Свободата днес и тук 05 Август 2021  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Депутати алармират Външно, МВР и ДАНС за глутницата „Нощни вълци“

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://www.faktor.bg

 

 
 
 

 

Има ли сред рокерската група криминално проявени и свързани с руските тайни служби?

Народните представители Методи Андреев, Мартин Димитров и Петър Славов изпратиха предупредително писмо до Външно министерство, МВР и ДАНС по повод на навлизащите на българска територия „Нощни вълци“ от Русия. Депутатите настояват държавата да предприеме всички необходими мерки за проучване на лицата от руската „рокерска“ група за криминални прояви, за антиевропейски и антибългарски изказвания, както и проверка на информациите, че някои от така наречените вълци са свързани с бившите и настоящи специални служби на Русия.

Историята на тази традиция на руските „рокери“ ,,Нощните вълци” е изпълнена с доста скандали. Като цяло Европейските власти не одобряват инициативата на руските „рокери“ и смятат техните действия като провокация, особено след драматичните сблъсъци в Марсилия на Европейското първенство по футбол, провокирани от руски и английски ултраси.

Съществува информация, че много от членовете на този руски „рокерски“ клуб имат връзки с настоящите и бивши специални служби на Русия. Освен това лидерът на мотоклуба „Нощни вълци” Александър Залдостанов, с прякор Хирурга, е един от лидерите на близкото до режима в Русия движение „Антимайдан”. Европа, САЩ и някои други държави са включили Залдостанов в списъка със санкции които търпи Русия, т.е. той самият няма право да посещава тези страни, се изтъква в сигнала до институциите.

Ето и целия текст на писмото: 

ДО МИНИСТЪРА НА ВЪНШНИТЕ

РАБОТИ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

КОПИЕ: ДО МИНИСТЪРА НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

КОПИЕ: ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА

ДЪРЖАВНА АГЕНЦИЯ ,,НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ”

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР,

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО МИНИСТЪР,

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ДАНС,

С настоящето писмо искаме да привлечем Вашето внимание към предстоящия рейд в България на т.нар. руски „рокери“ от клуба ,,Нощните вълци”, носещ провокативното име Мотомарш "Славяски свят 2016". Шествието на т.нар. „рокери“ е предвидено да влезе в нашата страна на 30. 06 т.г. от Бургас. По предварителни данни от медиите ,,Нощните вълци” ще посетят Шипка, Троянския манастир, Рилския манастир и София на път за гр. Нитра, Република Словакия. Според организаторите проектът им цели да укрепи диалога между славянските народи, да напомни за вековната дружба, за общите страници в историята и да разпространи особеностите на руската култура и език. Във всяка от държавите ще бъде засадено "славянското дърво" липа като символ на единството на славянските народи - "стволът е общата ни история, клоните са народите, листата са хората", стана ясно на пресконференция, дадена в Москва на 16 юни т.г. На пресконференцията Андрей Бобровский, ръководител на проекта "Нощни вълци, заяви още, че "в днешна Европа е в ход акция за разединение на народите - и сред славянските това е особено ярко изразено - и затова трябва да помним общото си минало и да пазим славянския свят, да не позволяваме на Запада и на разни политици да нарушат "народната дипломация". Прилагаме линк, на който може да се види и чуе изказването на г-н Бобровский.

(http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/06/18/2779492_rokerite_na_putin_noshtni_vulci_idvat_v_bulgariia/).

Историята на тази традиция на руските „рокери“ ,,Нощните вълци” е изпълнена с доста скандали. Така например през тази и през миналата година Полша не позволи на „рокерите“ да преминат през нейна територия. По повод на тазгодишното шествие на ,,Нощните вълци” за 9 май чешкия министър на външните работи г-н Лубомир Заоралек заяви още през април, че смята походът на руските „рокери“ за провокация и допълни, че първото нещо, което трябва да се следи е дали мотористите спазват законите на Чехия. Подобно е и отношението на Германия, която съобщи, че властите на Берлин няма да позволят на „рокерите“ да преминат с машините си по улиците на германската столица. Освен това бяха анулирани визите на значителна част от участващите в шествието „рокери“. Като цяло Европейските власти не одобряват инициативата на руските „рокери“ и смятат техните действия като провокация, особено след драматичните сблъсъци в Марсилия на Европейското първенство по футбол, провокирани от руски и английски ултраси.

Съществува информация, че много от членовете на този руски „рокерски“ клуб имат връзки с настоящите и бивши специални служби на Русия. Освен това лидерът на мотоклуба „Нощни вълци” Александър Залдостанов, с прякор Хирурга, е един от лидерите на близкото до режима в Русия движение „Антимайдан”. Европа, САЩ и някои други държави са включили Залдостанов в списъка със санкции които търпи Русия, т.е. той самият няма право да посещава тези страни.

Не е тайна, че режимът в Русия цели да разшири зоната си на влияние от Владивосток до Лисабон, като използва различни способи, включително и нетрадиционни такива, като например т.н. ,,хибридна война“. В този аспект подобни мероприятия, които имат потенциал да предизвикат напрежение и противопоставяне, са крайно нежелателни. Разбира се, като изхождаме от една от основните ценности на обединена Европа, гарантираща свободното движение на хора, ние приветстваме всички руски граждани, пожелали да посетят България, като туристи. Не желаем, обаче да ни се натрапва по какъвто и да било начин тяхното разбиране за ценности, начин на живот и демокрация. Ние може да сме малка държава, но сме направили своя исторически избор да бъдем в Европейския съюз и НАТО! Затова некатези руски “рокери” не ни казват как трябва да живеем!!!

В тази връзка Ви призоваваме да предприемете всички мерки, включващи проучване на лицата от руската „рокерска“ група за криминални прояви, за антиевропейски и антибългарски изказвания, както и да проверите достоверността на информациите, че някои от тях са свързани с бившите и настоящи специални служби на Русия. Също така да се гарантира стриктно спазване на българските закони при преминаването им през България, като се следи за поведение накърняващо нашия суверенитет, национално достойнство и евроатлантически избор.

Уважаеми господин Министър,

Уважаема госпожо Министър,

Уважаеми господин Председател на ДАНС,

надяваме се, че ще направите всичко, което зависи от Вас, за да гарантирате, че тази „рокерска“ проява, която ние не одобряваме, ще премине без инциденти с населението на страната и без използването й за разпалване на антиевропейски и антинатовски настроения.

София, 24.06.2016 г. С уважение: Методи Андреев

Мартин Димитров

Петър Славов

народни представители


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional