Свободата днес и тук 15 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Хеттрик срещу Първанов, Станишев и Масларова?

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Георги Папакочев

Идеята за отстраняване на Първанов от президентския пост отново набира сила. Причина за това е поредният сблъсък между президент и премиер. Доколко очакван беше той и какви биха могли да бъдат резултатите от него?
 
Третото правителство под президентството на Георги Първанов може да се окаже камъкът, който да преобърне политическата каруца на държавния глава и да сложи безславен край на неговата противоречива кариера.

Намеренията на т.нар. „проправителствено мнозинство” в лицето на ДСБ и „Атака” да поискат стартиране на процедурата, известна с американския термин „импийчмънт” и означаваща законно отстраняване на президента от заемания пост, съвпадат до голяма степен и с намеренията на управляващата партия ГЕРБ за разчистване на сметките с всички преки и косвени участници в „големия социалистически грабеж” през последните години.

Така единомислието на управляващите вдясно, политическата прострация, в която се намира левицата, и високата /все още!/ обществена подкрепа за премиера Борисов и неговата партия, са в състояние да предизвикат два прецедента в съвременното българско политическо битие – да отстранят предсрочно действащ държавен глава от неговия пост и да вкарат бивш премиер и негова министърка зад решетките.

Идеята за импийчмънт на Първанов не е никак нова


Още през лятото на 2007 година по инициатива на депутата от десницата Нено Димов и със съдействието на Асоциацията на свободното слово „Анна Политковская” са изготвени мотиви за отстраняването на президента, свързани с безспорно доказаната му принадлежност към структурите на комунистическата Държавна сигурност.

Съвсем логично 72-мата опозиционни депутати в 40-то НС тогава не получават необходимата подкрепа и идеята замира до лятото на 2008 година, когато в разтърсващия доклад на ОЛАФ за източените 32 милиона европейски пари по програмата САПАРД се появява констатацията, че престъпната мрежа от над 50 български, европейски и офшорни компании е била управлявана и финансирана от недосегаемия все още тандем „Николов-Стойков”, който пък е в близки връзки с тогавашното българско правителство.

„За единия от двамата се твърди, че е финансирал предизборната кампания на настоящия български президент”, отбелязват експертите от Европейската служба за борба срещу финансовите измами, а тогавашната дясна опозиция отново предприема стъпки, естествено неуспешни, за стартиране на процедурата за отстраняване на Първанов.

Ледените топки на „ланския сняг”


Има и трети опит. През февруари тази година гражданската организация „Справедливост” апелира към депутатите за предсрочно прекратяване пълномощията на президента заради негови противоконституционни антиевропейски изказвания и най-вече заради унизителната му молба към руския патриарх Кирил да се намеси във вътрешните работи на Българската православна църква.

Сега, когато парламентарното мнозинство е съвършено различно, в арсенала срещу Първанов е включен и вледененият „лански сняг” под формата на съмнения за нерегламентирани връзки на ръководството на БСП с режима на Саддам Хюсеин по корупционната програма „Петрол срещу пари”, мистериозно изчезналите 30 страници от досието „Гоце”, странните назначения на охранители на мафията в Националната служба за охрана, като много от тези действия са свързани логично с липсващите 11 секретни доклада.

В очакване на три гола


Още през септември премиерът Бойко Борисов декларира публично, че отношенията му с президента Първанов са лоши.

Днес лидерът на ГЕРБ открито обвинява държавния глава, че се меси пряко в работата на съдебната власт, а негови съпартийци вече говорят за нарушения на Конституцията и липса на отчетност на президента пред НС.

През следващите дни ще разберем дали ГЕРБ и проправителственото мнозинство ще отбележат политически „хеттрик” с три гола във вратата на Първанов, Станишев и бившата социална министърка Масларова.

Ако успеят, публиката със сигурност ще им ръкопляска. Както на всички футболни мачове с участието на премиера Борисов.

 

От: http://kafene.net/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional