Свободата днес и тук 18 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Води ни "елитарната" общност на гузно сумтящите задници

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Огнян Минчев, http://www.clubz.bg

 

Плевнелиев отказа да представлява този елит. Той избра да представлява дълбокия, съдържателния интерес и идентичност на България

Снимка ЕПА/БГНЕС

Огнян Минчев

Речта на Плевнелиев може да бъде аплодирана или съдържателно критикувана само от един зрял национален елит, който притежава колективна представа за национален интерес, за мястото на България в света и за основните разделения в съвременна Европа и в съвременния свят, които трябва да бъдат отстоявани като граници на собствената идентичност.

АКО ЗАПАДЪТ ДОПУСНЕ НОВА ЯЛТА, ТОВА ЩЕ БЪДЕ ИСТОРИЧЕСКИ СРАМ (ПЪЛЕН ТЕКСТ НА РЕЧТА НА ПРЕЗИДЕНТА)

За съжаление, ние не притржаваме подобен елит. Не зная дали В. Желев е изцяло прав, че България е република на задниците (Коментарът на Огнян Минчев е по повод материала на политическия наблюдател на Клуб Z Веселин Желев "Емигрантът Плевнелиев", който политологът е споделил във фейсбук - б.р.).

Това, което е безспорно, е че страната ни отново е водена от добре познатата "елитарна" общност на гузно сумтящите задници, които бяха намерили своята блажена Аркадия по времето на "големия държавник" Тодор Живков. Тази общност на задниците никога не можа да прежали своя патрон. След четвърт век мъчителни опити да престанат да бъдат задници, представителите на този елит пак отидоха и публично му се поклониха. След това облекчено въздъхнаха... Не, не говоря само за делегацията на "Позитано". Говоря за всички тези, които все по-добре обживяват своя елитарен статут - политически, журналистически, интелигентски - в стилистиката на тариката - доволно сумтящ задник, чийто патрон и знаков носител бе притежателят на паметника в Правец. Те няма да разберат - освен че няма да одобрят речта на Плевнелиев.

МИКОВ ЗА ПЛЕВНЕЛИЕВ: ПЪРХА С КРИЛЕ СРЕЩУ НАРОДА СИ

В тази реч има най-важното - позиция. Те никога не са имали позиция. Тяхното символ-верую е "Хайде да се снишим докато отмине бурята..." Всяка буря, житейската буря, кризата на развиващия се свят, който върви напред. Техният пра-родител - Алековият Бай Ганю - бе формулирал "геополитическото" им верую още по-добре - "И да се прегърнем братски хем с русите, хем с немците... Тю! Да ги порази господ!..." Така е и сега - искат да вземат на немците паричките, но не се отказват и от куфарчетата с рушвети от московските си сайбии.

Затова и презират Плевнелиев, който казва очевидното - Крим е украински и европейски, защото това повелява международното право - порядъкът, при който всички ние сме се съгласили да живеем.

ПЛЕВНЕЛИЕВ ПРЕД ЕВРОДЕПУТАТИТЕ: КРЕМЪЛ Е ПРОТИВ НАС, ИСКА ДА СЪБОРИ ЕС ОТВЪТРЕ

Преди години легендарният професор Николай Генчев картинно обрисуваше "геополитическата" позиция на Живковия "елит" в рамките на източния блок:

"Поляците се борят като лъвове срещу варварите от Кремъл... По свой начин пазят националните си интереси румънци, унгарци, чехи... Ние българите сме се навряли дълбоко под мишницата на имперския звяр - под мишницата на същата ръка, която държи сопата. Каквито и тарикатлъци да правим, оня в Москва не може успешно да замахне и да се удари под мишницата, невъзможно е..."

Така е и сега - опитваме се да се наврем в няколко различни и несъвместими мишници едновременно. Да си кютаме и да сумтим - срещу дребни пари, които ефективно да откраднем до шушка.

ПРЕЗИДЕНТ С ХАРАКТЕР, НЕЗАВИСИМОСТ, МЪЖЕСТВО... МНОГО КЪСНО

Радвам се, че Плевнелиев отказа да представлява този елит - включително и в речта си пред ЕП вчера. Той избра да представлява дълбокия, съдържателния интерес и идентичност на България - така както той го разбира и възприема. Затова той няма място в редиците на елита. Там ще продължават да законодателстват други...

Между впрочем, четохте ли, че Бареков и Софиянски правят нова консервативна партия? Знам, знам какво си мислите - ама нямате доказателства...!

----

* Коментарът на Огнян Минчев е публикуван във фейсбук. Заглавието и подзаглавието са на Клуб Z.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional