Свободата днес и тук 27 Септември 2022  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Какво следва от решението за АЕЦ "Белене"

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Георги Ангелов, http://www.clubz.bg

 

7 впечатления на икономиста Георги Ангелов по делото, за което НЕК ще трябва да плаща

 
Клуб Z

Арбитражът за "Белене" - първи впечатления:

1. "Атомстройекспорт" поиска 1.2 милиарда евро, но претенциите му са отрязани наполовина и сумата е намалена до 550 милиона евро. Всички искания за пропуснати ползи, неустойки и други претенции са отхвърлени.

СМЕТКАТА ЗА "БЕЛЕНЕ" ДОЙДЕ: €550 МЛН. ЗА "АТОМЕНЕРГОЕКСПОРТ"

2. Длъжник по тези 550 млн. евро е Националната електрическа компания /НЕК/. Не е осъдена държавата, не е осъдена България - осъдена е НЕК. НЕК е търговска компания и държавата не е отговорна за нейните дългове. Решението няма влияние върху държавния бюджет и държавния дълг.

3. В краен случай, ако НЕК не може да плати, "Атомстройекспорт" може да поиска нейния фалит. Но не е нужно да се стигне дотам - а и "Атомстройекспорт" едва ли желае длъжникът му да фалира.

4. Срещу тези 550 млн. евро "Атомстройекспорт" трябва да предаде на НЕК съответното оборудване - т.е. ядрен реактор. С други думи решението на арбитража е двустранно: НЕК трябва да плати 550 млн. евро, но "Атомстройекспорт" трябва да достави оборудване за тази сума.

"РОСАТОМ": ДОВОЛНИ СМЕ, ЧЕ БЪЛГАРИЯ ЩЕ НИ ПЛАТИ 620 МЛН. ЕВРО

5. НЕК може да продаде адрения реактор обратно на "Атомстройекспорт" или на трета страна и да покрие в голяма степен задължението от 550 млн. евро. С други думи, в крайна сметка НЕК може да се наложи да плати много малко - разликата между сумата от арбитража и цената на оборудването.

6. Арбитражното решение няма да се приложи веднага, защото арбитражните решения нямат пряко действие. За да се приложи на практика решението и да се получи изпълнителен лист трябва да се мине през българската съдебна система. Както знаем, това може да се проточи дълго време. Отделно, НЕК няма 550 млн. евро в наличност, така че и да иска не може да плати скоро. Отделно, насреща трябва да се достави и съответното оборудване, което също отнема време. Т.е. това може да се проточи с години.

7. Ако се изпълни решението буквално, НЕК ще се сдобие с оборудване за ядрен реактор, което не й трябва, а "Атомстройекспорт" ще се сдобие с вземане от 550 млн. евро, което няма да бъде платено с години. Т.е. и двете страни няма да са особено доволни. Съответно, и двете страни имат стимул да преговарят за някакъв компромис - например, продажба на ядрения реактор или прихващане на взаимните задължения.

Като цяло, от решението няма непосредствени ефекти, освен че се намаляват неяснотите. При добра стратегия може да се излезе от цялата ситуация с минимални щети и без никакви разходи за държавния бюджет.

------------------

Коментарът на Георги Ангелов е публикуван във фейсбук. Заглавието и подзаглавието са на редакцията.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional