Свободата днес и тук 13 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Тука? Морално?

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Иван Бедров, http://clubz.bg


 

Тази сутрин президентът (2002 – 2012) Георги Първанов гостува в Нова телевизия. Темата е позната – все пак, това е единствената политическа тема на седмицата. БСП отрязали АБВ, АБВ отрязали ген. Румен Радев, Първанов пак иска да е президент... Нищо ново. Само дето сега е малко по-смешно.

И когато разговорът стига до евентуалното трето кандидатиране на Първанов за президент, водещият задава елементарен – т.е. ясен и логичен, въпрос:

„Чисто конституционно не съм сигурен дали точно е законно, но дали е морално?

(4 секунди пауза)

Тука... морално – не знам дали може да има такъв критерий“.

Разбира се, че няма такъв критерий. Отдавна моралът не живее тук. Още когато царските хора заговориха за „нов морал“, нещата бяха тръгнали да оттичат. Затова и изказването на Първанов вече не прави впечатление, а отминава като някакво междуметие.

Случайно или не, въпросът бе зададен от живеещият от години в САЩ гост-водещ Ясен Дараков. Живеещите отдавна тук май не се сещаме за такива елементарни въпроси.

Не се питаме морално ли е онзи ден да носиш плакати „НАТО вън!“, вчера да вечеряш като президент на масата на лидерите от Алианса, а днес да подклаждаш настроения за предателство към съюзниците.

Не се питаме морално ли е да се кичиш с етикети като „ляв“ или „социален“, а да ходиш на лов с олигарси.

Не се питаме морално ли е премиерът днес вече да повтаря колко несолидарна е Европа, а до вчера да реже ленти на надлези и подлези, построени с несолидарните пари на същата Европа.

Не се питаме морално ли е правителството да храни със същите несолидарни европейски пари най-кафявите и антиевропейски медии.

Не се питаме морално ли е да обират пред очите ни банка и от това нищо да не следва.

Не се питаме морално ли е един млад преуспял политик/бизнесмен/магистрат/издател да върти на пръста си цялата държава, а нашите избраници да не забелязват това.

Не се питаме морално ли е провалени борци срещу монополите да получават като награда поредно назначение.

Не се питаме морално ли е онзи ден да кажеш, че никога няма да подкрепиш Борисов за премиер, вчера да го подкрепиш, а днес да искаш отново да си му алтернатива.

Не се питаме морално ли е да си измиеш ръцете с някакви административни процедури и да допуснеш в общината един след друг да се събарят, самосъбарят и изгарят паметници.

Можете да продължите списъка сами.

„Тука... морално – не знам дали може да има такъв критерий. Това преценяват хората, това преценяват избирателите в крайна сметка“, продължава отговорът на Първанов.

Много е прав. Хората преценяват, че няма проблем и пак избират същите хора. Значи е напълно прав – тук няма такъв критерий.

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional