Свободата днес и тук 21 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Виваком - поредната олигархична схема с решаващото участие на властта. Кой е идиотът?

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Илиян Василев, http://idvassilev.blogspot.bg/

 

 

Тъй като господин Борисов употреби думата "идиот" в сутрешното предаване, да изложим следните факти и след това да определим кой какъв е:
Съобщение от днес от вестник Ведомости: "Консорциум Viva Telecom е готов да разгледа интересни предложения, ако се появят".
Става дума за предложение на трети страни да купят БТК или Виваком. Онзи ден сделката приключена, днес пак се продава.
Това означава, че новата група никога не имала намерение да развива и управлява дългосрочно БТК, а да направи инвестиционен бизнес.
До тук новина няма - такава беше схемата от ден първи.
Знае се, че целият цирк с "търга" с един основен и един подкрепящ играч - групировката на Германос" бе нагласена сделка, одобрена от властта, в която не трябваше да участват други - за да не се вдигне цената на придобиване.
Нарочно ще Ви спестя конкретните имена на участниците и на компаниите..
Какви са параметрите - при заявен инвеститорски интереси от над 750 милиона евро на няколко от водещи американски и европейски инвеститори, "спечели" след "десет часови наддавания" индивидуален участник с 330 милиона !?! Разбира се няма документално свидетелство за това, че е имало компании с подобни предложения, защото те просто не бяха допуснати или по-точно бяха обезкуражени да участват. Добре, но "спечелилият" няма такива пари и в уравнението се включва банка, която да финансира схемата. Такава банка на Запад няма тъй като на следващия ден ще я погнат регулаторите.
Но може да участва логично руската ВТБ, която е дала кредит и когато КТБ е потъвала е отзала да играе солидарно и да я спаси. Или си е затваряла очите за ставащо вътре.
В последното действие ВТБ е готова да кредитира сделката /както стана известно кредитът е от 240 милиона евро/, т.е. над 70 процента левиридж !? собствени към привлечени средства по сделката/. По тази схема много хора могат да попаднат в ролята на номиналния сега собственик. Рискът не е голям, защото са достатъчно много заинтересованите страни да дадат много повече - пазарът вече е удостоверил равнището на интерес. Ерго рискът за ВТБ и за всички посредници не е голям, но комисионните са почти, колкото е стойността на самата сделка. Рискът във времето е между плащането на тези 330 милиона евро и получаването на по-високата сума от следващия собственик по веригата.  Ако случайно има забавяне по веригата, ще трябва да калкулирате малко лихви, но в случая имате готов трети инвеститор.
Не се учудвайте - това се нарича голямо майсторство в инвестиционно банкиране - а  в същност си е най-обикновена схема, която ако е на по-ниско равнище може да попадне под статия на Наказателния Кодекс, защото се реализира извън пазар и при съмнителни непрозрачни правила.
Сега очаквайте да са развие бързо втората част от сделката, продажбата на следващия купувач. Това най-вероятно е да е същия, който игра в първата фаза поддържащата роля. Неговият интерес е, че ще получи БТК без нуждата от конкуренция на големи американски и европейски компании под пазарната цена, вероятно и той ще работи с чужди пари на чужди банки. При нормална и открита процедура  инвеститорът от съседната ни страна нямаше никакъв шанс. Още веднъж същата схема със същия актив, от същите хора както по времето на правителството на Сакскобурготски.
Всички доволни, освен българската държава, българските данъкоплатци, а вероятно и потребителите на телекома, защото подобни схематици нямат много голям опит и посветеност на подобряване на качеството на услугата и на актива. Вместо да вземем за себе си като държава, като данъкоплатци и като потребители максималното, което сега се разпилява между разни посредници -от българска и руска страна, като получим изцяло и обратно кредита отпуснат от КТБ плюс допълнителни ползи /, които да попълнят масата на несъстоятелността, а от там да се върнат средствата, който държавата даде чрез Фонда за гарантиране на влоговете на гражданите.
Но това не трябва да се допуска, защото изведнъж ще се окаже, че активите на фалиралата КТБ са стрували много повече отколкото са били осчетоводени за целите на доказване на нейната несъстоятелност и ще лъснат схемите за нейното ограбване.
Ние обаче знаем, че няма никакъв шанс да се върнат в хазната дадените от държавата за обезпечаване на гарантираните влогове средства, тъй като масата на несъстоятелността като перспектива е нищожна спрямо осребрените активи.
Защо ли? Горната схема Ви обяснява?
Това е българския олигархичен капитализъм и капиталистите са ни такива, не чакайте да измислят нещо сами, да рискуват свои пари и да ни направят горди и щастливи с български аналог на Стийв Джобс и Илон Мъск. Да не ходим толкова надалеч на Кольо Фичето или на Евлоги Георгиев.
Това могат, за това са учили - далавера издигната в ранг на инвестиционен бизнес.
Да живее родния футбол.
Кой е идиотът в схемата, господин Борисов?


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional