Свободата днес и тук 19 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

България е изложена на "силен риск да бъде завладяна от проруски сили"

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Mediapool.bg

В България руското икономическо влияние е толкова силно, "че страната е изложена на силен риск цялата й държавна машина да бъде завладяна от проруски сили". Това се посочва в изследване на американски частен мозъчен тръст и българския Център за изследване на демокрацията.

 Според доклада от проучването, озаглавено "Ръководството на Кремъл: Разбиране на руското влияние в Източна и Централна Европа", в България руското икономическо влияние се равнява на около 22 процента от брутния й вътрешен продукт между 2005 и 2014 година.

 Според изследването Русия е подела задкулисна кампания от икономически и политически мерки, за да манипулира пет страни от Централна и Източна Европа, да дискредитира западния либерален демократичен модел и да подкопае трансатлантическите връзки.

 

 В доклада, който бе публикуван в четвъртък, се посочва, че Москва използва за целта симпатизиращи й местни политици, стреми се да доминира на енергийните пазари и в други икономически сектори и подкопава антикорупционните мерки, опитвайки се по този начин да влияе върху правителствата на България, Унгария, Латвия, Сърбия и Словакия.

 "В някои страни руското влияние е проникнало толкова надълбоко и нашироко, че поставя под въпрос националната стабилност, както и западната ориентация на страната и (общата) евроатлантическа стабилност", се казва в 16-месечното изследване.

 То е извършено съвместно от Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон и българския Център за изследване на демокрацията.

 Появата му съвпада с безпрецедентен дебат в САЩ дали Русия се опитва да се намеси в американските президентски избори на 8 ноември чрез кибератаки и чрез публикуването на имейли от кампанията на кандидата за президент от Демократическата партия Хилари Клинтън.

 От нейната кампания заявиха, че Кремъл се опитва да помогне на републиканския й съперник Доналд Тръмп да спечели битката за Белия дом.

 Освен това американските власти за първи път официално обвиниха Русия в кибератаки. Руският президент Владимир Путин обаче отхвърли всички обвинения.

 Засега руското посолство във Вашингтон не е коментирало доклада на неправителствените организации, отбелязва Ройтерс.

 Бивш високопоставен служител от Държавния департамент - Хедър Конли, е водещ автор на изследването, а други високопоставени американски официални лица казаха, че са съгласни с констатациите за руската намеса в Източна Европа.

 "Руснаците са ангажирани в продължителна кампания, за да си върнат това, което Путин смята полагащ им се буфер в Източна Европа, и да подкопаят не само НАТО и ЕС, но и цялата демократична основа на двете институции", казал пред Ройтерс американски експерт, който е пожелал да остане анонимен.

 По думите му Белият дом е наредил на служителите си да не обсъждат публично враждебните руски дейности.

 Той посочил обаче, че те включват подкупи, пропаганда, дезинформация, "епизодични" убийства на критици на Кремъл у дома или в чужбина, а сега използват Интернет, за да подкопаят опонентите си и да отслабят западните институции.

 Книгата се спира на поредица от руски стъпки за разширяване на руското влияние в Централна и Източна Европа.

 Те варират от "мегапроекти", като например контракта за 12.2 млрд. евро за изграждане на два нови ядрени реактора в Унгария, възложени на Русия при непрозрачни условия, до "култивирането" на проруски бизнесмени, които да спечелят политически постове и после да защитават интересите на Москва, сочат авторите. Друг от лостовете на Москва е "отглеждането” на проруски бизнесмени, на които се помага да придобият позиции на политическо равнище и след това да защитават руските интереси.

 Водещият автор на изследването Хедър Конли каза в интервю, че то има за цел да осветли предизвикателствата, на които водещите американски и европейски политици не обръщат достатъчно внимание.

 "Първата стъпка е да се признае онова, което се случва - какъв е залогът тук и как ние виждаме себе си и функционирането на нашата демокрация", каза той.

 В проучването се препоръчват мерки за ограничаване на "порочния цикъл" на подмолното руско влияние. Те включват осветляване на незаконните финансови потоци и обновяване на американските програми за помощ с акцент върху укрепването на управлението и борбата с руското влияние.

 Това не е единственото проучване тази година, което хвърля светлина върху руските действия в региона. "Русия откри нов политически фронт вътре в Европа, подкрепяйки крайната десница срещу либералния Европейски съюз", посочи през февруари изследователска група на британската армия - Центъра за исторически анализи и изследване на конфликти.

 Правителства като тези на Унгария и Гърция "открито симпатизират" на Путин", се казва в него "Резултатът е, че е налице значителна "пета колона" в Западна и Централна Европа, която отслабва нашият отговор на руската агресия".


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional