Свободата днес и тук 16 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Импийчмънтът на Първанов се сведе до натиск за извинение

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Таня Петкова

След като снощи в Брюксел премиерът Бойко Борисов заяви, че ще подкрепи искането за предсрочно освобождаване на президента, с няколко поредни изявления в сряда той смени позицията и обяви, че моментът не е подходящ за това.В следобедните часове той отправи миролюбивия призив: "Очаквам разум от всички, очаквам да върнем назад емоциите и обидите".

Преди това пространно обясни, че е в "деликатно" положение. Той хем нямало как да не подкрепи основателните, по думите му, предложения на "Атака" и ДСБ за започване на процедура по предсрочно прекратяване на мандата на президента, хем се опасява, че това може да доведе до криза и дестабилизация на страната.

"Как ГЕРБ да не подкрепи нашите партньори в парламента, нали утре ще искаме от тях да ни подкрепят бюджета? Ще ги подкрепим защото те искат - иначе аз не бих предизвикал такава криза, но те са ми по-важни от президента Първанов," заяви Борисов във вторник вечерта в Брюксел.

В сряда сутринта парламентарните групи на ГЕРБ, "Атака", Синята коалиция и РЗС решиха след консултации да поискат от президента Първанов да преразгледа отказа си за освобождаването на посланиците в САЩ и Турция, които правителството реши да отзове заради изборни нарушения. Четирите парламентарни групи подготвят и мотиви за евентуална процедура по предсрочно освобождаване на Първанов, но от изявлението на шефа на правната комисия Искра Фидосова (ГЕРБ) стана ясно, че ако президентът се съгласи да махне посланиците, импийчмънтът може да му се размине.

Първанов да се извини и да отзове посланиците

В същото време Борисов изрази готовност да ревизира позицията си за импийчмънта, но ако Първанов се извини публично за приказките си от последните дни, които били "вероломно нападение" срещу правителството.

"Да излезе президентът и да се извини на всички и да имам основание да отида при партиите в парламента и да ги помоля да си оттеглят искането. Но той трябва да ми даде основание да го направя.Президентът много добре знае как го мразят останалите, защото така си е постлал, и сега мен ме поставя в деликатна ситуация", заяви премиерът.

Той поясни, че отношенията му с президента са били много добри преди Първанов да откаже да подпише освобождаването на посланиците ни в САЩ и Турция.

Борисов заяви, че независимо как би завършила една вероятна процедура по импийчмънт, шумът около нея няма да е изгоден за България. По думите му, обаче, президентът "е бетониран”, защото Конституционният съд "е изцяло негов”.

Именно комунистите са построили съдебната ни система в лицето на Георги Първанов, БСП и ДПС, отбеляза Борисов.

Той посочи, че не може да каже кое е най-правилното решение в момента – дали да има или да няма такава процедура, но при всички случаи не му е нужно в момента да тече такъв процес на конфликт между институциите в държавата.

Темата за импийчмънта стана актуална след изказванията на Първанов от края на миналата седмица, с които той неглижира изтичането на класифицирана информация от Министерския съвет и ДАНС. Президентът защити бившия премиер Сергей Станишев, срещу когото се води разследване за изчезването на редица секретни доклади и попита защо не се разследват мутрите от прехода.

"С неправомерните си действия президентът създава реална опасност за политическата ситуация в държавата", каза още Борисов в сряда. Той заяви готовността си да съдейства да бъдат направени консултации, за да се регулира възникналият конфликт между президента и политическите партии.

"Да се опитаме да опазим президента от това, което той не осъзнава, но ще му го причинят”, каза Борисов, без да уточнява кой какво причинява на Първанов. В същото време Борисов се надява в президентството си дават сметка в какъв омагьосан кръг вкарват държавата.

"Истински се надявах, че няма да се стигне до тук. За това казах, че ще дадем още материали за двамата посланици в САЩ и Турция. Ние не можем да назначим посланици там без да сме го съгласували с него. Мисля, че едно правителство е доста по-силно като колективен орган от взимането на решения от един човек, било то и президент", коментира Борисов.

Той допусна, че защитата на посланика ни в Турция Бранимир Младенов е свързана с политическа поръчка и че той в момента заявява "или ме бранете, или ще кажа”.

Мнозинството внесе декларация

ГЕРБ, Синята коалиция, РЗС и "Атака" внесоха обща декларация, с която призовават президентът да изпълни възложеното му в конституцията задължение при предложение от МС да освободи посланиците в Турция и в САЩ.

В декларацията, която ще бъде гласувана в петък, се посочва, че във връзка с изборните нарушения в двете държави двамата посланици нямат нито качества, нито моралното право да представляват страната ни и им липсват качества да защитават правата и интересите на българските граждани в чужбина.

Настоява се Първанов незабавно да се съобрази с волята на мнозинството на българите и да осъществи конституционните си задължения от текста на чл. 86 т. 6, и да освободи дипломатите от длъжност.

Мнозинството се позовава на чл. 98 т. 6 от конституцията, който гласи, че президентът "назначава и освобождава от длъжност ръководителите на дипломатическите представителства и постоянните представители на Република България при международни организации по предложение на МС".

По въпроса за импийчмънта ГЕРБ са възложили на юристи от четирите парламентарни групи да подготвят общи мотиви. След това ще се състави общ вариант с искането, за което ще започне събиране на подписи от депутатите за подкрепата му, каза Искра Фидосова.

Ако президентът освободи двамата дипломати и ако това е един от мотивите за импийчмънт, няма правно основание за повдигане на обвинение към президента, поясни Фидосова.

По въпроса за предвиденото в конституцията изслушване на президента от депутатите, Фидосова каза, че текстът е пожелателен, но "най-малкото не представлява за него трудност да дойде поне веднъж или два пъти в годината и да информира народните представили по важни въпроси".

"Атака" предложи да се поиска импийчмънт на Първанов именно заради неизпълнение на този пожелателен текст.

МС ще поиска документите по сделката "Петрол срещу храни"

ДСБ предложи да се пристъпи към такава процедура след като МС изиска от иракските власти всички документи по програмата "Петрол срещу храни", при чието международно разследване преди 4 години бе обявено, че БСП е била финансирана незаконно от режима на Саддам Хюсеин. Това е ставало по време, когато председател на БСП е бил Първанов.

Борисов заяви в сряда, че документите по сделката ще бъдат поискани.

Премиерът заяви, че ще се зарадва да чуе коментар на президента относно изказването на бившия вътрешен министър, че в неговото министерство е дошъл човек от Висшия съвет на БСП да му казва да не пипа Маргините, защото са техните момчета и относно изказването на Татяна Дончева, че с червените куфарчета са давани пари на спортисти, които всъщност са сегашните мутри.

Според него кръглата маса, на която участва президентът в събота и използва случая да атакува правителството, приличала на срещите на Тодор Живков със студенти.

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional