Свободата днес и тук 27 Септември 2022  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Граждани: Преминаването на "Нощни вълци" е провокация към България

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://www.faktor.bg

 

 
 
 
 
 

       За страната ни руската агресия е риск заради близостта на окупиран Крим и заради незаконно поддържаната руска въоръжена охрана на пристанище Росенец

Информацията, че руската организация "Нощни вълци", която се представя за "рокерски клуб", е включила в своя мотопробег и България, предизвика бурни реакции в българското общество. Първи на тази проява, която би могла да бъде възприета и като своеобразна провокация или като тест за нагласите на българите към Русия, реагираха от гражданската организация "Движение за обществен натиск" (ДОН). Днес те излязоха с официална позиция, в която категорично заявяват, че руските рокери не трябва да бъдат допуснати на наша територия, защото всъщност те са част от руската пропаганда и хибридна война, която Русия води с Европа, в частност и с България.

Ето пълния текст на позицията на ДОН:

"Организацията „Нощни вълци“, представяща се за „рокeрски клуб“ и „мотоклуб“ е обявила, че се кани да проведе мотопробег, посветен на т. нар. „славянска солидарност“. Един от маршрутите на този мотопробег е планиран така, че да премине през българска територия. Това в никакъв случай не бива да се допуска.

Споменатата организация е финансирана от Кремъл и в частност от руското военно разузнаване, както съвсем скоро съобщи и сп. „Билд“. Нейните мотопробези са форма на руска пропаганда, както доказва и опитът на „Нощните вълци“ да осъществят „мотопробег на Победата“ в началото на май тази година.

Тогава, съвсем разумно, полските власти отказаха визи и достъп в страната си на така наречените руски „рокери“. Мотопробегът зави на юг и при преминаването си през Прага стана обект на заслужени подигравки от гражданите на чешката столица. Поляците и чехите може и да са славянски народи, но не са забравили руската арогантност.

В момента Русия е фактор на огромна нестабилност за цяла Източна и Централна Европа, както и за Близкия Изток. Замразеният конфликт в Приднестровието пречи на Молдова да се присъедини към НАТО и Европейския съюз. Двете грузински провинции Абхазия и Южна Осетия бяха заграбени от Русия, за да не може и Грузия да се включи в Северноатлантическия пакт и в Обединена Европа. Незаконната окупация на украинския полуостров Крим и войната, разпалена от Русия в украински Донбас също имат за цел да спрат иначе неминуемото включване на Украйна в отбранителния и в политическия договори, формиращи свободния свят. Заплахите срещу Швеция, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, България и Турция станаха нещо като норма за недипломатично поведение на руското Външно министерство. Руската помощ за деспотичния режим на Асад в Сирия с нищо не попречи на терористичната групировка ДАЕШ, но струва живота на стотици сирийци, убити при руски и асадистки бомбардировки над болници и училища. Нещо повече, Русия отглежда свои собствени опасни ислямисти под командуването на чеченския палач Рамзан Кадиров.

В частност за България руската агресия е риск заради близостта на окупиран Крим и заради незаконно поддържаната руска въоръжена охрана на пристанище Росенец. Основателна е и тревогата, че част от инструкторите на незаконните паравоенни организации, ограбващи и тормозещи бежанци по югоизточната ни граница, са руски военнослужещи и български граждани, служили като руски наемници в Донбас. Сигурността на страната ни е застрашена от Русия.

Не е тайна, че руската геополитическа школа си служи дори с най-низки средства, за да предизвиква паника в страни, които смята за своя „сфера на влияние“ или за свои противници. Имаме параден пример за такива провокации в Марсилия, където спортна среща беше превърната в бойно поле от нарочно организирани агресивни групи руски провокатори. Руският режим е превърнал дори спорта и мотопробезите в средства за натиск чрез насилие. Това е форма на шокова агитация и етап от развитието на хибридната война, водена едновременно по много начини от властите в Москва. Тяхната крайна цел е отслабването или дори разпадът на Европейския съюз.

България е една от целите на тази хибридна война срещу Обединена Европа. Диктаторът Путин схваща страната ни като част от „традиционна сфера на влияние“ на Русия, а идването у нас на ноторно известните „Нощни вълци“ е част от пропагандната дейност на кремълския режим.

В този смисъл историческата реч на Президента Плевнелиев от 8 юни беше важен сигнал за рисковете пред Европа – включително и за рисковете от страна на нападателно настроения руски диктатор Путин. България е парламентарно управлявана страна, държава в Европейския съюз и в Организацията на Северноатлантическия договор, а не „сфера на влияние“ на диктаторска и агресивна Русия. В този дух беше и предупреждението от митинга „ДА на България в ЕС и НАТО“ от 11 юни тази година, в чиято организация участваше и Движение Обществен натиск.

На фона на тези факти поведението на отдавна дискредитирания министър-председател Борисов е напълно неприемливо. По същество то представлява измяна към България и подмяна на нейната принадлежност към ЕС и НАТО с някаква полезна само за руския диктатор роля. Борисов си позволи да компрометира отношенията на България с нейните съседки Румъния и Турция, които възнамеряват да превърнат Черно море в зона, подсигурена срещу нови руски авантюри. Българският правителствен шеф саботира тези намерения и открито застава срещу държавния си глава – тоест срещу един от най-уважаваните заради последователните си външнополитически позиции европейски държавници в момента. Действията на Борисов често изглеждат престъпни, а сега неговата колаборация с диктаторския режим на Путин и с руската пета колона в България подлагат Отечеството ни на все по-голям външен риск.

От гореизложеното става съвсем ясно каква е целта на преминаването на мотоколоната на групата “Нощни вълци”. Ако то се случи безпрепятсвено и безответно, недобрият и без това имидж на страната като нелоялен партньор в рамките на НАТО крайно ще се влоши. България може да си създаде реноме на достоен, сигурен и последователен съюзник единствено, ако пресича подобни провокации още в зародиш. Убедени сме, че мотопробегът на т. нар. „рокeрски клуб“ е част от многостранните руски опити за антиевропейска пропаганда в България.

Затова, отхвърляйки изцяло легитимността на министър-председателя Борисов, Движение Обществен натиск се обръща към Президента на Републиката и към ръководителите на МВнР, МВР, ДАНС, Служба “Военна Информация” с настояването да бъдат отказани визи, право на достъп в България и на публични изяви на „Нощните вълци“.

Всеки опит за руска пропаганда трябва да бъде пресичан."


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional