Свободата днес и тук 24 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Борисов: Май не "вълците", а посрещачите са проблем

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://clubz.bg

 

Цецка Цачева не пуска питане на ДСБ за паравоенните групи, но премиерът отговори в блиц контрола


 

Клуб Z

Май не самите "вълци" (рокерите "Нощни вълци" на Владимир Путин - б.а.), а посрещачите са по-големият проблем. И неслучайно те бяха задържани, глобени... А и миналата седмица ръководството на ДАНС беше в парламента, дадоха данни какво се прави и как тези групи се наблюдават.

Така премиерът Бойко Борисов отговори на въпрос на депутата от ДСБ/РБ Атанас Атанасов какво прави държавата в лицето на ДАНС, която е на подчинение на Борисов, и останалите служби с т. нар. "паравоенни организации". При посрещането на "Нощните вълци" в Бургас техни представители набиха протестиращи. А иначе твърдят, че правят военни обучения с участието на чужденци и с въоръжение, патрулират и по границата.

Радан Кънев, Атанасов и Борис Станимиров от ДСБ пуснаха и писмено питане до министър-председателя в деня на инцидента в Бургас, но председателката на парламента Цецка Цачева не е позволила то да стигне до залата и Борисов да отговаря. 

И ЗАПАДНОЕВРОПЕЙЦИ ЛОВУВАТ МИГРАНТИ В БЪЛГАРИЯ. И ГОСТУВАТ НА ПЕРАТА

В мотивите на Цачева пише, че питането било по тема от компетентността на МВР. Тя добавя още, че парламентарният контрол върху ДАНС се осъществява от ресорната парламентарна комисия и ако желаят - депутатите можели да отнесат темата там. Председателката съветва още избраниците от ДСБ да отнесат въпроса си към министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

Затова се наложи Атанасов да отправи питането в блиц контрола, а Цачева този път не го спря.

"В заповед за разпределението на ресорите в Министерския съвет, подписана от Бойко Борисов, пише, че ДАНС е на негово лично наблюдение", припомни обаче Атанасов.

Той прочете и текста от Закона за ДАНС, който описва функциите на агенцията, за да покаже, че темата е в обхвата на техните правомощия, не само на МВР.

Действително сте прав, че премиерът носи отговорност за ДАНС. По принцип, иначе за самите операции – това се решава от оперативното ръководство, каза Борисов.

Той обяви, че всички служби - МВР, ДАНС и т.н. са заседавали преди да решат дали да допуснат "Нощните вълци" в България, след като Полша не ги допусна на нейна територия. По думите му не са искали и да се слагат нови черни краски в отношенията с Русия.

Аз повече се притеснявах тези вълци да не ги срещне г-н Местан с неговия точен мерник..., заяви Борисов, вероятно визирайки случай с ловната страст на бившия лидер на ДПС, сега на ДОСТ.

По повод това, че в центъра на София посрещачи, паравоенни и рокери са развявали чужди знамена - в случая на Съветския съюз, Русия и т.н., премиерът добави:

Аз съм виждал и на Бузлуджа да е веят знамена от старо време... Но не ги арестуваме... Ако се арестуваме за всяка една проява...

Накрая Атанасов настоя отново да се провери кои са инструктурите на тези паравоенни организации, с какво се занимават и кой ги пуска на територията на страната. По думите му е ясно, че и акцията с "Нощните вълци" и призивите им за обединение на славяните са част от външната политика на Русия на Балканите.

Няма противодействие на българската държава... Тезата на Борис III "винаги с Германия, никога срещу Русия" не го доведе до добър край. Тези граждани, които са в услуга на чужди интереси, трябва да получат своето, завърши Атанасов.

БХК ИСКА ОТ ЦАЦАРОВ ДА ПРЕКРАТИ БЪЛГАРСКИЯ ВОЙНСКИ СЪЮЗ И БНД "ШИПКА"

По-рано Радан Кънев добави, че искането на Българския хелзинкски комитет главният прокурор за заличи регистрациите на съюзи като "Български войнски съюз Васил Левски" и БНД "Шипка" е вторичен въпрос. По думите му е важно дали и защо изобщо съществуват такива организации, с какво се занимават, кой ги финансира и т.н.

Депутатите от ДСБ обявиха още, че промените в Закона за чужденците, предложени от правителството, могат да попречат на членството на България в Шенген и са опасни за националната сигурност.

Управляващите предлагат чужденец да има право на постоянно пребиваване в България, ако има инвестиция или имущество за поне 100 000 лв. В действащия закон минимумът е 600 000 лв.

Депутатът Борис Станимиров обясни, че навсякъде в Европа има опция чужденци да пребивават срещу инвестиция в дадената страна, но най-либералният режим е инвестицията да е поне 250 000 евро. В България би била 5 пъти по-малка, ако се приемат промените. Станимиров даде пример, че така на практика всеки с малък апартамент - например хилядите руски граждани по морето, ще получи български документ за самоличност, каквото представлява позволението за пребиваване. Това важи и за всички останали чужденци с малко имущество у нас. А от това може да създаде риск за сигурността и на България, и на ЕС.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional