Свободата днес и тук 27 Септември 2022  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Горан Благоев: Станахме за смях - мним архимандрит ни представя на събора в Крит

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://www.faktor.bg

 

 
 
 

 

С поведението си у нас Вартоломей направи така, че БПЦ да остане в прегръдката на Москва

Светият синод отказал участие в Всеправославният събор в Крит защото имало теми, които предложил, но Вселенският патриарх не е приел. Това стана ясно от коментара на журналиста Горан Благоев в студиото на Би Ти Ви.

Но защо се сетихме едва сега – на 21 април, само месец преди събора, да излезем с наша позиция по една важна тема – за диалога на православните църкви с останалите църкви, която е различна от тази, която и БПЦ е подписала в предсъборните документи в Шамбази. Досега няма официална позиция на Светия синод защо са реагирали толкова късно. Но и от руските сайтове става ясно, че Русия се е намесила във вземането на решението му. Тезата, че Москва иска да има надмощие над Българската православна църква е вярна и това Русия не крие. Но с отказа на нашата църква дадохме повод на руснаците да не отидат на събора, превръщайки БПЦ в свое малко оръжие. Своята позиция БПЦ трябваше да изрази на Всеправославния събор, но очевидно други фактори са надделели във вземането на решението за неучастие, посочи Благоев.

Според журналиста, в случая няма съмнение, че има битка за надмощие между Московската и Вселенската патриаршии. Тезата за „дългата ръка” на Русия спокойно се тиражира и в местни медии. Благоев цитира бившия главен редактор на официоза на РПЦ: „Много е трудно отказът на БПЦ да се представи като самостоятелно решение. Единствената църква, която може да повлияе така на българската, е руската”.

Той разкри още, че Руската църква е предложила финансово да поеме разходите по организирането на събора, ако той се проведе в техния манастир в Света гора, но е било отхвърлено от Вселенският патриарх. В същото време Благоев изтъкна, че със своето непремерено поведение по време на посещението му у нас Вселенският патриарх Вартоломей е направил така, че ПБЦ да остане в прегръдката на Москва.

Журналистът, който е добър познавач на църковните дела и проблеми, обърна внимание и на още един факт, който по думите му не трябва да бъде пропуснат и пренебрегнат – че докато се открива Всеправославния събор в Крит, в църквата „Света София“ в Истанбул турският президент Ердоган чете корана.

Благоев коментира и нелегитимното присъствие на българския архимандрит на Всеправославния събор.

Архимандрит Харалампий (Ничев - б.ред.)от Видинска епархия, който се титулувал анхиалски епископ докато бил в разкол към гръцка старокалендарна църква, няма право да се афишира като представител на БПЦ на събора. Станахме пак за смях, от Светия синод се е наложило нарочно да се обаждат на организаторите, за да му бъде отнет баджа като наш представител. Но нека да последим следващите стъпки на този мним представител на БПЦ, каза Благоев.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional