Свободата днес и тук 05 Август 2021  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

​Плевнелиев: В България истината за комунизма беше подменена

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://www.faktor.bg

 

 
 
 
 

 

       Днес е лош ден за Европа – Великобритания излиза от ЕС

Истината за миналото е мост към бъдещето. Познаването на истината сплотява, а незнанието разединява обществото. Това обяви президентът Росен Плевнелиев на започналата тази сутрин във Военния клуб в столицата дискусия, която е под надслов „Уроците на миналото, паметта за комунизма и осмислянето на тоталитарните режими“, с участието на президента на Германия Йоахим Гаук.

В България бе направен опит истината за комунистическото минало и тоталитарния режим да бъде подменена, забавихме се в разкриването на истината за този период от историята ни. Има опит тези събития да бъдат заметени. Комунистическият режим се представя тенденциозно и неправилно, сякаш българите с желание са го приели. А реално българите са първите в Източно Европа, които се противопоставят на наложената с насилие комунистическата диктатура. Пример за това са горянските чети, които се създават още през 1948 година. Миналата година, когато на посещение у нас беше президентът на Унгария, той потвърди – не ние, унгарците, а първи горяните в България, се опълчиха срещу комунизма. Но в българските учебниците по история комунистическият режим е бегло представен, без примери и факти. А децата, нашето бъдещо поколение, трябва да бъдат предупедени за истините от миналото. България трябва да върви напред с нови учебници и с истинско образование, в което няма митове и тайни, посочи българският президент.

Той заяви, че само през миналата година в страната са проведени над 110 прояви и инициативи, които целят преосмислянето на комунистическия период и обективното му представяне в обществото. В тази посока Плевнелиев посочи, че е изключително важно да бъде създаден музей на българския 20-ти век.

Росен Плевнелиев определи днешния ден като лош за Европа, след като британците гласуваха против оставането на страната им в Съюза.

Днес е лош ден за Европа след решението на британците да излязат от ЕС. Това показва, че не сме си научили уроците от историята. Но независимо със или без Великобритания, Европа трябва да продължи обединена напред, категоричен е е българският президент.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional