Свободата днес и тук 25 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Държавата оплетена в мрежата "Красьо"

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Красен Николов

"Черничкият човек с ланците", както е известен Красьо от Плевен, се оказа свързващо лобистко звено за търговия с влияние между високопоставени лица от всички власти, бизнесмени и футболни дейци. Интересите му са били освен в магистратурата, и в обществените поръчки, одобряването на проекти за кандидатстване за европейски проекти и избиране на ректори на университети. Той е имал контактите за връзка със зам.-министри, депутати, кметове, зам.-кметове, висши и не толкова висши полицаи и т.н.

Това разкри в сряда зам.-главният прокурор Валери Първанов след общото заседание на комисиите по корупция в Народното събрание и Висшия съдебен съвет. По информация на Mediapool в "тефтерчето" на 27-годишния Красимир Георгиев – Красьо има дори и футболни съдии.

Към момента цари пълно мълчание по въпроса кой реално стои зад Красьо, за който се предполага, че е бил само човек за връзка или "касичка", докато цялата схема е движена от друго място.

След продължилото близо 3 часа заседание председателят на антикорупционната комисия в парламента Яне Янев съобщи имената на четирима настоящи депутати, които са поддържали активен контакт с Красьо. Това са народните представители от ДПС Касим Дал (123 изходящи разговора и SMS-и), Ердоган Ахмедов (9) и Лютви Местан (5). Разкрито бе и името на депутата от Коалиция за България Кирил Добрев (2 SMS-а).

Това не са всички политици от списъка на лобиста, но Янев отказа да съобщи останалите, защото разследването продължава, а за някои няма засечени изходящи разговори към него.

В телефонния указател на Красьо се оказа и името на бившия зам.-министър на финансите и отговорник за еврофондовете Димитър Ивановски, както и на разследвания за контрабанда с горива шеф на "ИНС ойл" Георги Самуилов – Жоро Инса. Това съобщи Яне Янев. Без да уточнява подробности, той отбеляза, че има и телефон, срещу който е записан адресат "Иван САПАРД Касим".

Беше споменато и име на човек с прякор Жоро Главата. Най-известният в публичното пространство с този прякор е Георги Славов, син на покойния основател на СИК Стоил Славов.

В качеството си на председател на комисията за борба с корупцията Янев заяви, че ще поиска от прокуратурата да се направи проверка за връзките на Красьо с бизнесмени, които са разследвани за престъпна дейност и укриване на данъци. Той добави, че е изискал още информация за всички контакти на лобиста с хора от изпълнителната власт и от предишното Народно събрание. Към момента такива контакти признаха зам.-председателят на НДСВ Милен Велчев и други негови съпартийци, които казаха, че Красьо работил официално за техни предизборни кампании.

До този момент е известно, че плевенчанинът е говорил с 30 магистрати, половината от тях кандидатствали за шефски места в съдебната система. Последните имена от списъка на Красьо бяха подадени от прокуратурата миналата седмица, но ВСС предпочете да не ги огласява. От т.нар. правителство на съдебната власт обещаха да направят това този петък, особено след обвиненията от Съюза на съдиите, че прикриването на имена може да е признак за задкулисна компроматна война между лобитата във ВСС.

В телефонния указател на Красимир Георгиев, както и в неговото тефтерче, са открити общо 1040 телефона. По думите на прокурор Валери Първанов срещу много от тях няма имена, а само фирмени абревиатури. Прокуратурата на този етап работи само по контактите на Красьо с известен адресат.

"Нямаме никаква информация за какво е ставало дума в разговорите. Разчетени са обаче някои SMS-и, в които се говори за указания как да се решат за обществени поръчки или как вече са решени. Предполагаме, че в различните случаи различни хора са стояли зад него. Не сме изяснили всичко, разследването продължава", заяви Първанов. Той отново повтори, че публичното обявяване на Красимир Георгиев от страна на члена на ВСС Иван Колев през юни т.г. е попречило на разследването.

"За съжаление, хората, които са поддържали контакт с това лице, не са много отзивчиви да ни помагат", добави висшият прокурор.

Яне Янев обясни, че срещу вече обявени четирима депутати са заведени преписки в парламентарната комисия. Те ще бъдат изслушани за своите връзки с Красьо. Лидерът на РЗС заяви, че парламентът може при установяване на неетично поведение на депутат той да бъде порицан. Ако в рамките на проверката обаче се открият данни за извършени престъпления, може да бъде сезиран главният прокурор, който да поиска сваляне на имунитет с цел разследване.

За самия Красимир Георгиев вече е поискано разкриване на банковата и данъчната тайна. Прокурор Валери Първанов заяви, че доходите на това лице не отговарят на притежаваното от него имущество. Красьо е обвинен за лъжесвидетелстване, а отделно по неговия случай се води и дело за търговия с влияние.

Скандалът "Красьо" избухна на 18 юни, когато членът на ВСС Иван Колев разказа, че "един Красьо от Плевен" обещава на кандидати за шефски постове в съдебната система, че срещу 200 000 евро може да им осигури подкрепата на 8 до 13 членове на ВСС.

Темата стана особено актуална след шокиращите разкрития за контакти на членове на ВСС и ръководители на съдилища с Красьо. Досега единствените резултати са 2 оставки на членове на съдебния съвет и 5 оставки на назначени за административни ръководители съдии и прокурори. Всички отричат да са го молили за помощ за получаване на постовете и твърдят, че контактите им с плевенчанина били лични.

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional