Свободата днес и тук 27 Септември 2022  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Росен Плевнелиев: Не виждам бъдещето на България в казахските степи

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://www.mediapool.bg

 

“КТБ и банковата криза през 90-те са проявление на едно и също нещо“, каза президентът 
 
 

 

 

“Аз не виждам бъдещето на България в казахските степи. Ние не сме степен народ“. Това каза президентът Росен Плевнелиев в интервю за Нова телевизия, излъчено във вторник вечерта.

“Също така и не съм съгласен с това България да бъде една трета страна в един безумен, безсмислен и никому ненужен спор между две бивши империи на изток от нас. Не това е нашата посока и когато две бивши империи спорят, ние трябва да се държим като европейци. Ние сме европейци, не сме в степите", коментира президентът.

За позицията му към Русия той каза, че за него винаги е било ясно, че да решиш един проблем, трябва да го откриеш и да го посочиш. Плевнелиев обясни, че няма конфликт с премиера Бойко Борисов заради позиции към политиката на Кремъл.

“Много често сме били на различни позиции, но нещо повече, аз и министър-председателят сме приятели. Действаме, независимо от различията, които имаме и действаме единно“, каза президентът.

В разговора с държавния главата темата за Русия бе продължена с коментар за това, че България бе осъдена да плати близо 600 млн. евро на “Атомстройекспорт“ за проекта “Белене“.

 

“В енергетиката корупцията трябва да бъде разкрита от компетентните органи. По казуса “Белене“ ни осъдиха да платим 550 млн. евро., преди това бяха налети десетки милиони. А се оказа сега, че няма договори. Къде са отговорните, кой е отговорен, че е действано по този начин – да се налеят толкова милиарди без договор. Би ми се искало именно Георги Първанов да обясни за големия шлем, да обясни каква е позицията му по проблемите в Украйна. Крайно време е да излязат и да говорят, да обяснят”, каза Плевнелиев.

Липсват и 3.6 млрд, лева от КТБ

“По казуса “КТБ“ пак питам: Кои институции трябва да вземат отношение? Трябва да се тръгне по пътя на парите – това е апелът на държавния глава. Нека казусът “КТБ“ е по-различен от Първа частна банка. Трябва да се говори откровено по тези проблеми – и в енергетиката , и в банковия сектор. И казусът КТБ, и Белене трябва да бъде обяснен на народа“, каза президентът.

Според него фалитът на КТБ и банковата криза от 90-те години на миналия век са проявление на едно и също нещо.

Пазете се от националисти и популисти

Президентът предупреди, че националистите и популистите, които си играят със страховете на хората, никога досега не са довели човечеството до нещо добро. “Нито един техен проект не е показал, че устойчиво работи за прогрес и за развитие на хората. Пазете се от националисти и популисти", призова Плевнелиев.

“Популистите ще ги познаем по това, че са били навсякъде - в целия спектър на политическото пространство - и в лявото, и в средата, и в дясното. Те използват всяка една всекидневна ситуация, в която хората са притеснени за нещо, за да играят с техните страхове. Те са част от демократичността, но трябва да се внимава с тях", допълни той.

Според него никой не печели от “Брекзит“ с изключение на една група от националисти и политици. Той определи като предателство решението на Борис Джонсън да не се кандидатира за премиер, както и това на Найджъл Фараж да отстъпи лидерския пост в Партията на независимостта на Великобритания. И двамата бяха водещи фигури в кампанията за “Брекзит“.

Сам взех решението

Попитан за отказа си да се кандидатира за втори мандат президентът декларира, че сам е взел решението. "Взех сам своето решение и се радвам, че го взех навреме. Бях честен и към народа, като казах много ясно и защо. Всички са наясно с личните причини, които аз имам, още повече народът знае за трагедията, която ме сполетя мен и семейството ми преди по-малко от година", каза той.

Плевнелиев обясни, че е бил един от вариантите за ГЕРБ за президентските избори. "Влязох в политиката не заради стола на президента и заради властта на президента. Просто почувствах, че мога да дам на обществото. Бях посадил своите дървета, построил своите къщи – исках да дам. Дадох и продължавам да давам, ще продължавам да го правя и в бъдеще, независимо с каква роля", каза държавният глава.

Той определи като "добре пазена тайна" името на кандидат-президента на ГЕРБ. После уточни, че кандидатите са няколко на брой. "Пожелавам успех на всяка една от политическите сили. Леко съм притеснен, че кандидатите вече не излизат, въпреки че не съм аз този, който трябва точно да насочи разговора в тази посока, най-малкото защото, ако се върнем назад във времето, моята кандидатура също я обявихме в последния момент", коментира той.

За корупцията

Плевнелиев припомни думите си от представянето на доклада на Центъра за изследване на демокрацията, че  "държавата е завладяна от чужди и частни интереси и корупция".

"Проблемът е ясен, народът го вижда, не бива да се крие и не бива да се замита", заяви президентът. По думите му докладът за корупцията е "много тежък, посочва сериозни, системни проблеми" и трябва да бъде внимателно анализиран от политиците.

Според държавния глава "държавата е на прав път" - има прогрес в някои направления, като борбата с някои сиви сектори – контрабандата на цигари, наркотици, но "можем да бъдем много по-решителни в борбата с корупцията".

"Това, което се видя, е, че по времето на Орешарски имаме пик в усещането на гражданите за корупция. Оттогава започва да спадът", каза той. Докладът всъщност посочва, че има спад до 2011 година, а след това започва покачване на усещането за корупция, което бележи своя пик през 2014 година.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional