Свободата днес и тук 15 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

АФЕРАТА „СТАНИШЕВ – ДОКУМЕНТИ“: НЕ МОЖЕ КАКВОТО ТРЯБВА, НО МОЖЕ КАКВОТО МОЖЕ

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Пламен Асенов

 

Разговор на Фили Ладгмън от радио SBS, Мелбърн, Австралия, с Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България 

06.10.2009

Този текст е защитен от “Закона за авторското право…..” и не може да бъде препечатван или използван от печатни и електронни медии, от новинарски и комерсиални сайтове, без специално разрешение за това. За получаване на разрешение, виж страницата Контакт в дясната лента на този блог.

Право за свободното препечатване на текста имат сайтовете www.kafene.net и www.svobodata.com, както и всички лични и некомерсиални сайтове и блогове. 

/Фили/ Софийската градска прокуратура обяви, че започва наказателно производство срещу бившия български министър-председател Сергей Станишев и поиска депутатския му имунитет.

Това е първият случай в новата българска история, когато бивш премиер се разследва от прокуратурата за незаконни действия, извършени докато е бил начело на държавата. През 92-ра година за няколко месеца в следствения арест беше Андрей Луканов, но делото срещу него засягаше по-ранен период от живота му като част от висшата комунистическа номенклатура преди промените. През последните години разследване се водеше и срещу Стефан Софиянски, но не за извършеното докато беше служебен премиер през 97-ма година, а за работата му като кмет на София.

Разследванията на прокуратурата в случая със Сергей Станишев ще бъдат две – за неправилно боравене със секретна информация, при което са изчезнали поне осем доклада на Държавната агенция за национална сигурност и два на МВР, както и че по непредпазливост Станишев е станал причина да бъде разкрита информация, представляваща държавна тайна. В случая се визира неотдавнашното изтичане в Интернет на секретна справка на ДАНС относно “действията на лица и кръгове, оказващи деструктивно влияние върху функционирането на министерства и структури на държавната администрация”.

Скандалът с изчезналите документи избухна през миналата седмица, когато Алексей Петров, офицер от специалните служби, внедрен под прикритие в престъпния свят и впоследствие назначен за съветник на шефа на ДАНС, като “лолялен гражданин” занесе на новия премиер Бойко Борисов секретен доклад, до който не би трябвало да има достъп. Оказа се, че това е номериран оригинален екзепляр от текста, предаден на Сергей Станишев през миналата година. Той е трябвало да бъде върнат в ДАНС по съответната законова процедура за боравене със секретни документи, но това не е сторено.

Както става ясно от последните разкрития на прокуратурата, Станишев е предал документа на ръка направо на председателя на агенцията Петко Сертов, с указания “да се оправя”. Смята се, че впоследствие докладът е стигнал до Алексей Петров именно през Сертов и затова най-вероятно той също ще бъде привлечен като обвиняем по заведеното дело.

Както бе заявил по-рано, бившият премиер Сергей Станишев веднага доброволно се отказа от депутатския си имунитет, но това не попречи Парламентът да гласува свалянето му и да вземе решение, че всички депутати могат да се запознаят с основанията на прокуратурата. Станишев и представители на БСП нарекоха ставащото “фарс” и заявиха многократно, че по този начин управлението на ГЕРБ се опитва да отвлече общественото внимание от неспособността си да се справи с тежките икономически и финансови проблеми, пред които е изправена страната. 

- Пламен, въпросът, който вероятно най-много хора си задават, е доколко сериозна е цялата тази история и докъде може да доведе като резултат. 

- Не знам дали историята започна съвсем сериозно, Фили, може би наистина тръгна донякъде като фарс или поне така бе възприета от активната публика в България. Но при всички случаи вече набра достатъчно скорост, за да се превърне в емблематичен случай. Нещо повече, от един момент нататък колкото по-абсурдни са елементите от нейното развитие, толкова по-емблематична става самата история.

Както и да се развие тя обаче, каквито и да са резултатите от разследващите действия на прокуратурата, а впоследствие и евентуалното решение на съда, ставащото ще има сериозни последици за разместването или наместването на цялостната политическа картина в страната. Казвам “каквито и да бъдат резултатите”, защото възможностите не са много – те са две и съответно всяка от тях би довела до развитие на нова сюжетна линия.

От едната страна е възможността в крайна сметка прокуратурата да обяви, че по случая с изчезналите документи бившият премиер Сергей Станишев не е извършил престъпление, чист е като момина сълза и по този начин да го върне на бял кон в политиката. Това би имало няколко ефекта. Веднъж ще бъде сериозен стимул  Българската социалистическа партия, на която Станишев е председател, да се съвземе от колапса, в който е изпаднала в момента и ще я превърне в силна опозиция на управляващата ГЕРБ. В същото време ще се отслабят изведнъж и значително позициите на ГЕРБ и лично на министър-председателя Бойко Борисов, който е главно действащо лице в скандала, защото мнозина ще се заслушат и ще повярват на сегашните обвинения на социалистите, че Борисов управлява страната недемократично, чрез копчето на телевизора и мобилния телефон и така нататък.

По интернет-форумите например е доста разпространена версията за такъв възможен изход, с презумпцията, че цялата история е замислена и разработена от  хора от специалните служби с цел именно да се намали наистина огромното влияние на Борисов в момента и да се предотвратят евентуалните му действия, насочени срещу мафиотските структури в България, които, както е известно, са създадени и използвани имено от хора от службите.

Втората възможност е Станишев да получи реална присъда или дори само сериозен обвинителен акт от страна на прокуратурата. Това вероятно би довело наистина до разпад на БСП, разпад, който зрее от известно време насам. И обратно, ще затвърди авторитета и позициите на ГЕРБ в управлението, авторитет, който в момента, сто дни след като партията дойде на власт, се измерва с внушителните 52 процента обществена подкрепа.

Като гледам как се развиват нещата, Фили, аз  залагам по-скоро на втория възможен сценарий, но това е само лично мнение и е плод повече на интуиция, отколкото на реални аргументи. 

- Пламен, а има ли вече реакция и каква от страна на Европейския съюз? 

- Надали може да се очаква официален Брюксел да се ангажира с каквато и да било по-открита реакция, Фили, най-малкото преди прокурорската проверка да приключи с някакви по-категорични заключения.

При всички случаи обаче подозирам, че по-голямата част от европейските политици, които през последните години се занимаваха през стиснати зъби с тежките български проблеми, свързани с корупцията, борбата с организираната престъпност и борбата с неорганизираната правоохранителна и правораздавателна система, в известен смисъл ще си отдъхнат. Ще си отдъхнат, защото именно правителството на тройната коалиция, ръководено от Сергей Станишев, беше в основата ако не на всички проблеми, то поне на неспособността и нежеланието на администрацията да се справи с тях. Така че недоверието, което ЕС има към България, до голяма степен е и персонално недоверие към Станишев, следователно европейска помощ той не може да очаква и трябва да се оправя сам. 

- А може ли да очаква някаква помощ от Русия – другата външна сила, която все още по едни или други механизми има силно влияние в България? 

- В момента е трудно да се каже, Фили, дали московските другари на Станишев все още държат на него или вече са го отписали напълно. По време на мандата си той им даде каквото можа, е, не всичко, което поискаха, но наистина каквото можа. Дали обаче те виждат в него още потенциал? Може би, след като на неотдавнашния конгрес отново остана начело на проруската партия БСП, независимо от силната вътрешна съпротива. А може би пък точно в момента, когато говорим за това, въпросът се решава в някой кремълски кабинет. Така или иначе, съвсем скоро би трябвало да стане ясно. Ако Станишев е отписан, ще последва мълчание или твърде вяла реакция в Русия. Ако не е – оттам могат да се очакват медийни атаки, дипломатически натиск, газови кризи и всевъзможни други беди. 

- Пламен, някои наблюдатели в България казват, че звучи леко нелепо Станишев да бъде съден за афера със секретни документи, а не примерно за важни политически решения, които е взимал в ущърб на националната сигурност. Какво мислиш за тази гледна точка? 

- По принцип я намирам за правилна и също я споделям, Фили. Но си давам сметка, че когато не може да се направи каквото трябва, прави се каквото може. Класическият случай в това отношение е този с Ал Капоне в Щатите, който беше осъден не за убийства и други незаконни действия, а за данъчни измами. В края на краищата, ако човекът е извършил по-тежки престъпления, това не го оневинява за по-леките, които също е извършил, нали? Просто в случая със Сергей Станишев неправилното боравене със секретни документи по-лесно може да бъде доказано. Нали си представяш колко невъзможно звучи в действителност, особено в България, да бъде доказана персонална вина на премиера за нещо, което е взето като колективно решение на правителството – например решенията, свързани с развитието на руските енергийни проекти, които са абсолютно насочени против българските национални интереси. Само че, както е добре известно, колективната отговорност на кабинета в подобни случаи бързо се трансформира в колективна безотговорност. И неслучайно ти в началото каза, Фили, че ако Станишев бъде осъден, това ще е първият подобен случай в новата българска история.

Остава ни само да се надяваме първият да си остане и последен. Казвам това не защото ми се иска да се възстанови досегашната система “гарван гарвану око не вади”, а защото би било добре следващите премиери и министри да вършат делата си така, че да не стигат до съда.

Забележка:

Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, всеки ден могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес www.passenov.wordpress.com


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional