Свободата днес и тук 27 Септември 2022  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Панелисти в завладяна държава

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Иван Бедров, http://clubz.bg

 

Половината ръководство на републиката призова да си я отвоюваме обратно. Хм, интересно...

 
 

През последното десетилетие се засили вниманието към типа корупционни сделки, който обикновено се обозначава като „завладяване на държавата”...

Завладяването на държавата представлява сложна форма на корупция, която се проявява по два основни начина:

• Завладяване на обществени институции от частни интереси, т.е. случаите, когато едри бизнес интереси използват различни форми на корупция, за да си гарантират монополна или привилегирована позиция в определени сектори;

• Завладяване на публични институции (тяхното приватизиране), т.е. случаите, когато публичните институции се използват за събиране на „рента” от своите служители и/или техните началници по върховете на управленската йерархия“.

Това описание на израза „завладяна държава“ присъства в годишния доклад за оценка на корупцията на Центъра за изследване на демокрацията. На събитието по неговото представяне присъстваха най-високопоставени фактори от държавата, която всички изказвали се обявиха за завладяна.

Прозвучаха призиви за консенсус срещу корупцията, за прелом в антикорупционната борба и за отвоюване обратно на държавата. Завладяната.

Кратък списък на лицата, които призоваха да си отвоюваме обратно завладяната държава:

Росен Плевнелиев – президент от 2012 г., министър на регионалното развитие от 2009 до 2011 г.

Румяна Бъчварова – вицепремиер от 2014 г., министър на вътрешните работи от 2015 г., член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ, която управлява от 2009 г. с кратко прекъсване. (срещу нея седеше главен комисар Ивайло Спиридонов – директор на ГДБОП от 2015 г.)

Меглена Кунева – вицепремиер от 2014 г., министър на образованието от 2016 г., лидер на партията ДБГ, която е част от управляващото мнозинство. Преди това е министър по европейските въпроси от 2001 г. до 2007 г.

Екатерина Захариева – министър на правосъдието от 2015 г., два пъти вицепремиер и министър на регионалното развитие в служебните правителства през 2013 и 2014 г.

Лозан Панов – председател на Върховния касационен съд от 2015 г.

За да бъде пълна гарнитурата, липсваха само министър-председателят, председателят на Народното събрание и главният прокурор.

Панелистите във форума се съгласиха, че държавата е завладяна и призоваха да си я отвоюваме обратно.

Ами, отвоювайте. Или кажете какво и кой ви пречи.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional