Свободата днес и тук 21 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Смело сърце, българско

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Веселин Желев, http://clubz.bg

 

Неизбежно е членовете на българското правителство да председателстват ресорните съвети на министрите. Включително Вежди Рашидов. Колко му е?


Нашият ред за председателство на ЕС се очертава в разгара или на финала на преговорите за Brexit. При пълна непредвидимост на събитията. 

 

При почти празна зала българският парламент упражнява т.нар. контрол над правителството.

Как го прави при очевидна липса на кворум, е велика тайна. Но телевизорът я показва. На никого не му пука.

На никого не му пука и за въпроса, на който отговаря вицепремиерът Меглена Кунева – какво ще прави България, ако се наложи първото в историята ѝ шестмесечно председателство на Европейския съюз да бъде изтеглено с половин година напред поради перспективата за Brexit.

Всъщност на този въпрос министър-председателят Бойко Борисов отговори преди две седмици:

“Какво толкова има в едно председателство? Има хотели, ще наемем коли на лизинг…”

Какво толкова има, ще видим, когато дойде. Наблюдавайте на какъв огън отсега се пекат словаците, на които европейското председателство е също първица. Преговорите за Brexi още не са започнали.

Нашият ред се очертава в разгара или във финала им при пълна непредвидимост на събитията дотогава. Предвидимото не е окуражаващо – ще има първо предизборни кампании, а после избори в двете най-големи европейски държави и вероятно някой и друг референдум подсторен от евроскептици и еврофоби в някои държави членки.

Борисов с право се гордее с дипломатите ни полиглоти и ги изтъкна като аргумент за предпредседателското си самочувствие. Но проблемът няма да е на какъв език ще говорят наистина достойните български дипломати в Брюксел. Той ще бъде какво ще трябва да казват, т.е. какво ще измислят в София.

Председателството решава дневния ред на Европейския съюз – какво се внася за обсъждане и гласуване в заседанията на министрите, води преговори и предлага компромиси по спорните въпроси. За приблизителния период на българското председателство се очертава атовете в ЕС да се ритат, а България да им посредничи с председателско звънче в ръка. И не цялата работа в този процес, за съжаление, ще се падне на дипломатите.

Неизбежно е членовете на българското правителство да председателстват ресорните съвети на министрите. Включително Вежди Рашидов. Колко му е?

----

* Този и други коментари от същия автор можете да прочетете ТУК.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional