Свободата днес и тук 25 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Започва ново разследване за имотите на ДПС

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Mediapool

Имотите, управлявани и ползвани от ръководството на ДПС и публично свързани с името на Ахмед Доган, скоро може би ще станат обект на разследване от специализирани екипи на прокуратурата и изпълнителната власт. Това съобщи лидерът на ДСБ Иван Костов, след като в четвъртък е разговарял по темата с премиера Бойко Борисов.

Костов предал на министър-председателя писмо, в което ДСБ настоява МВР да проследи през Агенцията по вписванията и Търговския регистър сделките за придобиване на имотите, за които партията сигнализира през 2008 г., както и начина на плащането и източниците на финансиране. Министър-председателят прие аргументите по сигнала, каза лидерът на ДСБ.

Попитан, дали, след като вече има дела срещу Сергей Станишев и Симеон Сакскобургготски, ще дойде редът и на третия партньор от тройната коалиция Ахмед Доган, преди две седмици премиерът Бойко Борисов обясни, че "Доган не е поставил един подпис някъде, а в България сме правова държава и за да обвиниш някого, трябва да има подписи или да му липсва съответното описче."

Иван Костов обяви, че в материалите, които е предоставил на премиера, има и документи с подписа на Ахмед Доган.

Петте имота са т.нар. сарай в Бояна, хотелът "Каса Домини" в Рибарица, СПА комплексът "Орфей" в Девин, паркът "Росенец" до Бургас и Дворецът на децата в родното село на ДПС-лидера във варненското село Дръндар.

В средата на 2008 г. ДСБ внесе сигнал до прокуратурата и парламентарната комисия по корупция с искане да бъдат проверени имотите. Комисията поиска от Националната агенция по приходите (НАП) да провери финансовото състояние на притежаващите ги фирми. След цели 8 месеца от НАП, тогава ръководена от разследваната днес за длъжностни престъпления Мария Мургина, предоставиха на комисията и на прокуратурата само информация за това кои фирми и за какви суми са купили имотите.

Чак след последните парламентарни избори стана ясно, че на 22 април прокуратурата е разпоредила нова пълна ревизия на имотите и фирмите собственици.

"При първото запитване ние получихме само кои фирми са собственици на тези имоти. Явно не са ни разбрали какво точно питаме. В онова време много хора не разбираха какво точно се иска от тях. Напоследък изведнъж им се отпушиха ушите", коментира пред Mediapool през юли зам.-главният прокурор Валери Първанов.

Тогава той обясни, че данъчната експертиза трябва да е готова в срок от три или най-много четири месеца, тоест, най-късно до 22 август. И досега обаче няма данни тя да е приключила.

В четвъртък лидерът на ДСБ Иван Костов каза, че сега се предлага разследването да бъде възобновено, защото са били установени факти за извършени престъпления. В писмото си до премиера от ДСБ предлагат ДАНС да провери данните за пране на пари от притежателите на имотите, както и НАП да завърши ревизиите на доходите, приходите и разходите, балансите на фирмите и собствениците на споменатите имоти. Целта е да се разкрие източникът на доходи за тяхното придобиване и дали са плащани местни данъци и такси, уточни Костов.

Още в началото на тази година от ДСБ твърдяха, че част от имотите работят като "перачници" за пари, друга са на търсени от прокуратурата подставени лица, а т. нар. "сараи" в столичния квартал Бояна са построени с източен ДДС.

МВР и ДАНС трябва да разкрият откъде са дошли парите за имота и сградата в родното село на Ахмед Доган - Дръндар, заяви Костов в четвъртък след. От събраните до момента в комисията за противодействие на корупцията материали се виждало, че лидерът на ДПС е подписал през 2002 г. собственоръчно договор за покупко-продажба на имота в Дръндар за 18 360 лева, който е декларирал едва през 2008 г..

В имота е построена голяма сграда, която е завършена и дарена от Ахмед Доган миналата година на фондация "Хермес", на която самият той е управител. Доган не е подавал годишни данъчни декларации и не е посочвал такива данни в декларациите си по Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности, посочи Костов. По думите му така няма явен източник на финансирането.

ДПС не се притеснява от каквито и да е проверки, предизвикани от когото и да е, включително предизвикани от Иван Костов, за когото се знае, че питае възможно най-нежните чувства към Ахмед Доган, каза Лютви Местан. В ДПС били най-заинтересовани проверките да бъдат извършени и приключени в срок, защото смятат, че "тази тенденция непрекъснато да се продуцират сигнали, свързани с ДПС, е проява на добре премислена стратегия за криминализиране на движението".

"Не само, че няма да възпрепятстваме проверките, но и ще помогнем за срочното приключване на всички тях, каза заместник-председателят на ДПС.

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional