Свободата днес и тук 19 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Бойко Борисов: Обстановката в света е предвоенна

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Спас Спасов, в. Дневник

"В тази тежка, предвоенна обстановка в света, ако не се вразумят великите сили, общините са едно от най-стабилните неща, които имаме като постижение." Това каза днес премиерът Бойко Борисов, който участва в годишната среща на местните власти в курорта Албена.

Събитията, които според Борисов поставят държавата в критично състояние, са войната в Срия, в Ирак в Афганистан и Либия. "Докато всичко това продължава няма сила, която да спре миграционните потоци", каза той. "Цели държави ги заличиха от картата. Представяте ли си ако утре разберете, че я няма детската градина, няма го училището, в което трябва да заведете детето си, няма нищо, няма я дори къщата ви. Тогава и вие ще положите огромни усилия да намерите място на света, където ако не вие, то поне децата ви да имат път", каза още премиерът.

Той призова кметовете, присъстващи на срещата, към толерантност и заяви, че със средствата, които имат общинските власти трябва да осигурят спокойствието и сигурността на гражданите в условията на кризата с бежанците.
 Плащаме за чуждите неправди и климатичните промени

"През вековете е имало много неправди, които сега дават резултат, каза още Борисов. Ние нито сме участвали в тях, нито сме изпратили самолети да бомбардират, но сега заедно с останалите и ние плащаме цената. Към това се прибавя и проблемът с последиците на климатичните изменения, които пряко рефлектират върху живота на хората", обобщи премиерът.

Борисов пак повтори, че в момента единственото, което спасява страната ни от бежанска вълна е работещото споразумение с Турция. По тази причина, заяви той, е много важно максимално бързо да ратифициране и споразумението с Афганистан, защото прииждането на емигранти от там е също проблем".

В така описаната обстановка, според Борисов, били необходими обединение и толерантност.Парите в Европа свършиха, кохезията върви към закриване

"Парите в Европа свършиха, каза по-нататък в речта си той. Конфликтите между самите членове на Европейския съюз вече са видими. Вишеградската четворка, Австрия, Словения, Хърватия заявиха, че не искат да приемат имигранти. Нарушиха се основни принципи на Европейския съюз – започнаха да се правят огради...".

След това Борисов припомни колко хубава ограда имала България по времето на социализма, но била принудена да я събори, а сега давала милиони за възстановяването ѝ.

Според премиера дори "кохезията в Европейския съюз" вървяла лека полека към закриване. По тази причина той призова общините да бъдат много по-внимателни в усвояването на пари по европейски програми, тъй като в Брюксел били много бдителни към всеки пропуск, който позволявал вече отпуснати средства да бъдат връщани обратно в бюджета на съюза, за да бъдат пренасочвани за справяне с бежанската вълна.За контрабандата

Борисов не пропусна да припомни също, че благодарение на добрата работа с пресичането на контрабандните канали правителството си е позволило да даде надбавки към пенсиите, да повиши заплатите на учителите и да подобри условията на работа на граничните полицаи.

"Душите им ще извадим на контрабандистите", закани се премиерът, защото на правителството му трябвали още пари в тежката обстановка, в която му се налагало да работи.

Той разказа, че големите компании, производители на цигари имали "много интересна статистика и при нея нама грешка".

"Избират си тридесет града в България, обясни Борисов, обръщат една кофа с боклук и броят от всички кутии цигари колко са с бандерол и колко без".

Този начин за определяне на обема на контрабандата показал, че в момента у нас обемът й е рекордно нисък - 8% при 34% преди две години. "Вече сме изпреварили Франция, Германия, Италия, всички останали и Великобритания, похвали се премиерът. Това ни донесе 3.7 млрд. лв.".

От тези пари сега бюджетът плащал 223 млн.лв повече за образование, с 200 млн. лв. през последните две години били увеличени парите за надбавки на пенсионерите, покрити били заплатите на полицаите, вдигнати без да са обезпечени.

"Какво още да продължавам - попита риторично Борисов - три милиарда и седемстотин милиона живи пари, за да не усети нито един вложител в КТБ, от тези, които имаха до 200 хил. лв. си ги получиха - 3.7 млрд! Милиард и двеста разплатихме за тази почти корупционна държавна схема "Марица -1 " и "Марица - 3"., за която някога е обяснено, че това е диверсификация. Каква диверсификация като централата е наша, кюмюра е наш, или въглищата и електропреносната система е наша. Какво диверсифицираме?".

След това той припомни, че от същите пари, получени за сметка на контрабандата с цигари, 1.2 млрд лв. ще бъдат платени и "за осъдителната присъда за Белене".И пак за магистралте

В края на тази част от изказването на Борисов тонът му стана заплашителен: "Малко да сме по-смирени и внимателни, обърна се той към кметовете. Ако с разклатим, ви гарантирам изключително тежки времена. И вие ще ги понесете по най-тежкия начин!"

По време на изказването си премиерът не подмина и любимата си тема за магистралите. "Много се изкушавах да направя "Черно море", каза той. От "Тракия" до Варна, някъде 350 – 380 млн. евро. Това за Варна щеше да стане бързо и добре, но Северна България щеше да я обрече". По тази причина той решил все пак да проектира трасета но автомагистрала "Хемус", колкото и да е скъпо. "Хемус" не е проектирана каза Борисов, нито през минали години, нито през минали векове. Сега се прави и ще я направя!".

На сбогуване министър-председателят пожела на кметовете да са живи и здрави. "Много ви обичам, каза им той. Внимавайте, защото наистина са много сложни времената".


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional