Свободата днес и тук 27 Септември 2022  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Второ уволнение в Галерията след критики в телевизионно предаване

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://sofia.topnovini.bg

 


 

След като по-рано днес стана ясно, че Владо Руменов е уволнен от Националната художествена галерия след отправени критики към Закона за културното наследство, изразени в предаване на БНТ, изплува втора история за съмнително отстраняване от работа от институцията.

Известният куратор Мария Василева също е била освободена преди месец, като самата тя смята, че “причините за това са откровено политически”.

“На 25 април т.г. бях поканена да участвам в предаването на БНТ "Малки истории", посветено на рушащите се къщи от времето на модернизма. Още на другата сутрин бях извикана от директорката на Националната галерия Слава Иванова, която ми каза, че са й се обадили "с крясъци" от Министерството на културата и са я обвинили, че "назначава само врагове". Поводът е моето изказване, че тези сгради се рушат, защото държавата не ги привижда като важен културен пласт, през който да се репрезентира, а е заета да строи бутафорни крепости и непрофесионални паметници, с които да конкурира Скопие”, написа тя в профила си в социалната мрежа Facebook.

“Тежкият натиск "отгоре" продължи, докато договорът ми услужливо беше прекратен. Известно време не споделях казуса с моето освобождаване от Националната галерия - не от страх, а от дълбоко отвращение. Сега обаче духът е пуснат от бутилката, болестта се превръща в епидемия, и искам да разкажа как стоят нещата”, допълни тя.

Директорът Слава Иванова обаче заяви, че Василева е освободена, след като временният й шестмесечен трудов договор е бил прекратен и тя не е длъжна да споделя мотиви.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional