Свободата днес и тук 05 Август 2021  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

За Кристо, изкуството, патриотите и експертите

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Даниела Горчева(коментар на Даниела Горчева във Фейсбук)

Абсолютно във всички милиони и милиони западни статии, публикации, издания, албуми, книги, статии - печатни, радио-телевизионни, онлайн и пр. неизменно стои, че Кристо е българин (вж и тук, например, б.а.) . Неизменно.

 Чудно откъде знаят този факт западните журналисти, ако не от него? Сигурно са го научили от българските патриотични телевизии?

 И чудно защо - ако той не държи на своя български произход, те винаги го споменават?

Но тези логични въпроси не си ги задават българските патрЕоти.

 

И навярно затова де що имаше обидени на живота, демокрацията, световната конспирация, САЩ и движението на планетите нашенски ченгета и обикновени мързеливци, които за пет пари работа не са свършили, грам полезно нещо не е излязло нито изпод пръстите им, нито изпод каскетите им, с което да прославят родината си, изригнаха единогласно пролетарското си възмущение от този „безродник“ Кристо. 
И не мирясват, и не мирясват седмици наред! А Фесйбук прелива ли, прелива от коментарите им, още малко и ще се издавим.

Според тях Кристо е длъжен да си идва през месец в България и да чурулика от сутрин до вечер на български (не че те самите много са го изучили българския, ако се съди по правописа и правоговора им; не че знаят кой е Кристо или пък са се сбъркали да отидат на концерт на Силви Вартан, за да чуят как пее "Марица" и "Облаче ле бяло", вместо да смучат бира на някой стадион, докато слушат поредната чалга певица да им вие в ушите и да им вдига самочувствието на мъже и балкански бабаити).

Но имат претенции хората! Щото, видите ли, те са НАРОДЪТ! Те, простаците!

 Така са им казали комунистите навремето - че с простака, с необразования полуграмотен простак всеки мижав там учен, интелигент, творец и пр. е длъжен да се съобразява и да му играе по свирката, понеже простакът у нас коли и беси!

 

И защо, моля ви се, е длъжен Кристо да идва в България и да чурулика на български? За да погали егото на нашенския бай Ганьо, че да се поизпъчи той, да удари космати си гърди с юмрук и да ревне с глас могъщ: "Булгааар, булгаар! " ?

 

*

 А Петър Волгин пък с неговата безукорна слава на обективен журналист и всепризнат експерт по модерно изкуство веднага ни ощастливи с вещата си преценка – и за Кристо, и за почитателите му. И най-вече за тоталното безсмислие на изкуството на Кристо. *

 

 

Което изкуство, впрочем, кара милиони да затаят дъх пред свободата да мислиш нестандартно и куража да осъществиш на практика виденията си, дори, когато изглеждат фантастични и невъзможни.
Изкуство, което вдъхновява хиляди желаещи да работят доброволно за изпълнението  на проектите му.
Изкуство, което отваря нови хоризонти, кара хората да виждат нещата по различен начин, провокира креативността, дава идеи на конструктори и дизайнери, на строители, физици и инженери и което в крайна сметка Кристо сам си финансира, а не чака нито на проекти от ЕС, нито от държавата България (с нейния възкултурен министър Вежди Рашидов и с нейния възгероичен премиер Бойко Борисов), още по-малко пък чака и приема Москва да му пълни гушата като на някои нашенски „патриоти“ и „експерти“ по всичко.

 

Но ах, както констатира един от героите на Молиер в „Тартюф“:


­„В ковчег се затвори — за клюки си открит.

Презрение — това е най-добрият щит.

Та нека си вървим почтено в своя път,

а празните лъжци да дрънкат, както щат.“

-

*Вж Волгин: Кристо е прекрасната персонификация на тоталното безсмислие


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional