Свободата днес и тук 24 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Изборите в София: Двубой между твърди партийни симпатизанти

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Геновева Петрова, "Алфа Рисърч"

Проведените в неделя частични кметски избори в София привлякоха интереса на сравнително нисък дял от пълнолетните жители на столицата. Сред тях се открояват предимно високо образовани, икономически активни избиратели. Мнозинството от участвалите във вота гласоподаватели са взели решение кой от кандидатите да подкрепят още преди началото на кампанията. За всеки трети пуснал бюлетина в неделя мотивиращи са били последните седмици и дни непосредствено преди вота. За Йорданка Фандъкова гласуваха представители от почти всички социално-демографски групи, сред които в най-голяма степен се открояват 18-50-годишните и симпатизантите на подкрепящите я партии. Освен собствените привърженици на ГЕРБ друг силен източник на гласове за новия кмет е "Синята коалиция."

След като сините не издигнаха собствен кандидат, за десните симпатизанти в София имаше две алтернативи: или да подкрепят Фандъкова, или да не гласуват. Мнозинството от тях предпочетоха пасивната позиция, най-вече поради разочарование от липсата на собствен кандидат или слаба мобилизация заради предопределеността на вота. Една четвърт от сините избиратели обаче предпочетоха да отидат до урните. Огромното мнозинство от тях (86%) подкрепиха Йорданка Фандъкова, заявявайки по този начин позицията си за недопускане на БСП в управлението на столицата.

За разлика от десните симпатизантите на "Атака" се отзоваха в значително по-ниска степен на призива на лидера си Волен Сидеров към подкрепа за кандидата на ГЕРБ. Шейсет и осем процента от гласувалите привърженици на "Атака " са дали гласа си за Фандъкова. Вотът им е разпръснат също в посока към кандидата на РЗС Павел Попов (16%) и други от получилите по-ниска подкрепа претенденти (11%).
Силно фрагментиран е и вотът на привържениците на РЗС. Едва половината са гласували за собствения кандидат на партията. Съществен дял са предпочели Йорданка Фандъкова (30%) или Георги Кадиев (15%).

Един от интересните въпроси беше дали Георги Кадиев ще успее да мобилизира разочарованите от предишното правителство и вътрешнопартийните противоречия леви избиратели в столицата. На тези избори те постъпиха подобно на симпатизантите на десните партии: мнозинството от тях не гласуваха, а гласувалите застанаха твърдо зад кандидатурата на Кадиев. Малка част от тях подкрепиха Фандъкова или друг претендент.
Като цяло частичните кметски избори в София успяха да мобилизират твърдите симпатизанти на водещите партии, но не и да мотивират по-разколебаните и критично настроени избиратели. Независимо обаче дали са гласували или не, мнозинството столичани смятат, че пред София стоят сериозни за разрешаване проблеми с трафика, местата за паркиране, сигурността, чистотата, поддържането на зелените площи в града. Проблеми, с решаването на които новият кмет трябва да се заеме незабавно, независимо с гласовете на каква част от софиянци е спечелил.

От: http://dnevnik.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional