Свободата днес и тук 12 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Ченалова: Гражданин е подал сигнал срещу Цацаров, че взема по 10 000 лева за дело

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Полина Паунова Mediapool

Гражданин е подал сигнал срещу главния прокурор, заставайки с името си, че магистратът вземал по 10 000 лева, за да се спечели дело на ниво окръжен съд, разкри бившата съдийка Румяна Ченалова пред телевизия BiT.

"През 2010 г. един гражданин депозира във Висшия съдебен съвет сигнал (ВСС), в който отразява, че главният прокурор приема граждани в кантората на съпругата си и той го е посетил по съвет на негов адвокат, като е получил уверението, че ако плати сумата от 10 хил. лв., ще спечели делото на ниво окръжен съд. Това го казва гражданин, наречен Христо Иванов Чобанов, който се подписва с името и адреса си"", разказва Ченалова.

През 2010 г. Сотир Цацаров е председател на Пловдивския окръжен съд. Сигналът би трябвало да е подаден към предишния състав на Висшия съдебен съвет (октомври 2007 - октомври 2012 г.).

"Такава преписка (във ВСС) има. Била е прекратена веднъж, а след това е възобновена от сегашния ВСС. Но каква е съдбата на тази преписка никой не знае. Такъв сигнал има, но няма гласност. Един човек с името и адреса си заявява определени обстоятелства, които са и престъпление, ако се докажат, образува се преписка, но какво става с нея никой не знае", разказва Ченалова.

Mediapool не успя да се свърже за коментар с члена на ВСС Ясен Тодоров, който бе председател на Етичната комисия към съвета преди разделянето на институцията на съдийска и прокурорска колегия.

 

Членове на етичната комисията разказаха пред Mediapool, че проверка по такъв сигнал наистина е извършена, но не е открито лице с името Христо Иванов Чобанов, което да е водило дело в съдилищата.

Бившата съдийка Румяна Ченалова е една от трите основни участнички в аферата "Яневагейт". Записите на разговорите между нея, бившата шефка на Софийския градски съд Владимира Янева е адвокат Момчил Мондешки продължават да излизат в сайта "Биволъ" вече една година. Ченалова е единствената сред участниците в записите, която потвърди, че разговорите не са манипулирани и ги помни.

Прокуратурата води общо три дела срещу нея, включително, че е взела подкуп от 690 000 лева, за да реши дело в Софийския градски съд. Сега Ченалова обясни, че по разследванията срещу нея няма нищо ново. Тя сравни как прокуратурата процедира, когато има подаден сигнал срещу нея и как се действа, когато сигналът е срещу Сотир Цацаров.

"Един неизвестен човек депозира в прокуратурата сигнал срещу мен. Няма го, такова лице не съществува – незабавно се образува проверка, съответно досъдебно производство за това, че съм взела 690 хил. лв., каквито никога не съм взимала“, каза Ченалова. Тя допълни, че не стоят така нещата, когато излезе човек с името си и подаде сигнал срещу Цацаров.

"Основният свидетел по делото срещу мен (за вземане на подкуп) е осъждан за данъчни престъпления. На един свидетел се вярва, а когато аз твърдя нещата по "Яневагейт, моите показания не са достатъчни да се задвижи една обикновена предварителна проверка", обясни Ченалова.

Бившата съдийка допълни, че твърдения на адвокат Момчил Мондешки от последните публикувани записи по "Яневагейт" са лесно проверяеми. Мондешки се чува да казва, че "ПИБаджиите" са изразили готовност да съберат пари, за да спасят заплашената от отстраняване шефка на Софийския градски съд Владимира Янева.

"Може да се провери дали в ПИБ са изплащани хонорари на адв. Мондешки и по кои дела. ПИБ някъде е правила отчитане на тези пари. Може би ще излязат много интересни неща, може би свързани с делото за разпределението на помощите за храни в Румъния. Дело, решено от Богдана Желявска. Делото е решено в полза на ПИБ, но няма кой да провери тези неща", каза Ченалова.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional