взето от фейсбук профила му. Заглавието и подзаглавието са на Клуб Z


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional