Свободата днес и тук 05 Август 2021  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Делян Добрев: Плащаме сметките на Румен Овчаров заради АЕЦ-Белене

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://www.faktor.bg/

 

 
 
 
 

 

Проектът АЕЦ-Белене никога не е бил икономически изгоден, но правителството на БСП въпреки това го започва и са платени много сериозни суми

"Това, което се случва е, че плащаме сметката на Румен Овчаров и неговото правителство. Проектът АЕЦ-Белене никога не е бил икономически изгоден, но правителството на БСП въпреки това го започва и са платени много сериозни суми. Ние го спряхме, защото не можехме да си позволим да плащаме и не искахме да удължаваме тази агония", заяви пред БНТ председателят на енергийната комисия в НС Делян Добрев.

"Решението на арбитражния съд, с което се постановява България да заплати 560 милиона за изработеното оборудване за АЕЦ "Белене" е справедливо", коментира Добрев и обясни, че това е сумата на незаплатените фактури до изтичането на споразумението между българската и руската страна през март 2012 година.

Арбитражният съд е потвърдил правотата на българската позиция, че няма сключен договор за строеж на централа,а само споразумение, което вече не е валидно. 

Добрев уточни, че още през 2008 година правителството на тройната коалиция е трябвало да откаже авансово плащане, което е щяло да предотврати изработването на оборудването за Белене и съответните плащания, които са над милиард лева.

Още тогава е било ясно, че НЕК няма пари да плати проекта. В последствие и двата стратегически партньора, които са се интересували от проекта за ядрена мощност - немската Ер Ве Е и американската Ес Ейч Би Си се отказват. Мощността е изчислена на стойност над 10 милиарда евро, от които българската компания е трябвало да инвестира половината, а финансовото ѝ състояние не позволява това.

"С този доклад изп. директор на НЕК предлага в края на 2008 г. предлага да не се превежда аванс, защото ние не можем да осигурим финансирането. И там в прав текст директорът на НЕК казва, че този проект не е по силите на България. Тогава вместо правителството да забавят, най-малкото превеждането на аванса, да направят нова експертиза, да потърсят стратегически инвеститор, да подпишат споразумение с Ер Ве Е, да внесат акционерния капитал и от двете страни, за да са сигурни, че ще се изпълни проекта, какво правят - гласуват на министерски съвет едни 300 млн. лева през декември 2008 г. Превеждат 300 млн. на БЕХ. БЕХ ги превежда на НЕК с част от тях плаща за "Цанков камък", с другата плаща аванс за оборудването, което стартира изпълнението на споразумението", обясни той.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional