Свободата днес и тук 25 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Как етичният кодекс на магистратите ще разтълкува казуса "Красьо"

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Антоанета Цонева

Изтече срокът (15.11.2009) за изпълнение на една 57-те правителствени мерки за борба с корупцията - приемането от Висшия съдебен съвет (ВСС) на методика за обучение по практическото приложение на Етичния кодекс на българските магистрати.

Как ли ще бъде тълкуван в контекста на аферата "Красьо" този текст от Етичния кодекс: "Магистратът е длъжен да информира органите на съдебната власт и обществеността при всеки опит за накърняване на неговата независимост."

Възникват въпросите:
- Действията на Красьо, който така напористо предлага услугите си на магистрати, могат ли да се окачествят като опит да се повлияе върху тяхната независимост?
- Информирали ли са някого магистратите, които (както започва да ни се внушава) са станали жертва на плевенския бизнесмен "с ланците", за неговия опит да ги компрометира?

Очакваният отговор според досегашните обяснения на участниците в скандала и пристрастните интерпретатори е

версията, че магистратите са проявили колективна наивност,

залагайки - така, за всеки случай - на безкористното ходатайството на Красьо. Не са информирали органите на съдебната власт и обществеността, тъй като поведението на брокера не може да се тълкува като опит за накърняване на независимостта им и не се отнася към цитирания текст от кодекса.

Отчитайки обаче опитността на магистратите и всепризнатия им принос за образа на България като най-корумпираната страна в ЕС, версията за тяхната наивност няма да убеди никого. И отново ще остане без ясен отговор логичната и за общественото мнение, а и за голяма част от юридическата гилдия теза, че за да действат по този начин, магистратите трябва да са получили убедителни "доказателства" за възможностите на брокера Красьо - например връзки във високите етажи на съдебната власт и с влиятелни политици, които могат да упражняват натиск върху решенията на членове на ВСС.

Затова разкриването на имената на политиците от тефтерчето на Красьо е ключово за

разплитането на гъстата мрежа от политико-икономически зависимости,

която 27-годишният лобист използва. По този въпрос светлина все още няма освен изявления от Комисията за борба с корупцията в парламента, че ще изиска от главния прокурор имената на депутатите, говорили с Красьо. ДАНС също щяла да се включи в проверката на политици и полицаи, имали контакти с брокера от Плевен.

"При кариерното си израстване магистратът не трябва да използва лични контакти (връзки, ходатайства) и да предприема действия, които уронват достойнството му." Това е също текст от етичния кодекс, в който трябва да се обучават българските магистрати чрез методика, приета от ВСС. Вече е публично достояние, че кръг "бели покривки" кадрува в съдебната система. Също така публично се изказват опасения, че този кръг  ще се опита да използва аферата "Красьо", за да прикрие собствената си роля и дори да заеме позицията на морален съдник.

От тези изявления, идващи от представители на самата съдебна система, става ясно, че има най-малко две лобита, които искат да се прецакат едно друго, използвайки този скандал. Някои ще кажат, че наличието на лобитата в съдебната система през последните 15 години е обществена тайна и целият цирк около ВСС е продукт именно на войната помежду им. Просто сега по някаква причина омертата в съдебната власт беше нарушена и нейният срамен разпад лъсна пред очите на всички.

Пита се - след като състоянието на системата е такова, как се очаква без предприемането на радикална реформа

ВСС сам да се справи и да се самоочисти?

Обичайно има поне два сценария - песимистичен и оптимистичен.

При песимистичния - това, което и най-вероятно ще се случи, е едно от лобитата да вземе връх или да постигнат тактическо примирие. Както се казва в един коментар на сайта на адвокатското бюро "Брайков" общата картина много напомня контролирано взривяване на стара сграда вместо бомбардирането й с напалм - защото настоящият театър позволява на плъховете, носещи заразата, своевременно да се спасят".

Оптимистичният може да се опре на изпълнението на  приетите от правителството мерки за реформа в съдебната система, сред които  фигурира и тази: "Публикуване на докладите на Комисията по професионална етика и превенция на корупцията към ВСС с очакван ефект "Гарантиране на прозрачност  и укрепване на професионализма и отчетността на съдебната система". Може пък от анализите на тази комисия да получим яснота за мотивите на участниците в скандала "Красьо", за условията и причините, които го породиха, а така също и за действията, с които ВСС смята да се противопостави на корупцията в съдебната система. 

Нали нещо такова трябва да  включва  идеята за самоочистването и самоспасяването на ВСС. Но всъщност това засега е един фантастичен сценарий...

* Авторът е ръководител на Института за развитие на публичната среда

От: http://dnevnik.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional