Свободата днес и тук 05 Август 2021  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

"Енергетиката ни е съзаклятие между чужди интереси и български криминални схеми"

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://clubz.bg

 

Росен Плевнелиев призова за разкриване на пълната истина за провалите от "Големия шлем"

 

 

Клуб Z

Нивото на корупция остава високо, защото държавата е завладяна. Необходима е институционална и гражданска мобилизация за решителна битка срещу корупцията“, призова президентът Росен Плевнелиев пред 12-ия обществено-политически форум за противодействие на корупцията, който се провежда в София.

Най-тежката степен на завладяването на държавата е поставянето под частен интерес на правоприлагащите и контролните органи“, каза президентът.

Плевнелиев описа и едно "същинско съзаклятие между нелегитимни чужди интереси и криминални схеми на български бизнес кръгове".

"Най-тежко поразеният сектор безспорно е българската енергетика... Днес в България всеки гражданин трябва да плаща за провалените в зародиш проекти от „Големия шлем“ със силен корупционен заряд във всеки един от тях. Обществото има право да разбере пълната истина за провалените големи енергийни проекти, за да не допускаме разхищения на средства на данъкоплатеца и значителни финансови рискове за националния бюджет в бъдеще. 

Президентът попита риторично къде щеше да бъде България днес, ако "можехме да спрем прахосничеството и лошото управление на проекти като „Белене“, като „Цанков камък“, като фалиралата пред очите ни КТБ, като фалиралите през 1997 година по същата схема десетки български банки, ако можеме да върнем назад съсипаната приватизация, от която се очакваха приходи над 30 милиарда долара, събрани бяха само 3".

"С тези десетки милиарди, прахосани и безвъзвратно изгубени, изтекли през ръцете на държавата в последните 25 години, къде щяхме да бъдем днес?"

„Завладяване на държавата“ се нарича годишният доклад за противодействие на корупцията, изготвен от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД). Дадено е и определение: Завладяване на държавата е сложна форма на корупция, която се проявява по два основни начина – завладяване на обществени институции от частни интереси за осигуряване на монополна или привилегирована позиция в определени сектори, както и „приватизиране“ на публични институции за събиране на „рента“ от техните служители.

„През последните пет години имаме два основни проблема. Единият е постоянното нарастване на административната корупция, а другият е завладяването на държавата. Предлагаме две мерки – рестартиране на контролната система и създаването на независима прокуратура“, каза в началото на форума изпълнителният директор на ЦИД Огнян Шентов.

Докладът показва, че тенденцията на намаляване на корупцията е пречупена през 2011 година и от тогава броят на гражданите, които признават за участие в корупционни сделки, расте.

КОРУПЦИЯТА ВСЕ ПО-НАГОРЕ – ВРЪЩАМЕ СЕ 16 ГОДИНИ НАЗАД

Днес нивото на корупция в България е далеч по-високо от това в Румъния и се доближава до страните от Западните Балкани, които все още са в предприсъединителен период, отчете Руслан Стефанов от ЦИД.

„Корупцията не може да бъде въпрос на няколко гнили ябълки, а по-скоро е системен проблем“, каза Стефанов.

Той припомни, че докато при конвенционалната престъпност 30% от случаите завършват с ефективна присъда, то при корупцията до успешен край достигат под един процент от случаите.

КТБ, АЕЦ „Белене“ и „Южен поток“ бяха най-често споменаваните примери за завладяване на държавата – огромни злоупотреби без да има наказани. А енергетиката е най-добрият пример за завладяване на държавата и за взаимодействие между местната олигархия и външни интереси, каза президентът Росен Плевнелиев.

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов припомни, че при гласуването на квотите във Висшия съдебен съвет при промените в Конституцията депутатите с един куршум са убили две реформи – запазили са политическото влияние над съдиите и закрепиха статуквото в прокуратурата.

Вицепремиерките Меглена Кунева и Румяна Бъчварова използваха повода, за да се похвалят – първата с приетия вече на първо четене антикорупционен закон, а втората припомни увеличените приходи в резултат на мерките срещу контрабандата.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional