Свободата днес и тук 27 Септември 2022  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Готви ли се рязка промяна в руската информационна война срещу България?

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Константин Мишев,

 

От "Българското дъно" до "мита за "неблагодарните" братушки

 
 

Дни преди разиграния театър с неродената черноморска флотилия, един от рупорите на кремълската пропаганда -  "Сегодня.Ру" излезе със странна статия под заглавие: "Митът за "неблагодарните" братушки".

Неин автор е Пьотр Валенти́нович Мультатули, ръководител на отдела за анализи и оценки на  Руския институт за  стратегически проучвания. В статията си известният историк остро критикува публикации именно в  "Сегодня.Ру", като акцентира върху контрапропагандните, според него, тези в статията "Българското дъно" на Николай Севостьянов, публикувана на 7 юни.

Проф. Мультатули упреква Севостьянов за неверни исторически пристрастия, за открито манипулиране на фактите и за неистова "българофобия". Според него, раздухването на  старите фалшиви митове за "неблагодарните"  братушки, които забравят кой ги е освободил и винаги са предавали Русия, всъщност работи срещу днешните  интереси на Кремъл.

Мультатули обаче не се и опитва да прикрие днешните  цели на Русия спрямо нашата страна:

"Тези митове са крайно опасни преди всичко за самата Русия, защото България е най-важната балканска държава, чието стратегическо положение ни дава изключителна възможност да осъществяваме своите геополитически и икономически интереси в този регион. Такова положение нямат нищо Сърбия, нито Румъния, нито Гърция. Ако Русия няма добри отношения с България, няма да помирише нито "Южен поток", нито военния съюз с тая същата Сърбия, най-краткият път до която - по море - минава именно през България".

След като прави исторически преглед на българо-руските отношения през последния век и половина, Мультатули е категоричен, че сегашната руска пропаганда срещу България е погрешна. Той пише:

"Откъде се взима в Русия тази непонятна, антихристиянска ненавист към българския народ? Защо обичаме да поемаме и с такава наслада да предъвкваме всяко американско подмятане, провокация срещу България?"

За пример Мультатули  дава грубата дезинформация за поканата към Ердоган да присъства на празненствата по случай 3-ти март на връх Шипка, широко тиражирана от руските медии. Той отбелязва, че веднага тази дезинформация беше опровергана от българското външно министерство. В заключение директорът за анализи и оценки на  Руския институт за  стратегически проучвания пише: 

"Опровержение имаше, но в Русия то потъна в яростните вопли на "домашните" блогъри за "предателите" братушки. Отдавна е време да разберем: поощрявайки и тиражирайки българофобията, ние изпълняваме плановете на нашите заклети "приятели" ит Вашингтон и Лондон." 

Според мен тази статия не е просто "самотна птичка", а началото на нова информационна пролет на руската пропаганда. Институтът, където работи  Пётр Валенти́нович Мультатули, се ръководи от генерал Решетников, който координира руската информационна война срещу България. Решетников беше резидент на руското разузнаване в София през първата половина на 90-те години или началото на неуспешния български преход. Не прилича на случайно хрумване.

Друга причина да очакваме промяна на руския информационен подход са трите големи успеха на Кремъл в борбата срещу българската независима политика. Само през последния месец бяхме свидетели на нов "Голям шлем":

1. Блокирана беше кандидатурата на Росен Плевнелиев за втори мандат. 

2. Българската православна църква получи нареждане от Москва да не участва на Всеправославния събор на остров Крит.

3. Театърът на министър-председателя за черноморската флотилия.

След като са отчели тези три важни пробива в България, в Москва изглежда са решили да променят тактиката и да предложат информационен "морков" вместо "тояга". А първото зайче, което отвори уста за руския морков, светкавично предложи онзи ден в Народното събрание  проект на декларация за отказ от враждебни действия между Република България и Руската федерация. Предстои да видим дали Кремъл е приготвил цяла леха с моркови...


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional