Свободата днес и тук 25 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Магистратите ползвали Красьо като телефон за битови услуги

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Красен Николов

Магистратите ползвали Красьо като телефон за битови услуги
Шефът на Софийския градски съд с три разговора с "черничкия с ланците"

 

Магистратите, засечени с контакти с Красьо, никога не са говорили с него по кадрови въпроси или за съдебни дела, а са търсили услугите му заради предстоящ техен ремонт на апартамент, да ги свърже с познат добър лекар и други от този тип. Това съобщи в четвъртък председателят на комисията по професионална етика и конфликт на интереси във Висшия съдебен съвет Цони Цонев. Той изнесе част от предварителните обяснения на замесените в скандала съдии и прокурори.

В четвъртък от ВСС изнесоха последната порция имена на магистрати, изникнали от телефона и тефтера на 27-годишния лобист от Плевен. С двустранни разговори са засечени 7 души, четирима само са потърсени, а двама са останали само като контакти в тефтера на Красьо.

Висшият съдебн съвет гласува решение, с което наложи най-ниската дисциплинарна санкция "обръщане на внимание" на всички 11 магистрати, които са осъществили разговори с Красьо. В отговор на въпрос на Mediapool Цони Цонев заяви, че за тези хора призивът на ВСС да подадат оставки "всички", поддържали нерегламентирани контакти с "черничкия човек с ланците" магистрати, не важи.

Той се оправда с факта, че за последната група магистрати от разпечатките не са намерени доказателства за намеса в тяхна професионална дейност. Такива обаче засега не са намерени и за онези 18 магистрати от първата група, които бяха призовани да напуснат. Двама членове на ВСС и 5 магистрати вече си подадоха молбите за напускане на системата. Според Цонев съдебният съвет не проявява двоен стандарт с това си поведение.

Активни двустранни контакти с Красьо са поддържали бившият шеф на Апелативния съд – Велико Търново Йорданка Неделчева и съдия Веселина Герова от същата институция, както и съдия Галя Наумова от съда в Никопол. Наумова в момента кандидатства за място в Окръжния съд в Плевен.

Засечен е и съдия Красимир Бамбов от Окръжния съд в Кюстендил. Той е кандидатствал за място във Върховния административен съд, но не е бил избран.

Добромир Андреев от Районен съд – Варна също е поддържал контакти с Красьо. Неговият висшестоящ колега от Окръжен съд – Варна Стоян Андреев също е звънял на плевенчанина. Андреев е кандидатствал за председателското място в районния съд, но не е избран.

От етичната комисия съобщиха имената на четирима магистрати, които също са водили разговори с Красьо, но никога не са го набирали. Сред тях попада и новият шеф на Софийския градски съд Георги Колев, който е потърсен 3 пъти от лобиста. По думите на Цонев последният разговор на шефа на съда с него е бил около 15-16 дни преди да се проведе гласуването, което го издигна до шеф на най-важния съд в страната. Пред комисия във ВСС Колев е заявил, че не си спомня да е говорил с този човек.

Синът на подалата оставка заради скандала шефка на Апелативния съд в Бургас Дора Чинева Георги Чинев, който е прокурор на окръжно ниво в града, също е търсен два пъти от Красьо. Той е признал, че се е виждал с лицето, но покрай своето познанство с попфолк певицата Магда. Тя се води гадже на Красьо.

Прокурорът от Софийския градски съд Николай Русинов е получил един SMS от него. Едно текстово съобщение е получил и и.д. шефа на Окръжна прокуратура – Плевен Марио Василев. В тефтерчето на Красьо са намерени телефоните на зам.-председателя на Върховния касационен съд Марио Бобатинов и на прокурора от Плевен Иво Радев. С тях обаче няма засечени контакти.

Преди седмица Висшият съдебен съвет реши да продължи с кадруването на магистрати, въпреки че прокуратурата все още не е изяснила причините и следствията от връзките на Красимир Георгиев в съдебната власт. Цони Цонев коментира, че във ВСС са взели това решение след получени множество писма от недоволни магистрати заради спряното кадруване. Съюзът на съдиите в България обратно на това поиска кадруването отново да бъде спряно. Цонев заяви, че съдебният съвет не е длъжен да прави всяко нещо, поискано от ССБ.

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional