Свободата днес и тук 28 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Методи Андреев: В ход са „Заслон“ и „Балканска пролет“, откъсват България от ЕС и НАТО

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://www.faktor.bg

 

 
 
 

Методи Андреев

БСП и АБВ се скараха за пари, комисионни и кой да контролира енергийните проекти

Бокова има само един полезен ход – да се откаже от надпреварата за ООН преди третия тур, защото не е кандидатура на всички българи

Мозъкът на ген. Радев явно е татуиран с петолъчка, сърп и чук, казва пред Faktor.bg депутатът от ГЕРБ

Интервю на Стойко Стоянов

- Г-н Андреев, има ли задкулисни игри зад шумния скандал между БСП и АБВ, или се боричкат кой да управлява кандидата им за президент Румен Радев?

- Едва ли Радев е причината, контролът върху него е само катализаторът на процесите, които се случват в БСП и АБВ. Трябва да се върнем в миналото, когато АБВ се отдели от БСП. И сега, и тогава разривът беше на икономическа, а не на политическа основа. И сега, и тогава ябълката на раздора беше кой да строи и кой да прибира комисионните от енергийните проекти на големия шлем на Първанов. Ако са правили двете партии сметки да са заедно на тези избори, безспорно са разсъждавали и как да се развие стратегическото им партньорство. Как да се преразпредели влиянието на различните корпоративни лобита, особено в енергетиката. Заговарянето на Борисов за възраждане на проектите от Големия шлем е довел до изостряне на противоречията.

Скандалът е провал и за Георги Гергов, който е отговорник за междупартийните коалиционни отношения. Като руски консул той явно е трябвало да контролира московския интерес в тази връзка, но се провали отново. Невъзможно е стратегическо партньорство между АБВ и БСП на този етап, защото противоречията са се изострили и не само руските им шефове, но и избирателите им в България не могат да разчитат на тях.

Затова оправданието с Радев е за наивници. Сега интересна ще бъде неговата позиция. Той се опитва да казва това, което хората искат да чуят и заблуждава избирателите си. Ако е човек с авторитет и с достойнства, трябва да се откаже от тази надпревара. Радев стана разменна монета между две червени лобита. Явна е мечтата му да е кандидат за президент, независимо на каква цена. Проблемът е, че този човек не успя да обедини БСП и АБВ, та как ще стане обединител на нацията.

- Говорите за пари, икономически лобита и енергийни проекти, но каква е тази игра на развален телефон – в България тръбим, че ще реанимираме енергийните проекти с Русия, а тази седмица „Газпром“ разформирова управлението на „Южен поток“, показвайки директно, че не е приоритетен за нея?

- Продължавам да се чудя, защо трябваше да реанимираме трите проекта от първановия шлем, след като се знае, че Русия няма финансови възможности, нито пък достатъчно количества газ, за да изпълни своите мегаломански идеи от преди 6-7 години. Освен това да не забравяме, че Путин, когато заговори за ново споразумение с Европа, постави едно абсолютно неизпълнимо условия, поради простата причина, че не е в позиция да поставя такива условия на когото и да било. Бил готов да коментира тези проекти само, ако получи железобетонни гаранции от ЕС за спазване на някакви договорености. Истината е, че не Путин, а Европа е тази, която може да казва какво да се случи, защото най-малкото тя е инвеститорът, който ще купува енергоносителите от Русия. По-скоро Европа има нужда Путин да й даде железобетонни гаранции, че ще спазва договорките и поетите ангажименти за тези проекти, и ще бъде коректен играч. Действията на руснаците обаче са знак, че по-скоро става дума за перчене, за надуване на мускули.

- В съмнителната схема на разваления телефон не попада ли и АЕЦ „Белене“?

- Да, в същата пропагандна матрица е и „Белене“. Да не забравяме, че ГЕРБ беше припозната от десния избирател именно заради това, че през първия си мандат спря този безсмислен, карупционен и много политизиран проект, от който за България няма никаква полза. Помним кои бяха адептите на грабежа „Белене“ или как Борисов нарече проекта – „голям гьол“, в който потънаха милиарди. Сега е много странно, защо отново тази централа е вкарана в публичното говорене. Според мен проектът е невъзможен, независимо от политическите мераци на различни кръгове. Трябва ясно да се знае, че атомна централа по руска технология означава горивото да се доставя от Русия. Второ – България няма построено хранилище за отработеното гориво, тоест трябва да бъде връщано отново в Русия. Трето – през следващите 30-40 г. страната ни няма нужда от нови мощности, произвеждащи електроенергия. Наличните са ни предостатъчни. Ако тази централа се реализира, тя трябва да работи в България, а да изнася ток за други държави. Сега се лансира идеята проектът да бъде приватизиран и да се намери чуждестранен инвеститор, като държавата запази някаква златна акция. Веднага изниква въпросът – кой ще е този играч, готов да даде над 10 млрд. евро при тези тежки условия? Ясно е, че това ще бъде отново инвеститор свързан с Русия, поставено лице. Сега се лансира версия за някакъв руско-турски консорциум. Обръщам се към големите патриоти, които от Доган направиха новия Левски – приемливо ли е за тях в България да бъде построена частна атомна централа, собственост на турски и руски фирми. Какво означава това за националната ни сигурност?

- Има някаква мистерия около реакторите за „Белене“ – осъдиха ни да ги плащаме, а никой не ги е видял – произведени ли са, какво точно ни предлагат?

- Това е друга голяма тема – никой не казва дали са произведени, а само ни се втълпява, че трябва да плащаме. Кой ги е видял тези реактори? Кой експерт ги е проверил, че са годни и отговарят на световните параметри? Има слух, че се готвят да ни пробутат тежко дефектирал реактор…

- Произведен за централата в Беларус…

- Да, точно беларуския реактор коментират експертите. Има международна практика, когато се произвежда такъв реактор, инвеститорът, който плаща за него, да бъде поканен за така наречената генерална сглобка, за да се демонстрира пред него качеството на изпълнените части. Интересувах се и установих, че представител на НЕК, БЕХ или друг български енергиен експерт не е канен на такава процедура, нито някой е виждал дали физически съществуват тези два реактора. Още при старта на есенната сесия на парламента ще задам актуален въпрос по тази тема. Искаме ясни доказателства, които свидетелстват, че тези реактори, за които сме осъдени, са наистина произведени, спазени са всички технологични процедури и ни чакат на склад, за да ги получим. Но в крайна сметка подхващането на темата „Белене“ и внушението, че нямаме друг изход, освен да я достроим, е много неправилна. Приемам дори крайната позиция на бившия финансов министър Симеон Дянков – да платим още милиард неустойки, но да сложим край на тази корупционна агония. Плащаме и точка – това е крайният вариант. Сигурността на България е много по–важна, отколкото зависимостите, които ще ни бъдат наложени от Русия през следващите 50-60 години.

- Това означава ли да не се търси отговорност за прахосаните над 3 млрд. лв.?

- Скандален е и фактът, че до днес няма посочено нито едно лице, а защо не и обвинено от прокуратурата за изхарчените до сега милиарди от бюджета за „Белене“. Непрекъснато се говори, че виновниците и отговорните са свързани с управлението на БСП и Тройната коалиция, а в същото време хората, които са взимали грешните решения и са нанесли огромни финансови щети на държавата, продължават да заемат важни постове в нейните структури – Румен Овчаров представлява държавния дял в „Нефтохим-Лукойл“, а Петър Димитров е на важна позиция в предприятието за радиоактивни отпадъци. Ако това е формулата, по която трябва да се обединява българският народ, то тя е фалшива и неработеща. Обединението може да стане единствено на базата на върховенство на закона и справедливост. А да няма виновни и всичко да се замаже след неефективно инвестирани милиарди - е просто скандално и непростимо. Тази политика е неприемлива, аз не я подкрепям, тя колонизира България.

- Темата „Бокова“ не прилича ли много на „Белене“ – компрометирана е, но продължаваме да я дъвчем и да я натрапваме на българите? Вчера даже родни интелектуалци изпратиха до ООН писмо в нейна подкрепа, на какво се надяват?

- Нямам представа на какво се надяват, наредили са им и те изпълняват. Не желая да коментирам тези лица, това са дежурните „интелектуалци“, продукт на БКП, които 26 години манипулират общественото мнение. Проблемът е, че в държава като нашата, в която не беше проведена лустрация, плутократите са политически лидери и се превръщат в елит, олигарси управляват задкулисно, а мутрите се чувстват безнаказано и искат да са елит, е напълно нормално хора като Бокова да имат претенции за подобен важен пост и да намират подкрепа в различни компрометирани среди. В тази посока съм длъжен да заявя, че аз подкрепям Отвореното писмо, което Евгений Михайлов изпрати до лидери в ЮНЕСКО, ООН и дипломатически представителства. Това е позиция на човек, който помни как започна демокрацията в България – с призиви за равен старт, справедливост, отнемане на незаконно заграбеното от комунистическата номенклатура. В годините на прехода всичко това беше забравено, заметено под килима, а децата на червената номенклатура ни се препоръчват днес като патриоти и национални лидери. Погледнете само – кои бяха критиците на писмото на Михайлов – Андрей Райчев, Божидар Димитров, агент Гоце, Кристиян Вигенин, Огнян Герджиков, Валерия Велева, Дърева, Соломон Паси и т.н. Това множество от видни български манипулатори са същите, които искаха да ни пробутат, че Доган е новият Левски и най-големият патриот. Задайте си въпроса, дали тези лица някога са ходили на митингите за демокрация, на митингите на СДС? Дали и един от тях е бил на протестите срещу Орешарски и Пеевски? Даже един на пръв поглед симпатичен човек като Огнян Герджиков, беше синдик на фалиралата „Агробизнес банк“ и заради това имаше досъдебно разследване. Искам да попитам и първия натовец Паси – защо мълчи и дума не обелва за кандидатурата на БСП – ген. Радев? Нещо да е казал за антинатовските му изказвания и словославенията му за Русия.

- Намеквате за зависимости?

- Намеквам за много неща, но най-вече искам да кажа, че те не са скъсали с времето, от което твърдят, че са се отделили. Много важно е да кажем, че никой от тях е нямал доверието на 100% от българските граждани като доказани демократи. Те са демократи на думи, а когато трябва да защитят ценности и принципи, започват да увъртат и да търсят задкулисни ходове. Такива са „демократите“, които днес подкрепят Бокова. Но от тях никой никога не е чул, а и няма да чуе най-простото – разкаяние за обвързаностите им с един отречен от човечеството режим и памет за невинните жертви. Напротив, през цялата кампания на Бокова за генерален секретар на ООН само получавахме доказателства, че тези хора нищо ново не са научили и нищо старо не са забравили. Като почнете от щаба й, съставен предимно от агенти на ДС, та до най-циничната постъпка - с контролирани медии да създадат и разпространят фалшификата, че Алекс Алексиев, синът на убития от комунистите интелектуалец Райко Алексиев, подкрепял Бокова и бил против писмото на Евгений Михайлов. Подобно падение е невъзможно да се реализира от демократи, тоест това наистина не са хора, за каквито се представят.

- На второто предварително гласуване Бокова изпадна до пета позиция, има ли полезен ход сега – предстои трето гласуване в Ню Йорк?

- При първото гласуване тя беше на трета позиция, но разделена с претендентите от Македония и Сърбия, съвсем неизвестни хора. Евгений Михайлов свърши с Отвореното си писмо много полезна работа. Сега пропагандистите на Бокова ще се опитат да го представят като национален предател, но така обиждат и хиляди българи, които не приемат тази кандидатура, защото тя раздели нацията, а не я обедини. Михайлов има две достойни и значими постъпки в годините на демокрация – доказа, че покойният президент Петър Младенов лъже, с оправданията, че не е искал да дойдат танкове срещу протестиращите граждани. И втора – каза, че царят е гол, припомняйки това, което е публикувано за Бокова в световен мащаб. Бокова сега има само един полезен ход – да се откаже от тази надпревара преди третия тур на гласуване и да даде възможност, ако има и най-малкия технологичен шанс, България да излъчи нов претендент за ООН, който е достоен и обединява нацията. Този акт ще бъде пречистващ за цялото общество.

- Критикувате кандидатурата за президент на левите, че е руска мина, а техни представители непрекъснато публично се оправдават, че това не е така, защо са притеснени от осветяването на московската връзка?

- Точно сте усетили – оправдават се. По една телевизия дадоха сума ти ефирно време на Ивайло Калфин, за да се обяснява, как Радев нямал нищо общо с Кремъл. Но ние помним, че същия този Калфин твърдеше, че патриотизмът на българите се измервал от любовта им към Русия. Как да им вярваме. В същото време Михаил Миков предупреждава, че Радев е издигнат в нарушение на всички вътрешно партийни правила. Как генералът се оказа по-разпознаваем и желан от самия Миков, Мая Манолова, Румен Гечев и редица други лидери. Това говори единствено за задкулисна договорка, под патронажа на Русия и Путин. Вероятно им е казано в прав текст, че, ако и сега се издънят, Москва ще търси нови проекти в България, а на тях не могат да разчитат. Така тази кандидатура се оказа последният шанс на московските партии да заслужат доверието на своя господар в Кремъл. Реализирането на този избор на „Дондуков“2 означава промяна на геополитическата ориентация. Това е заявката, която Радев и менторите му внушават на обществото. А ние имаме единствено възможен път с НАТО и ЕС. Те са нашата сигурност и гаранция. Г-н Радев има тежък комплекс - той не разбира, защо е бил началник на ВВС на страна член на НОТО. Може да е прекрасен пилот, много интелигентен човек, но не е разбрал най-важната ценност. И това е заради факта, че неговите чакри за възприемане на съвременния свят са отдавна затворени. Неговият мозък явно е татуиран с петолъчка, сърп и чук. Това не може да се види, но предполагаме от изявленията му. Това са проблемите на въпросния генерал. Така той ясно се позиционира. Взе страната на хората, които искат България да бъде насочена към неясно евразийско бъдеще.

- До колко реални са опасностите да се отклоним от НАТО и ЕС и да завием към Еевразия или това просто е дрънкане на рубладжийска пропаганда?

- Не е просто дрънкане на пропаганда, а реалност. Русия няма какво друго да прави, тя разполага единствено с мощно въоръжение, колко е модерно и технологично- е друг въпрос. Човек може да бъде убит с боздуган, но и с лазерна пушка. Това е нагледен пример за въоръжеността на Русия – страшното е, че тя може да убива. В случая става въпрос постепенно в България да се насади нихилизъм – отричане, че държавата може да направи нещо добро. Да се внуши на българина, че за всичко са виновни лошият Запад, НАТО, Европа и особено САЩ. Няма съмнение, че през последните години се отделя огромен ресурс за тази мръсна пропаганда. Ще дойде момент, когато ще се постави ребром въпросът на референдум, дали България да остане в ЕС и НАТО. И ако имаме президент като въпросния Радев, плюс обработено обществено мнение, продажна интелигенция и създадена добра мрежа за купуване на гласове, това може да се случи. Не казвам, че точно Радев ще го направи, че ще се изпълни тази стратегия точно сега, но тенденцията е такава. Това е заложено в плана „Заслон“, това предвижда и планът „Балканска пролет“.

- За първи път се чува за тези планове - плод на нечие въображение ли са или са реални?

- В никакъв случай не са плод на нечие въображение, а част от реалните сметки на Русия към нас. Информация за тези планове се изпуска все пак, въпреки строгия контрол. „Балканска пролет“ е възникнал, например като подражание на „Арабска пролет“ в Близкия изток. Не е тайна, че един от най-важните експерти в схемите срещу България е генерал Решетников, който е защитил докторантурата си в Софийския университет. Срещу България работят сериозни сили, подмолни, но дейността им не може да бъде скрита. И „Заслон“ и Балканска пролет“ са разработени в секретните центрова на Руската федерация. Не трябва да забравяме, че на Путин му се ще да изглежда като руски император и иска да възвърне славата на империята. Още от времето на Петър Първи, от 1724 годна действат планове и схеми, в които България трябва да я няма. Тя е част от така наречения Гръцки свят, а Черно море да е просто руско езеро. Винаги оттам насетне руската имперска политика е минавала към политическо доминиране на територията на Българи, за да си осигури контролиране на проливите и Балканите. Тази политика продължава и сега, но с други средства и методи. Русия никога няма да се откаже да влияе върху развитието на България. Затова днес повече от всякога е нужно да осъзнаем, че сме част от най-мощната военна организация НАТО и от най-мощния икономически съюз ЕС, който въпреки проблемите си, продължава да бъде такъв. Заради това ще ни атакуват и дестабилизират непрекъснато.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional