Свободата днес и тук 16 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Предстои да се види дали стари връзки на Борисов не го поставят в зависимост

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Юрген Рот

Новият кабинет е по-открит от предишния и прави повече, поне на думи. Бойко Борисов е човек на народа и може да общува с хората, което го отличава от предшественика му, коментира германският разследващ журналист и автор на бестселъри Юрген Рот по повод първите сто дни на новото българско правителство.

В интервю за радио Дойче веле той дава положителна оценка за приоритетните цели на кабинета, както и за новия шеф на митниците Ваньо Танов, който, по думите му, е с неопетнена репутация.

От друга страна, казва Юрген Рот, Борисов има и спорни назначения, като това на министъра на културата или министъра за българите в чужбина.

"Като цяло засега не може точно да се каже как ще се развият нещата, но съм убеден, че натискът от Запад ще накара премиера да промени нещо. Дали ще успее да се наложи, ще стане ясно едва през идните месеци", казва Юрген Рот.

Сред откритите въпроси той посочва "доста противоречивите" отношения на Борисов с Русия. "Може би има някои принудителни обстоятелства, които го карат да поддържа добри отношения Кремъл. При нас в Германия нещата не са по-различни", отбелязва германският публицист.

Според него "Бойко Борисов може да направи доста, ако иска и ако има силата".

"Ще видим и дали старите му връзки не го поставят в зависимост и рано или късно могат да попречат на желанието му да разчисти блатото. Под стари връзки имам предвид някои групи, които според мен са криминални структури. Тук имам предвид странните връзки с групировката ТИМ. И ако той не успее да се освободи от тях, то това може да се окаже от решаващо значение. От една страна, Борисов знае какво се крие зад тази групировка. От друга страна, той явно все още има добри отношения с нея", коментира Юрген Рот.

Той повдигна този въпрос и преди два месеца в открито писмо до новия българския премиер, като го информира за масирани заплахи, отправяни от групировката срещу граждани във Варна.

"Не, не получих отговор, не съм го и очаквал", казва Юрген Рот пред Дойче веле.. "Целта на писмото беше да се насочи вниманието на медиите към случая и по този начин да се създаде защита за гражданите във Варна. Това е много по-важно от това дали Бойко Борисов ми е отговорил или не" добавя той.

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional